Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Θέμα ματαίωσης της πώλησης των ΕΛΠΕ βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση

Θέμα ματαίωσης της πώλησης των ΕΛΠΕ βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση

Προϋπόθεση για την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης η ύπαρξη εναλλακτικής λύσης για την εξεύρεση των 500 εκατ. ευρώ που θα εισέπραττε το δημόσιο

Όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι για την επόμενη ημέρα των ΕΛΠΕ έπειτα από την αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1%.
Αυτό σημειώνουν υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προσθέτοντας πάντως ότι η μόνη εξέλιξη που αποκλείει εκ των προτέρων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι η πώληση μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου.
Στον αντίποδα, τα ίδια στελέχη του ΥΠΕΝ επισημαίνουν πως δεν είναι απίθανο να ακυρωθεί τελικά η αποκρατικοποίηση.
Κάτι βέβαια που, όπως συμπληρώνουν, θα πρέπει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών, με δεδομένο ότι τα ΕΛΠΕ περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Όπως και να ‘χει, πάντως, η δήλωση αυτή σημαίνει πως πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να θέσει θέμα ματαίωσης της αποκρατικοποίησης, ευελπιστώντας ότι θα βρει ευήκοα ώτα από την Κομισιόν, υπό τη σκιά του αποτελέσματος του διαγωνισμού.
Ενός διαγωνισμού που η Κομισιόν άλλωστε επέβαλε για καθαρά εισπρακτικούς λόγους και όχι ως μέρος ενός σχεδίου διαρθρωτικών αλλαγών.
Επομένως, τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί αν υπάρξει μία εναλλακτική λύση για την εξεύρεση των 500 εκατ. ευρώ που αναμενόταν να εισπραχθούν από την πώληση των ΕΛΠΕ, με βάση το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές.

Αναζήτηση λύσης από κοινού με τον όμιλο Λάτση

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν οι ίδιες πηγές του ΥΠΕΝ, η επόμενη ημέρα του Ομίλου δεν αποτελεί αποκλειστικά θέμα του ελληνικού Δημοσίου, καθώς λόγο στις όποιες αποφάσεις έχει και ο έτερος μεγαλομέτοχος, δηλαδή η Paneuropean συμφερόντων Λάτση.
Έτσι, το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η διεξοδική συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, για την αναζήτηση μίας κοινά αποδεκτής λύσης, η οποία μπορεί κάλλιστα να είναι η επαναπροκήρυξη ενός νέου διαγωνισμού.
Πάντως, όπως σημειώνουν, τα χρονικά περιθώρια των διαπραγματεύσεων δεν είναι ασφυκτικά, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει σχετική άνεση χρόνου για να οριστικοποιηθούν οι επόμενες κινήσεις.  
Όσον αφορά τον διαγωνισμό πώλησης, ο οποίος τελικά κατέληξε σε ναυάγιο, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι κατά την εξέλιξη της διαδικασίας υπήρχαν ενδείξεις που συνηγορούσαν υπέρ της εκτίμησης για την υποβολή μίας ικανοποιητικής δεσμευτικής προσφοράς.
Όπως προσθέτουν ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα «έδειχνε» να περιορίζονται αισθητά οι πιθανότητες για αίσια έκβαση της διαδικασίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης