Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Νέα έκδοση 3ετούς ομολόγου εξετάζει η Ελλάδα με επιτόκιο 2%

Νέα έκδοση 3ετούς ομολόγου εξετάζει η Ελλάδα με επιτόκιο 2%
Νέα έξοδο στις αγορές σχεδιάζει η κυβέρνηση με 3ετές ομόλογο με επιτόκιο στο 2%
Παρά τις υποχωρήσεις από την κυβέρνηση στην προστασίας της α’ κατοικίας μειώνοντας στα 100.000 ευρώ από 130.000 ευρώ το όριο προστασίας στα ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια τα πράγματα με τους θεσμούς είναι ακόμη ρευστά και το σενάριο αναβολής της δόσης από τα ελληνικά ομόλογα για την υπουργική σύνοδο της 16ης Μαΐου είναι πλέον ορατό.          
Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης οι συζητήσεις για το διάδοχο νόμο Κατσέλη  συνεχίζονται σε καλύτερο κλίμα, σε σχέση με αυτό των προηγούμενων ημερών, με στόχο να βρεθεί ένα πεδίο συμβιβασμού και να ληφθεί απόφαση στο άτυπο Συμβούλιο των 19 που θα συνέλθει στις 5 Απριλίου στο Βουκουρέστι.
Ωστόσο οι διαφωνίες ανάμεσα σε Αθήνα και Βρυξέλλες δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Γεγονός που κάνει αδύνατη οποιαδήποτε πρόβλεψη σχετικά με την απόφαση που θα λάβει το Eurogroup της επόμενης Παρασκευής.
Είναι σαφές ότι στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να αποκλείσουν τις πιθανότητες ενός «ατυχήματος» στη σύνοδο των «19» διότι μία αναβολή στην απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στέλνει αρνητικό μήνυμα στις αγορές τη στιγμή που η χώρα δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιο για τρίτη έξοδος στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Ο νέος τίτλος που η έκδοση του βρίσκεται υπό συζήτηση θα έχει διάρκεια έως 3 έτη ενώ το ποσό του δανεισμού θα κυμαίνεται στα 2 με 2,5 δισ. ευρώ....ενώ στόχος είναι το επιτόκιο να διαμορφωθεί γύρω στο 2%.
Σε ότι αφορά το χρόνο έκδοσης του νέου ομολόγου τα αρχικά σχέδια ήταν συνδεδεμένα με το άτυπο Eurogroup στο Βουκουρέστι ή με την αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor’s στις 26 Απριλίου.
Για την εκταμίευση της δόσης η ελληνική πλευρά στηρίζεται εν πολλοίς και στη νέα επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα.
Οι τέσσερις επικεφαλής θα βρεθούν 1 με 4 Απριλίου στην πρωτεύουσα για να ολοκληρώσουν τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση και να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την τρίτη.
Οι διά ζώσης  διαπραγματεύσεις θα δώσουν την ευκαιρία στις δύο πλευρές να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές για τα κόκκινα ενυπόθηκα δάνεια με τις υπουργικές αποφάσεις για την δευτερογενή νομοθεσία που θα συναποφασίσουν και θα αποκαλύψουν την τελική περίμετρο προστασίας για στεγαστικά - επιχειρηματικά.      
Κάτω από διαφορετικές προϋποθέσεις αν η κυβέρνηση δηλαδή χάσει την ευκαιρία του συμβιβασμού με τους δανειστές για την προστασία της κύριας κατοικίας, έστω και αν πρόκειται για μία δεξαμενή ψήφων για την ίδια, οι αποφάσεις για την εκταμίευση δύο δόσεων μαζί (970 εκατ. ευρώ  από την δεύτερη αξιολόγηση και 647 εκατ. ευρώ από την τρίτη), θα είναι ακόμη πιο δύσκολες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης