Επιχειρήσεις

Η αποθήκευση ενέργειας σε «υβριδικά» έργα ΑΠΕ το επόμενο βήμα της Sunlight στην αγορά μπαταριών λιθίου

Η αποθήκευση ενέργειας σε «υβριδικά» έργα ΑΠΕ το επόμενο βήμα της Sunlight στην αγορά μπαταριών λιθίου

Τα νέα συστήματα θα είναι «κομμένα και ραμμένα» στις ανάγκες αποθήκευσης «πράσινης» ενέργειας

Παρά τις εντυπωσιακές καινοτομίες και τα μοναδικά παγκοσμίως τεχνικά χαρακτηριστικά που έχει η Li.ON FORCE, η πρώτη σειρά «έξυπνων» μπαταριών λιθίου για Ηλεκτρικά Οχήματα Βιομηχανικής Χρήσης (eIVs) που παρουσίασε η Sunlight, η εταιρεία του Ομίλου Olympia - συμφερόντων Πάνου Γερμανού - δεν πρόκειται να περιορισθεί μόνο στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντος για να κατακτήσει την εν λόγω νεοαναδυόμενη αγορά.
Αυτό ανέφερε κατά τη χθεσινή (3/4) παρουσίαση ο κ. Βασίλης Μπίλλης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, σημειώνοντας πως ο καινούριος 5ετής «κύκλος» επενδύσεων της εταιρείας θα στοχεύσει και στην ανάπτυξη νέων καινοτομιών, για την αξιοποίηση της τεχνολογίας λιθίου και σε άλλες εφαρμογές. 
Ανάμεσα σε αυτές, όπως αποκάλυψε, «καθ’ οδόν» βρίσκεται και η ανάπτυξη προϊόντων για energy storage systems, δηλαδή για την αποθήκευση ενέργειας σε «υβριδικά» έργα ΑΠΕ.
Και σε αυτή την περίπτωση η εταιρεία θα ακολουθήσει την ίδια φιλοσοφία με τη σειρά Li.ON FORCE, η οποία δεν ήρθε να αντικαταστήσει τις προηγμένες μπαταρίες μολύβδου για eIVs που κυκλοφορεί ήδη η Sunlight.
Αντίθετα, θα έρθει να δώσει μία ακόμη επιλογή στους πελάτες της, για χρήσεις όπου η τεχνολογία λιθίου υπερέχει.
Επομένως, με δεδομένο ότι οι μπαταρίες λιθίου, για παράδειγμα, έχουν τριπλάσια διάρκεια «ζωής», όπως και χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση κατά τη φόρτιση, τα νέα προϊόντα της θα συμπληρώσουν τα συστήματα αποθήκευσης τεχνολογίας μολύβδου που διαθέτει η Sunlight και τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως σε μονάδες ΑΠΕ off-grid από το Άγιο Όρος και την Αγγλία, μέχρι την Αφρική.

Προϊόντα στα μέτρα και τις ιδιαίτερες ανάγκες των πελατών

Προς το παρόν, η εταιρεία δεν θέλει να «ανοίξει τα χαρτιά» της, σχετικά με τις καινοτομίες που θα τοποθετούν από την πρώτη στιγμή παγκοσμίως στην αιχμή τα συστήματα αποθήκευσης τεχνολογίας λιθίου.
Σημειώνει ωστόσο πως τα συστήματα θα είναι «κομμένα και ραμμένα» στις ανάγκες αποθήκευσης «πράσινης» ενέργειας.
Επομένως, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, δεν θα καταφύγει στη φόρμουλα «μια λύση για όλες τις εφαρμογές».
Κάτι που προδιαγράφει ότι και σε αυτή την περίπτωση θα είναι εξαρχής δύο βήματα μπροστά από τους ανταγωνιστές της, όπως συμβαίνει και με τη Li.ON FORCE.
Πάντως, από την ανάπτυξη της Li.ON FORCE η εταιρεία απέκτησε ένα «χαρτοφυλάκιο» καινοτομιών, που αν επιλέξει να τις ενσωματώσει στα νέα προϊόντα της, είναι αρκετά για να τα κάνουν και αυτά να ξεχωρίζουν.
Πρώτα και καλύτερα με το «έξυπνο» σύστημα διαχείρισης (active balancing), το οποίο εξασφαλίζει ομοιόμορφη των στοιχείων, οδηγώντας σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και διάρκεια «ζωής» της Li.ON FORCE μέχρι και 30% μεγαλύτερης σε σχέση με ό,τι κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά.
Ένα σύστημα που, αντίθετα από άλλους ανταγωνιστές της, κατάφερε να ενσωματώσει στο προϊόν χωρίς να «απογειώσει» το κόστος.
Νέους ορίζοντες θα άνοιγε επίσης και τυχόν ενσωμάτωση και σε αυτή τη σειρά του Glocal, της καινοτόμου Cloud-based πλατφόρμας που συνδυάζεται με τη Li.ON FORCE, για να καταγράφει τα δεδομένα και τα αποστέλλει μέσω Cloud σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο ελέγχου της Sunlight, δίνοντας τη δυνατότητα για συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης της μπαταρίας, στατιστική ανάλυση της επίδοσής της, αλλά και διάγνωση και απομακρυσμένη επίλυση τεχνικών ζητημάτων κατά την λειτουργία της, με αμφίδρομη επικοινωνία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης