Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κοντά σε deal με επενδυτικό κολοσσό η Energean Oil & Gas για τα κοιτάσματα στο Ισραήλ

Κοντά σε deal με επενδυτικό κολοσσό η Energean Oil & Gas για τα κοιτάσματα στο Ισραήλ
Ο Μαθιός Ρήγας κοντά στην μεγαλύτερη οικονομική συμφωνία του
Στην τελική ευθεία για τη συμμετοχή επενδυτικού βραχίονα μεγάλου διεθνούς χρηματοοικονομικού ομίλου στις επενδυτικές κινήσεις της Energean Oil & Gas στο Ισραήλ βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαθιός Ρήγας.
Η διαδικασία farm in και farm out που συνηθίζεται για τέτοιες επενδύσεις αποτελεί την μεθοδολογία όπου ο επενδυτής αποκτά δικαιώματα στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρηματοδοτώντας από την αρχή το εγχείρημα.
Για το λόγο αυτό ο κ. Ρήγας έχει παραμείνει το τελευταίο διάστημα στο Λονδίνο, με στόχο να ολοκληρώσει τις επαφές και να εξασφαλίσει στον Όμιλο της Energean την «δύναμη πυρός», που θα της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. δολαρίων στα δύο Ισραηλινά κοιτάσματα, που απέκτησε η εταιρεία τον Αύγουστο του 2016.
Πρόκειται για τα κοιτάσματα Tanin και Karish, τα οποία βρίσκονται σε βαθιά ύδατα στην ΑΟΖ του Ισραήλ και σε απόσταση περίπου 100 χλμ. από τις ακτές και τα οποία εκτιμάται ότι περιέχουν περίπου 2,4 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Η Energean Oil & Gas απέκτησε τα δικαιώματα των δύο αυτών κοιτασμάτων, προκαλώντας ομολογουμένως αίσθηση παγκοσμίως, από την Ισραηλινή Delek Group και την αμερικανική Noble Energy έναντι 148 εκατομμυρίων δολαρίων.
Όπως είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες μιλώντας στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει πλατφόρμα εξόρυξης και αποθήκευσης στα δύο αυτά κοιτάσματα, το κόστος των οποίων εκτιμάται στα 1,3-1,5 δισ. δολάρια και για τον λόγο αυτό η εταιρεία αναζητά στρατηγικό επενδυτή.
Σημειώνεται εξάλλου, ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της Energean Oil & Gas συμμετέχει η επενδυτική εταιρεία Third Point LLC του Daniel Loeb, της οποίας το χαρτοφυλάκιο έχει ύψος περίπου 10,8 δισ. δολαρίων και με την διοίκηση της οποίας διατηρεί στενές επαφές ο κ. Ρήγας.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή ο κ. Ρήγας έχει αναπτύξει σημαντικά τις επαφές του με τον χρηματοοικονομικό τομέα, όλα δείχνουν, ότι θα ολοκληρώσει ένα ακόμη σημαντικό deal, ίσως το σημαντικότερο, που θα δώσει στην εταιρεία την δυνατότητα να υλοποιήσει ένα επενδυτικό σχέδιο, το οποίο ομολογουμένως εντυπωσίασε, όταν ανακοινώθηκε.
Η πρακτική των επενδυτικών βραχιόνων μεγάλων διεθνών τραπεζών σε εταιρίες του τομέα της ενέργειας και της ναυτιλίας είναι κάτι που διαπιστώνεται ιδαίτερα στην αμερικανική αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης