Επικαιρότητα

H Aθήνα προετοιμάζεται για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων 3,7 δισ προς το ΔΝΤ μετά τις επαφές Λαγκάρντ - Τσακαλώτου

H Aθήνα προετοιμάζεται για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων 3,7 δισ προς το ΔΝΤ μετά τις επαφές Λαγκάρντ - Τσακαλώτου
Σειρά έχει τώρα η σύνταξη επίσημου κειμένου το οποίο θα αποστείλει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να πάρει την έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ενώ αντίστοιχα κείμενα θα σταλούν προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Εurogroup.
Χωρίς τα «ακριβά» δάνεια του ΔΝΤ επιστρέφει από την Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την συνάντηση που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ  την οποία ενημέρωσε για την πρόθεση της Ελλάδας να εξοφλήσει πρόωρα τα 3,7 δισ. ευρώ από τα 9,7 δισ. που χρωστά η Ελλάδα συνολικά στο Ταμείο.
Το ελληνικό αίτημα έγινε αμέσως δεκτό από την εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ, ενώ την κίνηση της Αθήνας χαιρέτισε προηγουμένως ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ και στενός συνεργάτης της Λαγκάρντ, Πολ Τόμσεν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, "η συμφωνία για την αποπληρωμή θα ολοκληρωθεί το Σαββατοκύριακο που διανύουμε (13-14/4) ενώ υπογράμμισε πως η Γερμανία και η Ολλανδία, που εξέφρασαν αντιρρήσεις, δεν θα εμποδίσουν τη συμφωνία.
Σειρά έχει τώρα η σύνταξη επίσημου κειμένου το οποίο θα αποστείλει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να πάρει την έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ενώ αντίστοιχα κείμενα θα σταλούν προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Εurogroup για να δώσουν και αυτοί με την σειρά τους το «πράσινο φως» για την πρόωρη αποπληρωμή.
Μάλιστα η έγκριση του ESM είναι απολύτως αναγκαία αφενός γιατί απαιτείται συναίνεση των κρατών που μετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, αφετέρου διότι  οι δανειακές συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης - τα οποία προσέφυγαν στη δανειακή βοήθειά του -προβλέπουν ότι σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής του δανείου τους από το ΔΝΤ, θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα στον Μηχανισμό την αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου τους, εκτός εάν ο τελευταίος αποφασίσει την άρση (waiver) της συγκεκριμένης υποχρέωσης.
Αυτό σημαίνει πως εάν η Ελλάδα αποπληρώσει 3,7 δισ. ευρώ από τα 9,7 δισ. ευρώ που χρωστά στο ΔΝΤ, δηλαδή το 40% των υποχρεώσεων χωρίς την έγκριση του ESM, τότε είναι υποχρεωμένη να εξοφλήσει και το 40% των δανείων που έλαβε από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ( ESM, EFSF). Δηλαδή 76 δις. από τα 190,8 δισ. ευρώ, πράγμα αδύνατο.
Το σχέδιο που ετοίμασε εδώ και καιρό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και μετέφερε στην Κριστίν Λαγκάρντ ,όπου τον τελευταίο λόγο είχε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προβλέπει προεξόφληση των δόσεων της διετίας 2019-2020,που βαρύνονται με υψηλό επιτόκιο 5,13%, όπου στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν να εξαφανιστούν από το «καλεντάρι» με τις πληρωμές για τους εξής τρεις λόγους:

■ Ο πρώτος είναι για να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στον κρατικό προϋπολογισμό.
Υπολογίζεται ότι περίπου 150 εκατ. ευρώ από τόκους θα γλιτώσει η Αθήνα με αυτή την κίνηση, εφόσον η προεξόφληση γίνει με χρήματα από τις ομολογιακές εκδόσεις, τα οποία έχουν χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό το ΔΝΤ. Επί της ουσίας, θα πρόκειται για αντικατάσταση ακριβού χρέους με φθηνότερο.

■ Ο δεύτερος είναι ότι τα 3,7 δισ. ευρώ ενέχουν σημαντικό επιτοκιακό και συναλλαγματικό κίνδυνο, ο οποίος δεν υπάρχει δυνατότητα να αντισταθμιστεί με τη χρήση χρηματοπιστωτικών εργαλείων. Η ιδιαιτερότητα αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το Ταμείο δεν δανείζει σε ευρώ, δολάρια ή κάποια άλλο νόμισμα, αλλά σε «ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα» (SDR). Είναι μια μονάδα που χρησιμοποιεί αποκλειστικά το ΔΝΤ.

■  Ο τρίτος έχει να κάνει με το νέο αφήγημα που στήνει η κυβέρνηση εν όψει εθνικών εκλογών.
Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ έστω και των ακριβών δόσεων -αν και στα ελληνικά σχέδια περιλαμβάνεται και ένα πιο προχωρημένο σενάριο για προεξόφληση και των 1,9 δισ. ευρώ που είναι οι υποχρεώσεις του 2021 και έχουν επιτόκιο 2% - μπορεί να μην το βγάζει από το «παιγνίδι» της μετα-προγραμματικής εποπτείας όμως το μήνυμα «απεξάρτησης της χώρας από τους πιστωτές της» είναι αρκετά ισχυρό και δεν θα μείνει πολιτικά αναξιοποίητο από την κυβέρνηση.

Ικανοποίηση Lagarde
 
Την ικανοποίησή της για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου που έχει λάβει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξέφρασε η επικεφαλής του Ταμείου, Christine Lagarde κατά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Το τετ α τετ με την κ. Lagarde πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΔΝΤ στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου παρουσία του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.
Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε πως η Ελλάδα επιθυμεί να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή του λεγόμενου ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο τοποθετείται στα 3,8 δισ. και έχει επιτόκιο 5,1%.
Το συνολικό χρέος της χώρας μας στο Ταμείο είναι 9,8 δισ.
Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι συμφωνεί και ότι το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο από αυτή την εξέλιξη.
Σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, αναμένεται ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση στο Ταμείο, τον ESM, και το Eurogroup, καθώς απαιτείται έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων χωρών όπως είναι η Γερμανία.
Αυτή η διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς ο ESM, όπως άλλωστε και το ΔΝΤ, βρίσκεται σε καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», γεγονός που σημαίνει ότι τα κράτη που συμμετέχουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό πρέπει να δεχθούν να αποπληρωθεί το Ταμείο, χωρίς, όμως, την ίδια στιγμή να δοθεί προτεραιότητα και στα δάνεια του ESM.
Αμέσως μετά την κ. Lagarde ο Έλληνας υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση και με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, P. Thomsen, ο οποίος είχε αναφέρει νωρίτερα ότι το Ταμείο καλωσορίζει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας.

Thomsen (ΔΝΤ): Ευπρόσδεκτη εξέλιξη η πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα - Αναγκαία η μείωση των NPLs για τις ελληνικές τράπεζες

Ως ιδιαίτερα θετικό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ από την Ελλάδα, ο  Paul Thomsen, επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, τονίζοντας ότι «σαφέστατα αυτό αποτελεί μία πολύ καλή είδηση και φυσικά είναι καλοδεχούμενη».
Σύμφωνα με τον κ. Thomsen η Ελλάδα έχει πραγματικά εντυπωσιάσει με όσα πέτυχε αναφορικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
«Οι μεταρρυθμίσεις τόσο στο συνταξιοδοτικό σύστημα όσο και στο φορολογικό είναι απαραίτητες, όχι μόνο για να επιτύχει η Ελλάδα τους στόχου που έχουν τεθεί για τα δημοσιονομικά μεγέθη, στόχους που θεωρο9ύμε ιδιαίτερα φιλόδοξους.
Ο βασικός στόχος είναι να υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, να απελευθερωθούν πόροι, να υπάρξει εκσυγχρονισμός της οικονομίας.
Θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακή δουλειά αναφορικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν».

Οι ελληνικές τράπεζες και τα NPLs

Όπως ήταν φυσικό ο κ. Thomsen ερωτήθηκε για το θέμα των ελληνικών τραπεζών και τις απόψεις που έχει εκφράσει στο παρελθόν το Ταμείο, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει άμεση ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση.
Στην ουσία το στέλεχος του ΔΝΤ δεν «πήρε πίσω» αυτές τις απόψεις, αλλά «έκρυψε» αυτό που πραγματικά πιστεύει το Ταμείο καθώς όπως υποστήριξε δεν έχει τις κατάλληλες πληροφορίες ώστε να μιλήσει για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.
Ο κ. Thomsen υποστήριξε ότι από τη στιγμή που το Ταμείο δεν έχει πρόγραμμα με την Ελλάδα και ο ρόλος του στη μεταμνημονιακή εποπτεία είναι απλά συμβουλευτικός, αυτό σημαίνει ότι δεν συμμετέχει –όπως οι άλλοι θεσμοί- στις συζητήσεις που γίνονται ούτε διαθέτει επικαιροποιημένα στοιχεία.
Αυτό, πάντως, που συνεχίζει να ανησυχεί το ΔΝΤ είναι το υψηλό επίπεδο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) που υπάρχουν στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για μείωσή τους, παρά το γεγονός ότι και σε αυτό τον τομέα έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος.
«Δεν έχουμε γνώση για κάποια ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, και αυτό ισχύει και για το τραπεζικό σύστημα, από τη στιγμή που δεν έχουμε πρόγραμμα με τη χώρα.
Ως εκ τούτου δεν μπορώ να μιλήσω για την ανάγκη ή όχι αύξησης των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.
Αυτό που γνωρίζω είναι ότι υπάρχει πολύ υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο σαφώς πρέπει να μειωθεί ούτως ώστε ο τραπεζικός τομέας να μπορέσει να επιτελέσει τον πραγματικό του ρόλο που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας».

Όπως είχε επισημάνει το bankingnews.gr σε άρθρο του στις 9 Απριλίου 2019

Ο ESM συναινεί ώστε η Ελλάδα να αποπληρώσει έως 5 δισεκ. από τα 9,7 δισεκ. των δανείων του ΔΝΤ έως τις 10 Μαΐου 2019.
Ενώ ο έλληνας υπουργός οικονομικών Ε. Τσακαλώτος έχει αναφέρει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποπληρώσει 3,7 με 4 δισεκ. πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ESM συναινεί έως 5 δισεκ. να αποπληρωθούν και να απομείνουν 4,7 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα θα πληρώσει όλα τα ακριβά δάνεια με επιτόκιο 5% περίπου στο ΔΝΤ για το διάστημα έως το 2021.
Να σημειωθεί ότι Lagarde (επικεφαλής ΔΝΤ), Τσακαλώτος (έλληνας υπουργός οικονομικών) και Regling (επικεφαλής ESM) θα συναντηθούν στις 13 Απριλίου στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και μεταξύ άλλων θα συμφωνήσουν και το πλαίσιο της πρόωρης αποπληρωμής.
Υπενθυμίζεται ότι από τα δάνεια της Ελλάδος το ΔΝΤ λαμβάνει σε τόκους 465 εκατ καλύπτοντας όλα τα ετήσια έξοδα του Ταμείου και των εργαζομένων του.
Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει έως τις 10 Μαΐου 2019 να αποπληρώσει 5 δισεκ. ευρώ δάνεια προς το ΔΝΤ σε σύνολο 9,7 δισεκ. ευρώ διατηρώντας ύψος δανείων πάνω από την Quota της συμμετοχής της Ελλάδος στην χρηματοδότηση του Ταμείου.
Κάθε χώρα συμμετέχει στην χρηματοδότηση του ΔΝΤ και η αναλογία της Ελλάδος η ποσόστωση (quota) είναι 2,42 δισεκ. SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα.
Τα 2,42 δισεκ. SDRs αντιστοιχούν σε 3 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα από τα 9,7 δισεκ. που έχει δανειστεί από το ΔΝΤ με επιτόκιο 4,9%-5,13% θα μπορούσε να αποπληρώσει 5 δισεκ. και να διακρατήσει τα 4,7 δισεκ. που υπερκαλύπτουν την ποσόστωση.
Με αυτό τον τρόπο και το ΔΝΤ θα διατηρήσει μέρος του δανείου του και η Ελλάδα θα αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος και η Γερμανία που έβαλε veto…δεν θα μπλοκάρει την διαδικασία καθώς θα διατηρηθεί ο δανεισμός…μειωμένος.
Πηγή: bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης