Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επένδυση 350 εκατ. ευρώ η ανάπτυξη μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη

Επένδυση 350 εκατ. ευρώ η ανάπτυξη μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη

Στις αρχές 2020 τοποθετείται η έναρξη κατασκευής, ενώ δύο χρόνια αργότερα η λειτουργία της μονάδας

Έπειτα από την έγκριση της άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ, δύο ακόμη αδειοδοτικά βήματα (η έγκριση περιβαλλοντικών όρων και η άδεια εγκατάστασης) απομένουν για να ξεκινήσει η υλοποίηση του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού φυσικού αερίου ονομαστικής ισχύος 622 MW που σχεδιάζει να εγκαταστήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στη Βιομηχανική Περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Έτσι, το έργο αναμένεται να είναι πλήρως έτοιμο αδειοδοτικά εντός του 2019, ώστε η κατασκευή του να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκατάσταση του σταθμού «μεταφράζεται» σε μία επένδυση της τάξης των 300 - 350 ευρώ.
Μία επένδυση με την οποία ο Όμιλος Κοπελούζου θα διευρύνει το υφιστάμενο ενεργειακό χαρτοφυλάκιό του, προσθέτοντας και τη θερμοηλεκτρική παραγωγή με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Το «πράσινο φως» δόθηκε από τη ΡΑΕ στις 8 Μαρτίου, με απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στη Διαύγεια.
Με την απόφαση, η Αρχή ενέκρινε την αίτηση που είχε υποβάλει τον περασμένο Δεκέμβριο η εταιρεία Damco Energy, μέλος του Ομίλου Κοπελούζου, για τη χορήγηση της σχετικής άδειας παραγωγής.
Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, ο σταθμός θα χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ηλεκτροπαραγωγή με ορυκτά καύσιμα (συνδυασμένου κύκλου), ώστε να έχει πολύ υψηλή απόδοση.
Η εγκατάσταση θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 450 MW και μία ατμοστροβιλική 212 MW, ενώ η καθαρή ισχύ της θα ανέρχεται σε 650 MW.
Σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται επίσης στην απόφαση, η κατασκευή θα διαρκέσει 27 μήνες από την έκδοση της άδειας εγκατάστασης, ενώ η έναρξη εμπορικής λειτουργίας του σταθμού τοποθετείται στην αρχή του δεύτερου τριμήνου του 2022, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η δοκιμαστική της λειτουργία.

Ανεξάρτητη από το FSRU η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής

Αν και το σημείο εγκατάστασης του σταθμού παραπέμπει στη γεωγραφική του γειτνίαση με το FSRU που η Gastrade (επίσης συμφερόντων Κοπελούζου) σκοπεύει να εγκαταστήσει στα ανοιχτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με πληροφορίες το γεγονός αυτό δεν αποτέλεσε μείζονα λόγο για την επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο υποδομές αντιμετωπίζονται ως εντελώς αυτόνομα projects, χωρίς βέβαια αυτό να αποκλείονται οι τυχόν μεταξύ τους συνέργειες.
Σε κάθε περίπτωση, η επένδυση γίνεται υπό το πρίσμα του ρόλου του φυσικού αερίου ως «καυσίμου γέφυρα» στην πορεία απανθρακοποίησης της ηλεκτρικής παραγωγής, με την ολοένα μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών.
Η εκτίμηση του Ομίλου είναι πως το φυσικό αέριο θα συνεχίζει να αποτελεί για 10 και πλέον ακόμη χρόνια τον ρόλο του βασικού «αντίβαρου» στη στοχαστικότητα των ΑΠΕ, καθώς θα χρειαστεί ακόμη ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, μέχρι να βρουν ευρεία εφαρμογή τα συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα, μία νέα μονάδα φυσικού αερίου έχει ακόμη πιο βαρύνουσα σημασία στην περίπτωση της Ελλάδας, με δεδομένο τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιζε τις προηγούμενες δεκαετίες ο λιγνίτης στην ηλεκτροπαραγωγή.
Κι αυτό γιατί η δρομολογημένη απανθρακοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπου σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα θα περιορίσει το μερίδιο του λιγνίτη στο 17% στο τέλος της επόμενης 10ετίας, θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο «κενό» στην κάλυψη της ζήτησης.
Σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται επίσης στην απόφαση της ΡΑΕ, η κατασκευή θα διαρκέσει 27 μήνες από την έκδοση της άδειας εγκατάστασης.
Η έναρξη εμπορικής λειτουργίας του σταθμού τοποθετείται στην αρχή του δεύτερου τριμήνου του 2022, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η δοκιμαστική της λειτουργία.
Παρόμοιους «οδικούς χάρτες» έχουν καταρτίσει και οι υπόλοιπες εγχώριες εταιρείες, οι οποίες σχεδιάζουν επίσης να κατασκευάσουν νέους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς συνδυασμένου κύκλου, με καύσιμο φυσικό αέριο.
Έτσι, η Μυτιληναίος προγραμματίζει να ξεκινήσει εντός του έτους την κατασκευή της καινούριας μονάδας ισχύος 650 MW, στο ενεργειακό κέντρο της εταιρείας στον Αγ. Νικόλαο.
Επίσης, για έναν σταθμό ίδιας τεχνολογίας και ισχύος 660 MW στην Κομοτηνή έχει υποβάλει αίτηση για άδεια παραγωγής η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με σκοπό να αρχίσει την υλοποίησή του εντός του 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης