Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα υψηλά 11ετίας για τις τιμές των CO2 «καίνε» τον διαγωνισμό των λιγνιτικών – Ποιο το κόστος για Μελίτη και Μεγαλόπολη

Τα υψηλά 11ετίας για τις τιμές των CO2 «καίνε» τον διαγωνισμό των λιγνιτικών – Ποιο το κόστος για Μελίτη και Μεγαλόπολη

Έκθεση του Carbon Tracker εκτιμά πως οι τιμές μπορούν να αγγίξουν ακόμη και τα 55 ευρώ/τόνο αν η Κομισιόν αποφασίσει να ευθυγραμμίσει τα επιτρεπόμενα επίπεδα ρύπων με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού

Σοβαρούς τριγμούς και στον δεύτερο διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα αναμένεται να προκαλέσει η νέα άνοδος των τιμών των δικαιωμάτων CO2, οι οποίες πλέον φλερτάρουν ευθέως με τα 30 ευρώ ανά τόνο, προσθέτοντας ένα ακόμη εμπόδιο στην προσπάθεια της ΔΕΗ να πουλήσει τις τρεις μονάδες εισπράττοντας ικανοποιητικό τίμημα.
Η τιμή του CO2 έφθασε την προηγούμενη εβδομάδα τα 27,64 ευρώ ανά τόνο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από ακριβώς ένα χρόνο, τον Απρίλιο του 2018, έκθεση του Carbon Tracker υποστήριζε ότι οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων από τα 15 ευρώ/τόνο στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, θα ξεπεράσουν τα 20 ευρώ/τόνο το 2019 και θα φθάσουν στα 25-30 ευρώ/τόνο το 2020 - 21.
Μάλιστα η έκθεση εκτιμούσε ότι οι τιμές θα φθάσουν τα 55 ευρώ/τόνο σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει να ευθυγραμμίσει τα επιτρεπόμενα επίπεδα ρύπων με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανοδική τάση των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων καταγράφηκε ήδη από τα τέλη του 2017 και συνεχίζεται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα χαμηλά των 4,38 ευρώ/τόνο του Μαΐου 2017 διαμορφώθηκαν στα 13,82 ευρώ/τόνο τον Απρίλιο του 2018 και έφθασαν τα 27,64 ευρώ/τόνο στις 11 Απριλίου του 2019 κάνοντας ρεκόρ 11 ετών.
Ανάλογη είναι και η εικόνα του συμβολαίου λήξης το 2021, το οποίο αυξήθηκε κατά 4,5% σε 28,09 ευρώ/τόνο.

Ακριβότερη η χονδρική αγορά ρεύματος

Η άνοδος της τιμής των ρύπων οδηγεί σε άνοδο και τις τιμές της χονδρικής αγοράς ρεύματος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση ΟΤΣ στην Ελλάδα κινείται γύρω από τα 70 ευρώ/MWh, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το γερμανικό spot  συμβόλαιο αυξήθηκε κατά 0,4% στα 44,9 ευρώ/MWh.
Αντίστοιχα κινήθηκε και το γαλλικό συμβόλαιο.
Την ίδια ώρα το γερμανικό συμβόλαιο φορτίου βάσης για παράδοση το 2020 υποχώρησε κατά 1,3% στα 50,69 ευρώ/MWh και το γαλλικό κατά 1,5% στα 53,61 ευρώ /MWh.
Έτσι, τα στοιχεία που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για να αναδείξει την οικονομικότητα των υπό πώληση μονάδων και να υποστηρίξει ότι είναι μια βιώσιμη και αποδοτική επιλογή για τους υποψήφιους επενδυτές είναι μάλλον παρωχημένα.

Το κόστος ρύπων ανά πωλούμενη μονάδα

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το management presentation που έχει ανεβάσει η ΔΕΗ στο virtual data room, ο συντελεστής εκπομπών CO2 της Μελίτης είναι περίπου 1,25 τόνο CO2/MWh.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν ως τυπική τιμή των δικαιωμάτων CO2 τα 22 ευρώ/τόνο, το κόστος CO2 για την Μελίτη υπολογίζεται σε 27,5 ευρώ /MWh.
Αντιστοίχως για την περίπτωση της μονάδας Μεγαλόπολης 4, η ΔΕΗ υπολογίζει ότι με συντελεστή εκπομπών CO2 1,57 τόνους CO2/MWh και τιμή CO2 τα 22 ευρώ/τόνο, το κόστος CO2 ανέρχεται σε 34,5 EUR / MWh.
Για δε την Μεγαλόπολη 3 τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, αφού ο συντελεστής CO2 είναι ακόμη υψηλότερος και φθάνει τα 1,83 τόνους CO2/MWh, εκτινάσσοντας το κόστος CO2 της μονάδας στα 40,26 ευρώ/MWh.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όπως παραδέχθηκε δημοσίως ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, τα λιγνιτικά ΑΔΙ δεν πρόκειται να εγκριθούν πριν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, οι προσδοκίες της ΔΕΗ για την εξέλιξη του διαγωνισμού και για το ύψος των προσφορών - εφόσον βεβαίως υπάρξουν προσφορές - θα πρέπει να είναι μάλλον περιορισμένες.
Άλλωστε το ΥΠΕΝ με την τροπολογία που ψήφισε για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού έχει προετοιμάσει για κάτι τέτοιο, αφού προβλέπει ότι η αποτίμηση των μονάδων της ΔΕΗ, θα λάβει υπόψιν της τόσο τις προσφορές που κατατέθηκαν στον πρώτο διαγωνισμό όσο και τα δεδομένα αντίστοιχων αγοραπωλησιών που έχουν γίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης