Χρηματιστήριο

Οι ξένοι βλέπουν απόδοση κάτω από 3% για την 10ετία και ράλυ στο ΧΑ - Έρχεται αναβάθμιση σε ώριμη αγορά το Νοέμβριο 2020

Οι ξένοι βλέπουν απόδοση κάτω από 3% για την 10ετία και ράλυ στο ΧΑ - Έρχεται αναβάθμιση σε ώριμη αγορά το Νοέμβριο 2020
Αλλάζει εικόνα η ελληνική κεφαλαιαγορά
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο αρχικά 3% με προοπτική 2,5% σε βάθος 6 μηνών, σχεδόν θα μηδενιστεί το spread με την Ιταλία.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο λήξης 2029 που είναι και τίτλος αναφοράς, εάν υποχωρήσει κάτω από 3% - τρέχουσα απόδοση 3,31% - θα πυροδοτήσει σημαντικό ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο εκτιμούν Nomura και Bank of New York Mellon στο bankingnews.gr
Σε μια τέτοια περίπτωση το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να βρεθεί στις 850 μονάδες ή +11% υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές.

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο αρχικά 3% με προοπτική 2,5% σε βάθος 6 μηνών, σχεδόν θα μηδενιστεί το spread με την Ιταλία

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο λήξης 2029 που αποτελεί και τίτλο αναφοράς θα μπορούσε να βρεθεί σε βάθος 6 μηνών στο 2,5%.
Αρχικά θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί στο 3% και ακολούθως να προσεγγίσει το 2,5% έως τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου 2019.
Στα επίπεδα αυτά λογικά θα έχει σχεδόν μηδενιστεί το spread Ελλάδος – Ιταλίας που σήμερα βρίσκεται στις 80-82 μονάδες βάσης.
Να σημειωθεί ότι παρά την σημαντική διαφορά πιστοληπτικής ικανότητας μεταξύ Ιταλίας που είναι investment grade και της Ελλάδος που βαθμολογείται σε ΒΒ- η βασική διαφορά είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει υψηλό κεφαλαιακό μαξιλάρι σχεδόν 30 δισεκ. και ταυτόχρονα τα 49 δισεκ. ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται σε κυκλοφορία δεν κινδυνεύουν να μην αποπληρωθούν
1)Γιατί υπάρχουν μέτρα στήριξης στο χρέος
2)Γιατί η Ελλάδα διαθέτει το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα για να εξυπηρετηθεί το χρέος στο 3,5% που ισοδυναμεί με 6 με 6,5 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.
Το ελληνικό δημόσιο ήδη διαθέτει
-5,4 δισεκ. από τις εκδόσεις ομολόγων.
-1 δισεκ. από τα κέρδη των ομολόγων ANFAs που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ
-2,5 δισεκ. που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μείωση χρέους από το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24,1 δισεκ. ευρώ
-18 δισεκ. σε repos.
Όμως η πραγματική μακροπρόθεσμη ρευστότητα που διαθέτει το ελληνικό κράτος για μείωση χρέους είναι 9 δισεκ. ευρώ.
Με 9 δισεκ. και έχοντας και κεφαλαιακό μαξιλάρι 24,1 δισεκ. συν τα repos των 18 δισεκ. η επόμενη κυβέρνηση διαθέτει εργαλεία μείωσης του χρέους πέραν του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τις 10 Μαΐου 2019 η Ελλάδα θα έχει εξοφλήσει έως 5 δισεκ. από το ΔΝΤ σε σύνολο δανείου 9,7 δισεκ.
Σημειώνεται ότι ο ESM δεν θέτει θέμα seniority δηλαδή ισόποσης εξόφλησης και των δικών του δανείων.
Ο ESM δίνει το πράσινο φως για μερική εξόφληση του ΔΝΤ χωρίς να θέτει θέμα ισόποσης εξόφλησης.
Το ελληνικό δημόσιο αποπληρώνοντας 5 δισεκ. ευρώ στο ΔΝΤ μειώνει τα έξοδα εκ τόκων ετησίως κατά 250 εκατ ευρώ.
Περνάει και ένα μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι με ίδια μέσα μπορεί να αντλεί κεφάλαια και να πληρώνει τους επίσημους πιστωτές.
Η επόμενη κυβέρνηση – και αυτό θα αποτελούσε άλμα προς τα εμπρός – θα μπορούσε να πληρώνει σταδιακά και τον ESM θα ήταν ένα πανίσχυρο σήμα στις αγορές ότι με ιδιωτικά κεφάλαια μπορούν να αποπληρώνονται πολύ νωρίτερα των συμφωνηθέντων οι επίσημοι δανειστές.
Ο ESM – EFSF έχει δανείσει την Ελλάδα κοντά 245 δισεκ. μαζί με τα διακρατικά δάνεια, η ΕΚΤ 18 δισεκ. και το ΔΝΤ 9,5 δισεκ. ευρώ.

Τον Νοέμβριο του 2020 η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα αναβαθμιστεί σε ώριμη από την MSCI

Τον Νοέμβριο του 2020 η Morgan Stanley Capital International θα επανεξετάσει πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από αναδυόμενη σε ώριμη από emerging market σε development market αναφέρει πηγή κοντά στον αμερικανικό οίκο.
Πολλοί θα σκεφθούν ότι ο Νοέμβριος του 2020 είναι πολύ μακριά αλλά ως γνωστό οι οίκοι σχεδιάζουν τις κινήσεις τους πριν τις υλοποιήσουν ειδικά σε αυτή την κατηγορία 16-20 μήνες νωρίτερα.
Υπενθυμίζεται ότι το 2013 η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έγινε η πρώτη αγορά μετοχών της ζώνης του ευρώ που υποβαθμίστηκε σε αναδυόμενη, ο σχεδιασμός ξεκίνησε αρχές του 2012.  
Οι βασικοί λόγοι ήταν
1)Η δραματική αύξηση του κινδύνου χώρας και των ομολόγων
2)Η αρχόμενη κατάρρευση των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών
(Το 2013 οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών ήταν 6 με 7,4 δισεκ. πριν εγκλωβιστούν στο καθοδικό σπιράλ καταστροφής)
3)Η μεγάλη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ
4)Πολλά χρηματιστηριακά εργαλεία όπως το short selling ήταν ανενεργά
5)Η κατάρρευση των κεφαλαιοποιήσεων συνολικά όπου με βάση τις μεθοδολογίες μόνο μια εταιρία πληρούσε τα κριτήρια.

Τι σημαίνει αναβάθμιση σε ώριμη αγορά;

Το ειδικό βάρος της Ελλάδος θα μειωθεί προφανώς γιατί είναι διαφορετική η σύνθεση του δείκτη των ώριμων αγορών από τις αναδυόμενες στις οποίες ήδη βρίσκεται η Ελλάδα.
Η υποβάθμιση αποδείχθηκε στρατηγικά αρνητική εξέλιξη γιατί διαψεύστηκαν όλα τα σενάρια περί εισροών και αύξησης του ειδικού βάρους…
Όλα αυτά αποδείχθηκαν ότι δεν είχαν καμία σημασία γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο κατέρρευσε.
Το ακόμη πιο σημαντικό στοιχείο είναι όμως οι λόγοι που θα οδηγήσουν την MSCI σε αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς σε ανεπτυγμένη από αναδυόμενη.
Να σημειωθεί ότι συνήθως οι μεγάλες αλλαγές στους δείκτες σημειώνονται κάθε Νοέμβριο και δεν είναι σαφές εάν θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο ή θα υλοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2020.
Για να υπάρξει αναβάθμιση της χρηματιστηριακής αγοράς σε ώριμη απαιτούνται
1)Να υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα για το χρέος
2)Να αυξηθεί το ΑΕΠ της Ελλάδος
3)Να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε investment grade δηλαδή σε επενδυτική βαθμίδα
4)Να αυξηθεί σημαντικά η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων εταιριών του FTSE 25
Προφανώς αυτό σημαίνει άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς.
Είναι ενδεικτικό ότι οι κεφαλαιοποιήσεις θα πρέπει να είναι πάνω από 5-6 δισεκ. ευρώ για κάθε τράπεζα με ότι αυτό συνεπάγεται για τις χρηματιστηριακές τους τιμές.
Π.χ. η Alpha bank θα πρέπει από τα 1,48 ευρώ να βρεθεί στα 3,5 ευρώ ανά μετοχή για να έχει κεφαλαιοποίηση 5,5 δισεκ. αντί 2,28 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
5)Όλα τα βασικά εργαλεία της αγοράς όπως το short selling να λειτουργούν εύρυθμα.
Πηγή: bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης