Διεθνή

Ο Trump κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Netanyahu στην Ουάσιγκτον

Ο Trump κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Netanyahu στην Ουάσιγκτον
Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν να ανταλλάσσουν απόψεις για μια σειρά περιφερειακών θεμάτων, κυρίως για την απειλή που αποτελεί το Ιράν», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες (22/1) Κυριακή ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, την οποία ο αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε αργότερα «πολύ καλή».
Αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών μετά την ορκωμοσία Τραμπ, ο οποίος κάλεσε τον Νετανιάχου να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο.
Σε ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διευκρινίζει, ότι η οριστική ημερομηνία της επίσκεψης θα «οριστεί σε λίγες ημέρες».
Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν να ανταλλάσσουν απόψεις για μια σειρά περιφερειακών θεμάτων, κυρίως για την απειλή που αποτελεί το Ιράν», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, δίνοντας μια πρώτη ένδειξη της σκλήρυνσης της στάσης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης προς την Τεχεράνη.
Επίσης, Τραμπ και Νετανιάχου συμφώνησαν, ότι οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων δεν μπορεί παρά να είναι «άμεσες», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Το Ισραήλ έχει εκφράσει την ικανοποίησή του για την εκλογή του Τραμπ, μετά τις δύσκολες σχέσεις που είχε με την κυβέρνηση του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα.
Το Ισραήλ υποδέχθηκε ακόμη με ικανοποίηση την πρόθεση του Αμερικανού Προέδρου να μεταφερθεί η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, κάτι στο οποίο αντιδρούν οι Παλαιστίνιοι.
Σύμφωνα με το Bloomberg, έχει δε δημιουργηθεί η αίσθηση στους Ισραηλινούς, ότι ο Trump θα είναι πιο καταδεκτικός από τους προκατόχους τους στους εποικισμούς παλαιστινιακών εδαφών και ήδη ορισμένοι υπουργοί της Ισραηλινής κυβέρνησης προωθούν νομοθεσία για την προσάρτηση τμήματος της Δυτικής Όχθης μετά από 50 χρόνια κατοχής.
Την ίδια ώρα όπως επισημαίνει το αμερικανικό Bloomberg, στους Παλαιστίνιους επικρατεί απογοήτευση, τόσο για το ενδεχόμενο μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Ιεροσόλυμα, όσο και για την ανοχή της Ουάσιγκτον στους Ισραηλινούς εποικισμούς, κάτι που όπως τονίζει, μπορεί να οδηγήσει σε νέο ξέσπασμα βίας.
Μάλιστα, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή τους αξιωματούχους ασφαλείας να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης