Επιχειρήσεις

Τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της ΔΕΗ – Δεν πωλούνται σε funds οι οφειλές των νοικοκυριών

Τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων της ΔΕΗ – Δεν πωλούνται σε funds οι οφειλές των νοικοκυριών
Η διαχείριση μέρους των ανεξόφλητων χρεών αποτελεί μία από τις υπηρεσίες που ανέλαβε η Qualco ως σύμβουλος της ΔΕΗ
Το παλιό σενάριο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ ξαναμπαίνει στο τραπέζι αρκεί η ΔΕΗ να μπορεί να εισπράξει τις οφειλές αυτές.
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τη Διοίκηση της ΔΕΗ, δεν πρόκειται να πουληθούν πακέτα ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων οικιακής κατανάλωσης σε funds καθώς η φιλοσοφία της επιχείρησης είναι να υποστηρίξει σταθερά τον κοινωνικό της ρόλο.
Μεταξύ των αναδόχων εμφανίζεται η Deutsche Bank η οποία έχει σχετική τεχνογνωσία στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Αν και η πρακτική φαίνεται ελκυστική εντούτοις τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο καθώς η εισπαραξιμότητα μεν βελτιώνεται αλλά από την άλλη πλευρά δημιουργούνται και νέα χρέη.
Η ολοκλήρωση ενός τέτοιου εγχειρήματος θα βοηθήσει σημαντικά την επιστροφή της ΔΕΗ στις αγορές με ανταγωνιστικό επιτόκιο την ώρα που μειώνονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Κλειδί στη διαχείριση των απαιτήσεων είναι η Qualco η οποία  έχει ως στόχο την εισπραξιμότητα των οφειλόμενων ποσών.
Η διαχείριση μέρους των ανεξόφλητων χρεών αποτελεί μία από τις υπηρεσίες που ανέλαβε η Qualco ως σύμβουλος της ΔΕΗ, μέσα από τον διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2017.
Παράλληλα, η κοινοπραξία κλήθηκε ανάμεσα σε άλλα να εκπονήσει αναλυτικό πλάνο υλοποίησης υπηρεσιών, αλλά και να αναπτύξει στρατηγική διαχείρισης οφειλών και να καθορίσει συστηματικές δράσεις διαχείρισής τους.
Όσον αφορά πάντως τη διαχείριση των οφειλών, η εταιρεία προχώρησε σε επιμερισμό των καταναλωτών σε αρκετές δεκάδες κατηγορίες, ώστε να εφαρμόσει εξατομικευμένες λύσεις στην προσέγγισή τους.
Παρά πάντως τα αισιόδοξα αποτελέσματα του 2018, το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών κάθε άλλο παρά παρελθόν αποτελεί για την επιχείρηση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΗ:
Η ΔΕΗ όπως έχει προαναγγείλει, για την διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εξετάζει τρόπους αξιοποίησης όλων των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων με βάση και τη διεθνή εμπειρία.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζει και το θέμα της χρηματοδότησης (όχι της πώλησης σε τρίτους) μέσω τιτλοποίησης  ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η νομοθεσία, στοχεύοντας πέραν της ενίσχυσης της ρευστότητάς της και στην ανάκτηση οφειλών από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης