Επικαιρότητα

Νέα πρόκληση από Erdogan: Όσο οι Έλληνες απογειώνουν αεροσκάφη, θα «σηκώνουμε» κι εμείς - ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη δήλωση

Νέα πρόκληση από Erdogan: Όσο οι Έλληνες απογειώνουν αεροσκάφη, θα «σηκώνουμε» κι εμείς - ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη δήλωση
Δεν εξισώνονται οι τουρκικές παραβιάσεις με τις ελληνικές αναχαιτίσεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών
Σε νέες απειλές κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με το υπουργείο Εξωτερικών να του απαντά σε σκληρή γλώσσα, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες δηλώσεις και να του επισημαίνει ότι άλλο οι παραβιάσεις από τα τουρκικά μαχητικά και άλλο οι αναχαιτίσεις.
«Όταν κάπου-κάπου τα αεροσκάφη μας απογειώνονται στο Αιγαίο, βλέπετε πως απογειώνονται και τα αεροσκάφη από την Ελλάδα.
Όμως όταν απογειωθούν τα αεροσκάφη της Ελλάδας και απογειώνουμε τα δικά μας τότε λένε: "γιατί τα απογειώσατε".
Τι σημαίνει δηλαδή;
Όταν εσύ απογειώνεις, τότε θα απογειωθεί και το δικό μου!
Αυτή η υπόθεση δεν έχει συγχώρεση.
Αν συμβεί κάτι άλλο τι θα γίνει;
Ας δέσουμε τον γάιδαρό μας σε γερό κοντάρι και μετά έχει ο Θεός!» είπε o Erdogan.
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να μη ενεργοποιήσει τους S-400 όπως έχει κάνει η Ελλάδα με τους S-300.
Μάλιστα, όπως είπε, αν είναι απαραίτητο θα ενεργοποιήσεις τους S-300.

ΥΠΕΞ: Απολύτως απαράδεκτες δηλώσεις οι Erdogan - Άλλο οι παραβιάσεις των Τούρκων, άλλο οι αναχαιτίσεις

Απάντηση σε υψηλούς τόνους έδωσε το  υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κάνει λόγο για απολύτως απαράδεκτες δηλώσεις τονίζοντας ότι είναι άλλο πράγματα οι παραβιάσεις από τους Τούρκους και άλλο η αναχαίτιση τους.
«Η προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία, είναι απολύτως απαράδεκτη.
Στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών.
Πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα.
Η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του.
Η επιλεκτική εφαρμογή των προνοιών του δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα.
Ως προς το Αιγαίο ειδικότερα, επαναλαμβάνουμε ότι το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του.
Η Τουρκία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, θα πρέπει να υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα» αναφέρει στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ.

Κουμουτσάκος για δηλώσεις Erdogan: Στα κυριαρχικά δικαιώματα δεν χωρούν παζάρια και συμψηφισμοί

Την θέση ότι στα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν χωρούν παζάρια και συμψηφισμοί διατύπωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος στις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο.
«Ο Τούρκος Πρόεδρος ζητά, με προκλητικό τρόπο, από την χώρα μας κάτι ανήκουστο.
Να εγκαταλείψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο και να σταματήσει να υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία.
Αν αυτό εννοεί η Άγκυρα, όταν μιλά για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να της ξεκόψει κάθε τέτοια σκέψη.
Στα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας δεν χωρούν παζάρια και συμψηφισμοί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Κουμουτσάκος.

Νέες τουρκικές παραβιάσεις

Εν τω μεταξύ, λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις αυτές, τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τις Οινούσες.
Συγκεκριμένα, στις 10:06 το πρωί της Παρασκευής δύο τουρκικά F-16 πέταξαν 25.000 πόδια πάνω από τις Οινούσσες και δύο λεπτά αργότερα το ίδιο ζευγάρι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πέρασε σε ύψος 28.000 ποδών πάνω από τη νήσο Παναγιά, που βρίσκεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης