Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συμμετοχή της βιομηχανίας και ομάδων μικρότερων καταναλωτών στο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος – Τι προβλέπει

Συμμετοχή της βιομηχανίας και ομάδων μικρότερων καταναλωτών στο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος – Τι προβλέπει

Από τον Μηχανισμό θα αποζημιώνονται όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των λιγνιτικών και των ΑΠΕ

Η συμμετοχή και των μεγάλων καταναλωτών όπως οι βιομηχανίες αλλά και μικρότερων με ελάχιστο όριο ισχύος το 1 MW είναι η σημαντικότερη αλλαγή του νέου σχεδίου του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος, των λεγόμενων λιγνιτικών ΑΔΙ, που έθεσε από χθες (23/4) σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας, μετά από σχετική απαίτηση της Κομισιόν.
Η δημόσια διαβούλευση του Μηχανισμού που συνδέεται άμεσα με τον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αφού η μη έγκρισή του από την Κομισιόν έχει συνδεθεί με ρήτρα επιστροφής του 30% του τιμήματος των υπό πώληση μονάδων, θα διαρκέσει έως τις 10 Μαΐου.
Ο σχέδιο του Μηχανισμού όπως έγραψε το World Energy News (18/4) διαχωρίζει τις μονάδες σε ήδη λειτουργούσες, οι οποίες θεωρούνται ως price takers, καθώς για τις προσφορές τους θα ισχύει το πλαφόν των 40.000 ευρώ/MW ετησίως και τις νέες μονάδες, price makers, με προτεινόμενο πλαφόν τα 65.000 ευρώ/MW ετησίως.
Επίσης προβλέπει ότι από τον Μηχανισμό θα αποζημιώνονται όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των λιγνιτικών αλλά και των ΑΠΕ, εξαιρουμένων όσων έχουν ήδη λάβει οποιαδήποτε μορφής κρατική ενίσχυση, όπως οι ΑΠΕ που αμείβονται με εγγυημένες τιμές ή με premium.  
Σύμφωνα με το σχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση και στο οποίο υπάρχει αναλυτική αναφορά στη συμμετοχή των καταναλωτών (demand response) κάτι το οποίο υπήρξε απαίτηση της Κομισιόν, θα συμμετέχουν δύο βασικές κατηγορίες καταναλωτών:
•    Η λεγόμενη «σιωπηρή», αποτελούμενη από καταναλωτές που θα μειώνουν μόνοι τους την κατανάλωση ρεύματος τις ώρες αιχμής
•    Η λεγόμενη «δεδηλωμένη» κατηγορία, που αφορά σε μονάδες ικανές να συμμετέχουν σε δημοπρασίες ισχύος, δίνοντας προσφορές στο σύστημα για ισχύ πάνω από ένα ελάχιστο όριο.
Οι «σιωπηροί» καταναλωτές  δεν θα μπορούν να αμειφθούν με πληρωμές, παρά μόνον με μειωμένες χρεώσεις, ενώ οι συμμετέχοντες στη δεύτερη κατηγορία θα μπορούν να πληρώνονται.

Συμμετοχή aggregators και διασυνδέσεων

Στις δημοπρασίες επάρκειας ισχύος εκτός από τις μεγάλους καταναλωτές θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος και οι λεγόμενοι aggregators, δηλαδή οι φορείς συλλογικής εκπροσώπησης μεμονωμένων μικρότερων καταναλωτών.
Ο φορέας που θα εκπροσωπεί μία ομάδα καταναλωτών, όπως π.χ. μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, θα αντιμετωπίζεται από το σύστημα ως μία μονάδα, αρκεί η μονάδα αυτή να μπορεί να υποβάλει προσφορές για ισχύ πάνω από το ελάχιστο όριο, το οποίο προτείνεται να τεθεί στο 1 MW.
Το νέο σύστημα επιτρέπει στους aggregators να λειτουργούν ως ενδιάμεσοι για τον καταναλωτή, προστατεύοντάς τον από τους δαπανηρούς και πολύπλοκους τεχνικούς υπολογισμούς που θα χρειαζόταν για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες του νέου μηχανισμού.
Στο πλαίσιο αυτό καταναλωτές με ισχύ κάτω του 1 MW θα μπορούν να συμμετέχουν στις δημοπρασίες μόνον μέσω των φορέων συλλογικής εκπροσώπησης.
Το όριο του 1 MW επηρεάζει επίσης την Αγορά Εξισορρόπησης, η οποία βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση.
Το σχέδιο του υπουργείου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου του 1 MW, αφού όμως λειτουργήσει η Αγορά Εξισορρόπησης, καθώς τότε, όπως αναφέρει, θα γίνει μία νέα μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει η μείωση του κατώτατου ορίου και ανάλογα το όριο θα  μπορούσε να αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω.
Στο νέο Μηχανισμό θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος και οι διασυνδέσεις.
Προβλέπεται διαφορετικό καθεστώς για τις διασυνδέσεις με τις εκτός ΕΕ χώρες, δηλαδή την Τουρκία, την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες εντάσσονται στο κατηγορία των «σιωπηρών» συμμετεχόντων, άρα δεν θα μπορούν να λαμβάνουν πληρωμές από το σύστημα.
Για τις διασυνδέσεις με τις χώρες της ΕΕ, δηλαδή την Ιταλία και τη Βουλγαρία, προβλέπεται αποζημίωση με μορφή πληρωμής.
Δεδομένου όμως ότι ακόμα δεν υπάρχει σύζευξη με καμία αγορά και ότι για να λειτουργήσει το σύστημα θα πρέπει να υπάρχουν διασυνοριακές αγορές εξισορρόπησης, το σχέδιο προτείνει μία μεταβατική περίοδο στο μοντέλο του «Ιnterconnector Led», κατά την οποία δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μόνον οι ίδιες οι διασυνδέσεις - πρακτικά οι ίδιοι οι Διαχειριστές - και όχι οι πάροχοι επάρκειας ισχύος από το εξωτερικό. Όταν λειτουργήσουν η σύζευξη - πρώτα με την Ιταλία όπως σχεδιάζεται και μετά με τη Βουλγαρία - και οι διασυνοριακές αγορές εξισορρόπησης, τότε οι πάροχοι ισχύος από τις χώρες της ΕΕ θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους εγχώριους παίκτες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης