Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/dd342b0964bff3246aef2ad73204c8e0_M.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/dd342b0964bff3246aef2ad73204c8e0_L.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/dd342b0964bff3246aef2ad73204c8e0_M.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/dd342b0964bff3246aef2ad73204c8e0_M.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113
Γ. Σταθάκης: Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» τον επόμενο μήνα

Γ. Σταθάκης: Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» τον επόμενο μήνα

Γ. Σταθάκης: Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» τον επόμενο μήνα

Ενεργειακή αναβάθμιση 20.000 κατοικιών

Την προκήρυξη νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση 20.000 κατοικιών τον επόμενο μήνα, ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου «Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και διεθνείς προκλήσεις».
Όπως είπε, το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί μόλις υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες, ενώ τόνισε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια αποτελεί βασική συνιστώσα του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, που περιλαμβάνει τους στόχους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καθώς και αύξησης της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως το 2030.
Αναφερόμενος στο κόστος της ενέργειας που είναι σημαντικός παράγοντας για τον κλάδο του αλουμινίου ο υπουργός υπογράμμισε ότι στα τέλη του έτους θα λειτουργήσει το χρηματιστήριο ενέργειας που θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να διαλέγουν το ενεργειακό τους μείγμα μέσω διμερών συμβολαίων, ενώ με την εφαρμογή του κοινοτικού πλαισίου για το target model θα υπάρχει πρόσβαση σε φθηνότερες αγορές ενέργειας μέσω των διασυνδέσεων. Επεσήμανε ότι η βιομηχανία χρειάζεται ιδιαίτερο καθεστώς, το οποίο ήδη εφαρμόζεται στο βαθμό που επιτρέπεται από την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού.
Ο υπουργός χαρακτήρισε εξάλλου τον κλάδο του αλουμινίου, που διακρίνεται για την υψηλή εξωστρέφεια, ως μοντέλο για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στη νέα λατομική νομοθεσία , με την οποία όπως είπε απλουστεύθηκε η διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων καθώς και στο νέο ειδικό χωροταξικό Πλαίσιο που είναι υπό εκπόνηση.

Αναλυτικά  στην ομιλία του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στη μεταμνημονιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις θεσμικές αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση στον κλάδο της εξόρυξης.
Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι σήμερα έχουν αρθεί τα βασικά αίτια που δημιούργησαν την κρίση και ότι όλη η συζήτηση πλέον γίνεται για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα μετά τα Μνημόνια. Η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης διαμορφώνεται με βάση τρεις πυλώνες:
•    εξωστρέφεια της οικονομίας,
•    δημιουργία αλυσίδων προστιθέμενης αξίας στο εσωτερικό,
•    παραγωγική οικονομία στο επίκεντρο.
Η αναπτυξιακή αυτή στρατηγική έχει σαφές κοινωνικό πρόσημο, καθώς υλοποιείται με μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και στήριξης της εργασίας. Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, σημείωσε ότι κερδίζεται η μάχη των δίδυμων ελλειμμάτων και αμβλύνονται οι ανισορροπίες που κληροδότησε η κρίση.
Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε λόγο για τις αλλαγές που έχουν γίνει σε θεσμικό επίπεδο και διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της εξόρυξης:
•    ψηφίστηκε ο νέος λατομικός νόμος, που εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο και δημιουργεί ένα φιλικότερο επενδυτικό περιβάλλον,
•    προχωρά η εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ορυκτές πρώτες ύλες από το ανάδοχο μελετητικό σχήμα, στο πλαίσιο σημαντικών αλλαγών στη χωροταξία,
•    για πρώτη φορά στα χρονικά η χώρα διαθέτει μακρόπνοο ενεργειακό σχεδιασμό – το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ),
•    υλοποιούνται μεταρρυθμιστικές τομές και συνδυασμένες δράσεις για τη στήριξη της ενεργοβόρας βιομηχανίας, προκειμένου να περιοριστεί το ενεργειακό κόστος.
Μιλώντας για τον ενεργειακό μετασχηματισμό, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στον στόχο για αύξηση των ΑΠΕ στο 32,5% της τελικής κατανάλωσης, που σημαίνει διπλασιασμό σχεδόν στο 57% της παραγωγής. Αναφέρθηκε, επίσης, στον περιορισμό του λιγνίτη και τον μεταβατικό ρόλο της χρήσης φυσικού αερίου.
Στον ενεργειακό τομέα ο πιο φιλόδοξος στόχος παραμένει η εξοικονόμηση ενέργειας, που προβλέπεται σε 32% την επόμενη δεκαετία. Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι αυτό σημαίνει 1,5% εξοικονόμηση ενέργειας ετησίως, με αλλαγές σε μια σειρά κλάδων, όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία, οι μεταφορές και η ηλεκτροκίνηση και, τέλος, η κατοικία. Η επίτευξη δε του παραπάνω στόχου ισοδυναμεί με ένα πρόγραμμα «Εξοικονομώ-ΙΙ» ετησίως, που αφορά 50.000 σπίτια.
Σε αυτό το σημείο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που θα αφορά 20.000 νοικοκυριά. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «έχουμε βρει τους πόρους και θα προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση». Στο ίδιο ζήτημα της εξοικονόμησης, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι τα δημόσια κτίρια θα βρεθούν στο επίκεντρο των μεγάλων αλλαγών, καθώς ετοιμάζεται ένα μεγάλο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση αυτών.
Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας ο κ. Σταθάκης εστίασε στην παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας και την εφαρμογή του νέου σχήματος ΕΤΜΕΑΡ το 2019. Αναφέρθηκε, επίσης, στις προβλέψεις του ΕΣΕΚ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τον νέο θεσμό του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όπου με τη δημιουργία προθεσμιακής αγοράς θα υπάρχει η δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων μεταξύ βιομηχανίας και παραγωγών ηλεκτρισμού, για τη συνδιαμόρφωση της τάσης των τιμών αλλά και του ενεργειακού μείγματος που θα χρησιμοποιείται.
Κλείνοντας ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι το μέλλον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να προσαρμόζεται συνεχώς και να καινοτομεί, με επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και την αποδοχή των αλλαγών που επιφέρει η αυξανόμενη ψηφιοποίηση και η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ σημείωσε ότι ο εξορυκτικός κλάδος είναι ισχυρά τοποθετημένος ώστε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού σχεδίου της χωράς.

Στην ίδια εκδήλωση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική λέγοντας ότι απέτυχε σε όλους τους στόχους για την ανάπτυξη ενώ έκανε λόγο για αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις, καθυστέρηση των επενδύσεων και υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μείωση της ανταγωνιστικότητας και αύξηση του ιδιωτικού χρέους. Αναφερόμενος στον κλάδο του αλουμινίου, είπε ότι αποτελεί το εθνικό μας βιομηχανικό προϊόν και έκανε λόγο για την ναυαρχίδα της Ελλάδας σε ότι αφορά τις εξαγωγικές επιδόσεις.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ernst and Young Πάνος Παπάζογλου σημείωσε ότι οι ελληνικές εξαγωγές υστερούν έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και επέρριψε ευθύνες αφενός σε μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής κοινότητας, αφετέρου στην έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά  των κρατικών δομών για ξένες επενδύσεις.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας παρουσίασε μελέτη του Ιδρύματος για τη βιομηχανία αλουμινίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, με 1,9 εκατ. τόνους παραγωγής βωξίτη το 2017, η χώρα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και τη 12η παγκοσμίως. Στην παραγωγή αλουμίνας, η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη υψηλότερη θέση στην ΕΕ το 2017, μετά την Ιρλανδία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Υψηλά βρίσκεται η χώρα και στην παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου – πέμπτη στην ΕΕ μετά τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Ρουμανία. Επιπλέον:
- Η βιομηχανία αλουμινίου συγκαταλέγεται στους έξι κλάδους της εγχώριας βιομηχανίας με την ταχύτερη ανάκαμψη κατά την περίοδο της κρίσης.
- Το 2018, η αξία των εξαγωγών εγχώριων προϊόντων αλουμινίου ανήλθε στα €1,9 δισεκ. ευρώ, σε υπερδιπλάσιο επίπεδο σε σύγκριση με το 2009 (€852 εκατ.). Μεταξύ των βιομηχανικών προϊόντων, τα προϊόντα αλουμινίου έχουν το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα (€0,8 δισεκ. το 2018). Συνεισφέρουν διαχρονικά περίπου το 10% με 11% των βιομηχανικών εξαγωγών της χώρας, όταν το αντίστοιχο μερίδιο σε επίπεδο ΕΕ είναι μόλις στο 1,3% με 1,4%.
- Οι προοπτικές του αλουμινίου είναι θετικές, καθώς η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να  διπλασιαστεί μέχρι το 2050. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την πορεία της παγκόσμιας και της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των τιμών ενέργειας, η παραγωγή αλουμινίου στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, αν και με ελαφρώς επιβραδυνόμενους ρυθμούς. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που υλοποιηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι για την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτηριακό τομέα, η κατασκευή οικοδομικών προϊόντων από αλουμίνιο ενδέχεται να πετύχει διψήφιους ρυθμούς ανόδου την τριετία 2020-2022.

www.worldenergynews.gr


worldenergynews.gr