Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Στις 6 Μαρτίου το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο με στόχο 2 δισεκ. και επιτόκιο 3,90% - 3,95%

Στις 6 Μαρτίου το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο με στόχο 2 δισεκ. και επιτόκιο 3,90% - 3,95%
Ως προς την συμπεριφορά τιμών και αποδόσεων…το πιθανότερο σενάριο είναι εφόσον η έκδοση βγει στο 3,95% με 3,90% να υποχωρήσει στην δευτερογενή αγορά κάτω από 3,5% σε εύλογο διάστημα
Στις 6 Μαρτίου 2019 θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, με στόχο να αντληθούν 2 δισεκ. και επιτόκιο 3,90% - 3,95%.
Οι εκτιμώμενες προσφορές θα μπορούσαν να φθάσουν στα 8 με 10 δισεκ. ευρώ  
Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει αισθητά στην Ελλάδα με το 10ετές (9ετές) στο 3,66% και το νέο 5ετές στο 2,88% από 3,60% που εκδόθηκε πρόσφατα.
Το ελληνικό CDS το Credit Default Swaps έχει υποχωρήσει στις 372 μονάδες βάσης…
Η αγορά έχει επανατιμολογήσει τον ελληνικό κρατικό κίνδυνο και έτσι εξηγείται η πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα.
Αντίστοιχα και στο χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες σημειώνεται ένα ράλι εκτόνωσης ή κατά το ορθότερο ράλι που τιμολογήσει τα οφέλη των τραπεζών από τον νέο διάδοχο νόμο Κατσέλη.
Παρά το veto της ΕΚΤ…οι τελικές τροποποιήσεις θα κάμψουν τις σοβαρές ενστάσεις της εποπτικής αρχής και οι τράπεζες δυνητικά θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα έσοδα τους κατά 600 εκατ ευρώ (200 εκατ η επιδότηση για το 1/3 της δόσης σε ετήσια βάση και 2/3 η συμμετοχή των δανειοληπτών συνολικά 600 εκατ ευρώ).
Τα 600 εκατ ευρώ επιπλέον έσοδα αυξάνουν τα κέρδη κατά 400 εκατ σε ετήσια βάση όπερ σημαίνει βελτιώνεται η εικόνα των τραπεζών με βάση τις αποτιμήσεις.
Όλα αυτά επανατιμολογούνται οπότε η αγορά αναζητάει νέες ισορροπίες σε προφανώς πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το χάος του προηγούμενου διαστήματος.
Μπορεί η δεύτερη έκθεση αξιολόγησης να ήταν αρνητική για την Ελλάδα αλλά στην πράξη δεν είχε επίδραση στις αποτιμήσεις.
Το χρηματιστήριο και ειδικά οι τράπεζες ανέκαμψαν, τα ομόλογα βελτιώθηκαν και ειδικά στις 28 Φεβρουαρίου σημειώθηκε ένα αναπάντεχο ράλι που μεταξύ άλλων συνδέθηκε και με rebalancing δεικτών.
Το έδαφος όμως έχει καλλιεργηθεί για την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο.
Πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s την 1η Μαρτίου 2019 στην κλίμακα Β2 από Β3 θα βοηθήσει το σχέδιο έκδοσης του 10ετούς ομολόγου αλλά ακόμη και χωρίς αναβάθμιση η έκδοση μπορεί να υλοποιηθεί.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα ήταν σκόπιμο μετά το Eurogroup στις 11 Μαρτίου όπου θα αποσαφηνιστεί το ζήτημα των 940 εκατ κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ANFA να βγει η Ελλάδα στις αγορές…
Όμως φαίνεται ότι η αγορά σε κάποιο βαθμό έχει αυτονομηθεί…δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο αναφοράς.
Θα μπορούσε το ελληνικό δημόσιο να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά είτε για επαναγορά παλαιών εκδόσεων του PSI+ ή για αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ….
Ως προς την συμπεριφορά τιμών και αποδόσεων…το πιθανότερο σενάριο είναι εφόσον η έκδοση βγει στο 3,95% με 3,90% να υποχωρήσει στην δευτερογενή αγορά κάτω από 3,5% σε εύλογο διάστημα.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης