Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Κατά 72% μειώθηκαν οι κλοπές των καυσίμων στο Μεξικό

Κατά 72% μειώθηκαν οι κλοπές των καυσίμων στο Μεξικό
Σύμφωνα με τον Οκτάβιο Ρομέρο, γενικό διευθυντή της μεξικανικής δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Pemex, έχουν ήδη εξοικονομηθεί περίπου 7,8 δισεκ. πέσος (404 εκατ. δολάρια) αφότου τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο, μεταξύ της 21ης Δεκεμβρίου και της 19ης Φεβρουαρίου
Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι κλοπές καυσίμων στη χώρα μειώθηκαν κατά 72% από την έναρξη, στα τέλη του 2018, του εθνικού σχεδίου ευρείας κλίμακας για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας, η οποία στοιχίζει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια στο δημόσιο κάθε χρόνο.
«Καταφέραμε να μειωθούν σημαντικά οι κλοπές καυσίμων. Εάν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε σχεδόν 50 δισεκατομμύρια πέσος (2,5 δισεκ. δολάρια)», ανέφερε ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Σύμφωνα με τον Οκτάβιο Ρομέρο, γενικό διευθυντή της μεξικανικής δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Pemex, έχουν ήδη εξοικονομηθεί περίπου 7,8 δισεκ. πέσος (404 εκατ. δολάρια) αφότου τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο, μεταξύ της 21ης Δεκεμβρίου και της 19ης Φεβρουαρίου.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο εφοδιασμός της αγοράς έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, μετά τις ελλείψεις που είχαν ενσκήψει σε πολλές Πολιτείες όταν άρχισε η εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου, στο πλαίσιο του οποίου διακόπηκε η λειτουργία πολλών αγωγών μεταφοράς καυσίμων για να σταματήσουν οι κλοπές.
Δημοσκόπηση εξάλλου κατέδειξε ότι, παρά τις αρχικές ελλείψεις στα πρατήρια, το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των κλοπών, γνωστό ως huachicoleo στο Μεξικό, έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών.
Τη 18η Ιανουαρίου, έκρηξη σε αγωγό μεταφοράς βενζίνης που είχε υποστεί διάτρηση από κλέφτες καυσίμων στοίχισε τη ζωή σε 132 ανθρώπους. Η διαρροή είχε προσελκύσει εκατοντάδες κατοίκους, ανάμεσά τους ολόκληρες οικογένειες, που πήγαν να μαζέψουν καύσιμο με μπιτόνια και δοχεία.
Περίπου 21.600 στρατιωτικοί αναπτύχθηκαν σε όλη τη χώρα για τη φύλαξη των αγωγών μεταφοράς καυσίμων και των εγκαταστάσεων της Πέμεξ, καθώς και των βυτιοφόρων που μεταφέρουν καύσιμα.
Εντοπίστηκαν πάνω από 1.700 παράνομοι κρουνοί και μπόρεσε έτσι να αποτραπεί η κλοπή 1,1 εκατομμυρίου λίτρων καυσίμων, καταγράφεται σε αναφορά των μεξικανικών ένοπλων δυνάμεων.
Μέχρι σήμερα, περίπου εκατό ύποπτοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο διαφόρων ερευνών που διενεργούνται, δεσμεύθηκαν 226 τραπεζικοί λογαριασμοί και ασκήθηκαν 17 διώξεις για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τις μεξικανικές αρχές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης