Ενέργεια

Η Exxon σχεδιάζει πώληση πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νιγηρία με τίμημα έως και 3 δισ. δολάρια

Η Exxon σχεδιάζει πώληση  πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νιγηρία με τίμημα έως και  3 δισ. δολάρια
Επικεντρώνεται στις επενδύσεις σε Permian και Γουιάνα
Η Exxon Mobil πραγματοποίησε πρόσφατα συνομιλίες σχετικά με την πώληση πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νιγηρία, καθώς η εταιρεία επικεντρώνεται στις νέες επενδύσεις στον τομέα των σχιστολιθικών κοιτασμάτων στις ΗΠΑ και τη Γουιάνας,  σύμφωνα με βιομηχανικές  και τραπεζικές πηγές, που επικαλείται  το Reuters.
Οι δυνητικές διαθέσεις αναμένεται να περιλαμβάνουν συμμετοχές σε χερσαίες και υπεράκτιες περιοχές και θα μπορούσαν να ανέλθουν έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφεραν πηγές.
Η εταιρεία Irving, με έδρα το Τέξας, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νιγηρία, με 106 πλωτές πλατφόρμες.
Η παραγωγή πετρελαίου της χώρας της Δυτικής Αφρικής έφτασε τα 225.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2017, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.
Οι αξιωματούχοι της Exxon πραγματοποίησαν συνομιλίες τις τελευταίες εβδομάδες με αρκετές εταιρείες της Νιγηρίας για να εκτιμήσουν το ενδιαφέρον τους στους τομείς.
Σύμφωνα με μια πηγή, η Exxon σύντομα θα ανοίξει ένα " data room" - το οποίο θα παρέχει τεχνικές πληροφορίες στους τομείς, όπως σεισμικές και παραγωγικές μελέτες - στη Νιγηρία.
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε μια σειρά από χερσαίες εκτάσεις συμμετοχών της Exxon σε κοινοπραξίες με την Νιγηριανή κρατική εταιρεία πετρελαίου NNPC, συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων εξόρυξης πετρελαίου 66, 68, 70 και 104.
Το μερίδιο της Exxon στην παραγωγή πετρελαίου στους τομείς αυτούς ανήλθε σε 120.000 bpd το 2017, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.
Η Exxon μελετά επίσης την πιθανή πώληση μεριδίων σε παράκτια πεδία στη Νιγηρία.
Συγκεκριμένα εξετάζει την προσφορά προς πώληση περιουσιακών στοιχείων στην Ισημερινή Γουινέα και το Τσαντ, σύμφωνα με το reuters.
Η κυβέρνηση της Νιγηρίας την τελευταία δεκαετία στήριξε  τις  εγχώριες επιχειρήσεων όπως Oando, Seplat και η ιδιωτική Aiteo για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα καθώς διεθνείς εταιρείες όπως η Royal Dutch Shell προσπάθησαν να μειώσουν την παρουσία τους λόγω των πετρελαιοκηλίδων που προκλήθηκαν από τη δολιοφθορά .
Η Exxon ξεκίνησε πρόσφατα την πώληση της συμμετοχής της στο μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο θα σηματοδοτεί και την υποχώρηση της από το πρώην σοβιετικό κράτος μετά από 25 χρόνια.
Η Exxon ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι σχεδιάζει να ενισχύσει τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες από 26 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 και έως 35 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος, καθώς επιδιώκει την ανάπτυξη πετρελαϊκών πεδίων στη Γουιάνα και τη λεκάνη Permian, καθώς και έργα αερίου στη Μοζαμβίκη και στις Ακτές του Κόλπου στις ΗΠΑ.
Σε μια παρουσίαση αναλυτών τον περασμένο μήνα, η Exxon δήλωσε ότι θα επιταχύνει τις εκχωρήσεις της σε περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2021.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης