Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Τσίπρας στους FT: Εκλογές τον Οκτώβριο – Όχι σε προεκλογικές παροχές, ναι σε διαφορετικό μείγμα πολιτικής

Τσίπρας στους FT: Εκλογές τον Οκτώβριο – Όχι σε προεκλογικές παροχές, ναι σε διαφορετικό μείγμα πολιτικής
Η Ελλάδα ανακάλυψε το πλεονέκτημα της παραμονής στην ΕΕ με το σκληρό τρόπο υποστηρίζει ο πρωθυπουργός
Την θέση ότι οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαμηνύοντας πως λέει όχι σε προεκλογικές παροχές αλλά σε ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής που θα επιτρέπει μεν την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων αλλά θα συνδράμει σε έναν υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.
Σε συνέντευξη του στους Financial Times ο κ.Τσίπρας επισημαίνει ότι είναι καθοριστικής σημασίας να γίνουν οι εκλογές τον Οκτώβριο καθώς με αυτόν τον τρόπο καθίσταται σαφές πως με την εξάντληση της τετραετίας της κυβέρνησης, η χώρα έχει επιστρέψει στη σταθερότητα.
«Πιστεύω ότι είναι κρίσιμο να έχουμε εκλογές σε μια στιγμή που οι πολίτες θα μπορούν να συγκρίνουν την κατάσταση του 2015, όταν ήμασταν σε βαθύ σκοτάδι, με την τωρινή κατάσταση.
Μην ξεχνάτε ότι όταν ανέλαβα την εξουσία τα κρατικά ταμεία ήταν άδεια.
Υπήρχαν μέρες που είμασταν ιδιαίτερα αγχωμένοι επειδή δεν υπήρχε τρόπος να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις» υποστηρίζει ο κ.Τσίπρας, αναφέροντας πως πλέον η Ελλάδα έχει αρχίσει να δανείζεται και πάλι από τις διεθνείς αγορές έχοντας δημιουργήσει και ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας ύψους άνω των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και που οφείλεται στην πιστή τήρηση των αυστηρών δημοσιονομικών πολιτικών που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Ο κ.Τσίπρας εκτιμά ότι ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης είναι στο 2,2% με 2,4% για το 2019 και αναφέρεται στη συμφωνία σχετικά με την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ, ο κ.Τσίπρας επισημαίνει ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που θα εξοικονομεί ποσό άνω των 150 εκατομμυρίων ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια.

Όχι σε παροχές, ναι σε μείωση της φορολογίας

Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει το στόχο του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, στέλνοντας το μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει σε προεκλογικές παροχές.
«Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα ήταν η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας στην Ευρώπη και με τους πιστωτές μας, επομένως δε θα θέλαμε ποτέ να παραβιάσουμε αυτή τη συμφωνία (επί του πλεονάσματος).
Έχουμε πετύχει αυτούς τους στόχους και τους έχουμε ξεπεράσει για τέσσερα συναπτά έτη» τονίζει ο κ.Τσίπρας,εκφράζοντας πάντως την αισιοδοξία του ότι σύντομα η Ελλάδα θα είναι σε θέση να συμφωνήσει με τους δανειστές της σε «ένα διαφορετικό μίγμα πολιτικής, ώστε να πετύχουμε τους στόχους αλλά με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης».
Για να καταστεί αυτό εφικτό, όπως τονίζουν οι FT, ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να μειώσει τους φόρους για τις επιχειρήσεις και παράλληλα οι τράπεζες να καταγράψουν πρόοδο στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν ενάρετο κύκλο πλέον.
Δεν θα χάσουμε τους στόχους μας με χαμηλότερη φορολογία, αλλά θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας και έσοδα» επισημαίνει ο κ.Τσίπρας.

Πολύ κακή εξέλιξη το Brexit για την Ευρώπη και τη Μ. Βρετανία

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Τσίπρας και στο θέμα του Brexit που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες «πληγές» της ΕΕ.
Όπως λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός, το αδιέξοδο με το Brexit «αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες της εθνικιστικής προσέγγισης και της σοβινιστικής ρητορικής στη διαχείριση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων μιας χώρας.
«Το Brexit ήταν μια πολύ κακή εξέλιξη για την Ευρώπη και εξίσου αρνητική για τη Μ. Βρετανία.
Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι το αποτέλεσμα μιας σοβινιστικής πολιτικής που δεσμεύτηκε για μια λύση με εθνικιστική προσέγγιση και όχι μέσω συλλογικών λύσεων» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έμαθε με σκληρό τρόπο πως είναι προς το συμφέρον της η παραμονή στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ.
«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι μια πολύ ισχυρή δύναμη, έχει τόσες πολλές δυσκολίες να βρει έναν τρόπο που να την οδηγήσει στο Brexit, φανταστείτε τι θα συνέβαινε στην περίπτωση της Ελλάδας.
Οι εξελίξεις με το Brexit αποδεικνύουν ότι αυτή η πορεία, η εθνική πορεία δεν είναι μια διαδρομή που προσφέρει έναν εύκολο τρόπο στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων» τόνισε ο κ.Τσίπρας, προειδοποιώντας για την άνοδο ακροδεξιών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών.
«Η άνοδος τους σχετίζεται με τις πολιτικές λιτότητες και με το πρόσωπο της Ευρώπης που δεν είναι ελκυστικό για τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς η ΕΕ φαίνεται να μην είναι τόσο δημοκρατική» υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφέροντας πάντως πως δεν πρέπει να ξεγράψει κανείς τα αριστερά προοδευτικά κόμματα, αν λάβει κανείς υπόψη τις πολιτικές εξελίξεις σε Δανία, Φινλανδία και Ισπανία.
«Πιστεύω ότι το παιχνίδι είναι ακόμα ανοιχτό στην Ευρώπη.
Ακόμα και τώρα που υπάρχει η εντύπωση ότι οι δυνάμεις της συντήρησης και της ακροδεξιάς έχουν καλύτερα αποτελέσματα, πιστεύω ότι αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα» είπε ο κ.Τσίπρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης