Επικαιρότητα

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην αν. Μεσόγειο όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας - Cavusoglu: Θετικό μήνυμα

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην αν. Μεσόγειο όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας - Cavusoglu: Θετικό μήνυμα
Κανένα project, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία, δεν είναι ρεαλιστικό είπε ο Cavusoglu
Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Τούρκο ομόλογο του M. Cavusoglu με το πέρας της μεταξύ τους συνάντησης στην Αττάλεια, τοποθέτηση που χαιρέτισε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας.
«Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων ο Γιώργος είπε ότι δεν θα πρεπει να αποκλειστεί η Τουρκία.
Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του» είπε ο Cavusoglu, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Τουρκίας ότι «κανένα project στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό».
«Η Τουρκία έχει δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία» υποστήριξε ο κ.Cavusoglu.
Σημειώνεται πάντως πως η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη συμφωνία για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε πως «στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές», προτάσσοντας το Διεθνές Δίκαιο για όλα τα ζητήματα, με αιχμή το Κυπριακό, προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει επόμενη συνάντηση προκειμένου η τουρκική πλευρά να αναπτύξει τις θέσεις της για την επόμενη ημέρα στην Κύπρο.

Άτυπη συνάντηση στις 12/4 για το Κυπριακό
«Θέλουμε να επιλύσουμε τη διεθνή του διάσταση με πάγιες θέσεις να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων» είπε ο κ.Κατρούγκαλος κάνοντας λόγο για μια άτυπη συνάντηση στις 12 Απριλίου «για το πού βρίσκονται οι δύο πλευρές στο Κυπριακό».
«Στόχος να ακούσουμε τις ιδέες της Τουρκίας για τον μηχανισμό της επόμενης ημέρας που θα αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυήσεων» πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Από την πλευρά του ο Cavusoglu είπε ότι για να ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση στην Κύπρο πρέπει να αποφασίσουμε τι και πώς θα διαπραγματευτούμε.
«Δεν είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε συνομιλίες μόνο για να ξεκινήσουμε συνομιλίες αλλά για να υπάρξει αποτέλεσμα με μια λύση που θα μπορούν να αποδεχτούν οι δύο πλευρές»  υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Θετική ατζέντα
Tην ελπίδα ότι μπορεί να ξεκινήσει «μία περίοδος καλύτερης κατανόησης, αποκλιμάκωσης της έντασης και προώθησης του διαλόγου» για την Ελλάδα και την Τουρκία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Οι δυο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Θελήσαμε να προχώρησουμε τη θετική ατζέντα.
Δεν πιστεύουμε στον πόλεμο μεταξύ των λαών.
Δεν υπάρχει πόλεμος μεταξύ των πολιτισμών αλλά η δυνατότητα συνύπαρξης προς όφελος των λαών μας», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι  στόχος είναι «η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας και βρίσκοντας τρόπους, να συζητούμε για την επίλυση των προβλημάτων» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, υποστηρίζοντας πως οι δυο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Όπως είπε ο κ.Κατρούγκαλος έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Τούρκο  υπουργό Εξωτερικών ότι ολοκληρώνονται οι εργασίες της Παναγίας Σουμελά και ότι θα γίνουν φέτος στις 15 Αυγούστου οι εκδηλώσεις και η λειτουργία ενώ υπογράμμισε ότι «συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στη μεταξύ μας ναυτιλιακή συνεργασία», αναφέροντας ότι «ελπίζουμε ότι μπορεί να ξεκινήσει μια περίοδος καλύτερης κατανόησης μεταξύ των κρατών μας και αποκλιμάκωσης της έντασης».
Στη θετική ατζέντα αναφέρθηκε και ο Cavusoglu.
«Η αύξηση των επενδύσεων και των τουριστών μεταξύ των δύο χωρών είναι ένας από τους στόχους μας δηλαδή να ενισχύσουμε την οικονομική συνεργασία μεταξύ μας», είπε ο Τούρκος  ΥΠΕΞ, ο οποίος όσον αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, υποστήριξε ότι «είναι ωφέλιμο να συναντηθούν οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και τον Απρίλιο θα ξεκινήσουμε τις πολιτικές διαβουλεύσεις και οι συνάδελφοί μας θα συζητήσουν σε αυτό το επίπεδο όλα τα θέματα».

Μουσουλμανική μειονότητα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu υποστήριξε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να αξιοποιήσουμε μαζι τις ευκαιρίες στην περιοχή, αν και έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα» ως «ένα θέμα που συζητάμε όποτε συναντιόμαστε».
Ο κ.Κατρούγκαλος είπε για το θέμα ότι «μιλήσαμε και για τη μουσουλμανική μειονότητα όπως την προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες», υπογραμμίζοντας με ξεκάθαρο τρόπο πως «είναι Έλληνες πολίτες και έχουμε καθήκον να φροντίσουμε για την εκπαίδευσή τους».

Η συνέντευξη Κατρούγκαλου στο Anadolu

Την θέση πάντως πως η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί από την ενεργειακή εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο είχε διατυπώσει ο κ. Κατρούγκαλος και στην χθεσινή συνέντευξη του στο τουρκικό πρακτορείο Ειδήσεων "Αναντολού".
Ερωτηθείς σχετικά με την συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου, ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι «ασφαλώς βλέπουμε θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας σε ό,τι δικαίωμα τής αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο».
«Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο;
Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό» ανέφερε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος ως προς τις συνεργασίες με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε ότι αυτές κινούνται στο πλαίσιο σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και στα κυριαρχικά δικαιώματα.
Αναφερόμενος στην κυπριακή ΑΟΖ τόνισε ότι ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, κάνοντας μάλιστα ειδική μνεία στο κοινό ταμείο που έχει εγκρίνει η κυπριακή Βουλή και για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, στο οποίο θα κατατεθούν τα έσοδα από τις ενεργειακές πηγές για να αξιοποιηθούν και προς όφελος των Τουρκοκυπρίων μετά την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την βούληση της Ελλάδας για λύση του Κυπριακού και επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, «όχι μόνο για επίδειξη αλλά ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα».
Ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στην προσπάθεια των δύο πλευρών για καλύτερη αντίληψη των θέσεών τους αποσαφήνισε: «Θέλουμε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αλλά στο τέλος αυτών των διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία. Όχι μόνο για επίδειξη. Εμείς θέλουμε λύση στο Κυπριακό».
Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε επίσης και στα 12 μίλια και στην απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα «στο Ιόνιο Πέλαγος ως μέρος του καθορισμού της ΑΟΖ μας με την Ιταλία και την Αλβανία», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «και στις άλλες περιοχές πιστεύουμε ότι είναι αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα η επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Αλλά ξεκινήσαμε από τα δυτικά της χώρας γιατί υπήρχε ένας πρακτικός και επείγων λόγος, η ανάγκη οριοθέτησης της ΑΟΖ».
Ειδικότερα για το Αιγαίο, επιβεβαίωσε τη βούληση των δύο πλευρών για αποκλιμάκωση της έντασης που αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα, ενώ αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.
«Αυτό που συμφωνήσαμε πράγματι με το φίλο μου τον Μεβλούτ είναι να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις των δύο ηγετών.
Και αυτό θα γίνει εργαζόμενοι μαζί για να βρούμε τρόπους για να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε σοβαρές συνομιλίες για θέματα όπως το ζήτημα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.
«Η πόρτα της Ευρώπης πρέπει να μείνει ανοιχτή στην Τουρκία με τον όρο του σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα στηρίξει και την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας.
«Αυτό είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας και της Ευρώπης» ανέφερε ο Έλληνας  ΥΠΕΞ.


www.wordlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης