Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα μεγάλα στοιχήματα για την υλοποίηση της διασύνδεσης Κρήτη - Αττική ως εθνικό έργο

Τα μεγάλα στοιχήματα για την υλοποίηση της διασύνδεσης Κρήτη - Αττική ως εθνικό έργο

Οι Κινέζοι καθοριστικός παράγοντας για τις ελληνικές επιλογές

Την προσεχή Πέμπτη (28/2) αναμένεται να διατυπωθεί και επισήμως η απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική ως εθνικό, διαδικασία που εν πολλοίς δρομολογείται ανεπισήμως εδώ και μήνες.
Αυτό που ουσιαστικά αναμένει το υπουργείο Ενέργειας και η ΡΑΕ είναι να παρέλθει η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου 2019 που δόθηκε στον Euroasia για να αποφασίσει εάν αποδέχεται την 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection» ως φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτη - Αττική προκειμένου το έργο να προχωρήσει ως μέρος της διακρατικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ που έχει ενταχθεί στον κατάλογο των PCI (Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος).
Μάλιστα o υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει ενημερώσει τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Μικαέλ Αρίας Κανιέτε με επιστολή του στις 30/1/2019 για τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει το έργο ως εθνικό στην περίπτωση που ο Εuroasia δεν συναινέσει στη λύση της «Αριάδνης». 
Ο Εuroasia στο μεταξύ όχι μόνο έχει κάνει σαφές προς όλες της πλευρές ότι δεν αποδέχεται την πρόταση της ελληνικής πλευράς, αλλά πατώντας πάνω και στις θέσεις της Κομισιόν εξακολουθεί να εμφανίζεται ως ο μοναδικός φορέας υλοποίησης του έργου και να εγείρει νομικές αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητα των αποφάσεων της ΡΑΕ που καθιστούν την Αριάδνη φορέα υλοποίησης.
Η πλευρά της Κομισιόν έχει επίσης κάνει σαφές μέσω επιστολής του Επιτρόπου Κανιέτε προς τον κ. Σταθάκη ότι για να παραμείνει στον κατάλογο των PCI η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική θα πρέπει να προχωρήσει με φορέα υλοποίησης τον Euroasia εκτός εάν ο ίδιος αποδεχθεί ως φορέα την Αριάδνη.
O Επίτροπος κάλεσε με την επιστολή του τον κ. Σταθάκη να αποφασίσει εάν το έργο θα υλοποιηθεί εντός του PCI ή ως εθνικό, επισημαίνοντας ότι στη δεύτερη αυτή περίπτωση θα πρέπει να λάβει υπόψη της γεωπολιτικές, οικονομικές και ρυθμιστικές συνέπειες.
Οι γεωπολιτικές συνέπειες συνδέονται με την ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου από την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού, αφού το κόστος της διασύνδεσης με την Κρήτη ως αυτόνομο έργο κρίνεται μη βιώσιμο.

Στοίχημα του ΥΠΕΝ η χρηματοδότηση και το κόστος για τον καταναλωτή

Εν αναμονή της καταληκτικής ημερομηνίας της 28ης Φεβρουαρίου πάντως, η ΡΑΕ προετοιμάζεται για την έκδοση νέας απόφασης μέσω της οποίας θα αναθέτει το έργο στην «Αριάδνη» ως εθνικό ενταγμένο στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ.
Παράλληλα το υπουργείο Ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ προετοιμάζονται να ανακοινώσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση της διασύνδεσης, αφού με την απένταξη του έργου από τα PCI θα χαθεί και η δυνατότητα χρηματοδότησής του με ποσοστό μέχρι και 60%. 
Η υποκατάσταση αυτών των πόρων με δανεισμό ή ίδια κεφάλαια θα επιβαρύνει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν την επένδυση μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που πληρώνουν στους λογαριασμούς ρεύματος κατά τα επιχειρήματα του Euroasia, πλην όμως το υπουργείο θα αναπτύξει τους δικούς του στόχους.
Η ανάληψη ενός τόσο μεγάλου στρατηγικού έργου εξ ολοκλήρου από την ελληνική πλευρά παρέχει σημαντικές ευκαιρίες, θα πρέπει όμως να αποδειχθεί ότι οι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν μελλοντικά από υψηλότερο κόστος.
Παράλληλα μπαίνουν πολλά ερωτήματα για την διαμόρφωση των ισορροπιών σε σχέση με την Κομισιόν αλλά και την διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου, αφού στην Κύπρο θα υπάρξει δυσαρέσκεια.
Είναι προφανές ότι η παρουσία της State Grid στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ έχει παίξει ρόλο στην ανάληψη του ρίσκου από την ελληνική πλευρά με τα κινεζικά συμφέροντα να βάζουν πόδι σε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο και προσοδοφόρο project.
Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι δεν υπάρχει προς το παρόν τουλάχιστον αντίδραση από την αντιπολίτευση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης