«Παράθυρο» από το ΥΠΕΝ για αλλαγή υπολογισμού της ταρίφας στα φωτοβολταϊκά εκτός διαγωνισμών

«Παράθυρο» από το ΥΠΕΝ για αλλαγή υπολογισμού της ταρίφας στα φωτοβολταϊκά εκτός διαγωνισμών

Για τον υπολογισμό της μεσοσταθμικής τιμής, θα μπορούν να λαμβάνονται υπόψη οι δύο διαγωνισμοί που διεξήχθησαν δύο χρόνια νωρίτερα από την υλοποίηση του πάρκου

Το ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου καθορισμού της αποζημίωσης των φωτοβολταϊκών εκτός διαγωνισμών άφησε ανοικτό ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Έτσι, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Σταθάκης, το υπουργείο είναι θετικό ώστε στον υπολογισμό της ταρίφας να λαμβάνεται υπόψη μόνον ο πρώτος διαγωνισμός του προηγούμενου έτους από την ολοκλήρωση του έργου, καθώς και οι δύο ανταγωνιστικές διαδικασίες που έγιναν δύο χρόνια νωρίτερα.
Όπως είναι γνωστό, στα φωτοβολταϊκά που μπορούν να «κλειδώσουν» τιμές εκτός διαγωνισμών (ισχύος έως 500 KW για ιδιώτες και εταιρείες και 1 MW για ενεργειακές κοινότητες), το νομοσχέδιο προβλέπει πως η βάση υπολογισμού της ταρίφας είναι η μεσοσταθμική τιμή των διαγωνισμών που αφορούν την ίδια τεχνολογία και διεξήχθησαν το προηγούμενο έτος από την υλοποίηση του πάρκου. Έτσι, η μεσοσταθμική αυτή τιμή προσαυξάνεται κατά 5% για τους ιδιώτες και εταιρείες, και 10% για τις κοινότητες.
Ωστόσο, όπως επισήμανε με παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ), με αυτό τον τρόπο γίνονται ασφυκτικοί και συχνά ανέφικτοι, οι χρόνοι υλοποίησης των σταθμών.
Ο λόγος είναι πως κατά κανόνα διεξάγονται δύο διαγωνισμοί φωτοβολταϊκών ανά έτος, με συνέπεια ο δεύτερος από αυτούς να γίνεται προς το τέλος του χρόνου – το νωρίτερο το φθινόπωρο.
Επομένως, ένας επενδυτής που θέλει να υλοποιήσει ένα πάρκο την επόμενη χρονιά, η μόνη προετοιμασία που μπορεί να κάνει έως τον δεύτερο διαγωνισμό είναι να καταθέσει αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ για όρους σύνδεσης.

Χρονική πίεση

Αντίθετα, για να προχωρήσει σε αίτημα χρηματοδότησης προς στην τράπεζα, θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί η απόδοση της επένδυσης.
Κάτι που σημαίνει πως απαραίτητα θα πρέπει να περιμένει να διεξαχθεί και η δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία, ώστε να προκύψει η μεσοσταθμική τιμή με την οποία, βάσει την ισχύουσας πρόβλεψης του νομοσχεδίου, θα υπολογισθεί η τιμή με την οποία θα αμείβεται το πάρκο.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως στην καλύτερη περίπτωση θα έχει λίγο παραπάνω από 12 μήνες, για να υλοποιήσει ενός της επόμενης χρονιάς τον σταθμό του.
Μία προθεσμία που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι αρκετή και η οποία, αν δεν τηρηθεί, τότε η έναρξη λειτουργίας του πάρκου θα «περάσει» στη μεθεπόμενη χρονιά.
Σε μία τέτοια όμως περίπτωση, θα αλλάξει νέου η ταρίφα, αλλάζοντας με τη σειρά της τα οικονομικά δεδομένα της επένδυσης.
Ο εκπρόσωπος της ΠΟΣΠΗΕΦ αντιπρότεινε για αυτό τον λόγο να αλλάξει η σχετική πρόβλεψη του νομοσχεδίου και, από τους διαγωνισμούς του προηγούμενου έτους από την ολοκλήρωση του σταθμού, να εξαιρείται ο δεύτερος και πιο πρόσφατος. Έτσι, τη θέση του για τον υπολογισμό της μεσοσταθμικής τιμής, θα πάρουν οι δύο διαγωνισμοί που διεξήχθησαν δύο χρόνια νωρίτερα από την υλοποίηση του πάρκου.
Ο υπουργός δήλωσε καταρχήν θετικός στην πρόταση.
Αν όντως γίνει αυτή η αλλαγή, τότε θα υπάρξει σχετική νομοτεχνική βελτίωση, πιθανότατα σήμερα.

www.worldenergynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης