Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Bail out με 4,9 δισ. δολάρια κρατική ενίσχυση για την Eskom (ΔΕΗ Ν.Αφρικής)

Bail out με 4,9 δισ. δολάρια κρατική ενίσχυση για την Eskom (ΔΕΗ Ν.Αφρικής)
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομική στήριξη θα δώσει στην προβληματική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αρκετά χρόνια για να εφαρμόσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης σύμφωνα με το οποίο θα διασπαστεί σε εταιρείες, παραγωγής, μεταφοράς και διανομής
Η Νότια Αφρική θα προχωρήσει στην διάσωση της  κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Eskom με 69 δις rand (4,9 δισεκατομμύρια δολάρια) τα οποία θα καταβληθούν σε διάστημα τριών ετών.
Η διάσωση της εταιρείας βρίσκεται στο επίκεντρο του  προϋπολογισμού που παρουσίασε  την Τετάρτη 20/2/2019 ο Πρόεδρος της χώρας Cyril Ramaphosa ο οποίος θα καθορίσει την πορεία της οικονομίας λίγο πριν από τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο.
Ο Ramaphosa, ο οποίος αντιμετωπίζει έντονες αντιπαραθέσεις στο κόμμα του πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές, έχει κάνει την μεταρρύθμιση της Eskom μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές του, καθώς τα συσσωρευμένα χρέη των 420 δισεκατομμυρίων rand αποτελούν άμεση απειλή για την πιο ανεπτυγμένη οικονομία της Αφρικής.
Σύμφωνα με το Reuters οι αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομική στήριξη θα δώσει στην προβληματική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αρκετά χρόνια για να εφαρμόσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης σύμφωνα με το οποίο θα διασπαστεί σε ξεχωριστές οντότητες, παραγωγής, μεταφοράς και διανομής.
Ωστόσο, η Eskom εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον με μη βιώσιμα χρέη, ασφυκτικά έξοδα και στάσιμες πωλήσεις.
"Τα χρήματα για την Eskom είναι ανεπαρκή, δεδομένης της χρονικής διάρκειας κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η αναδιοργάνωση της εταιρείας και των πρακτικών και πολιτικών «παγίδων»  που έχει να αντιμετωπίσει", δήλωσε ο Peter Attard Montalto, επικεφαλής της έρευνας αγοράς κεφαλαίων στο Intellidex.
Αυτές οι παγίδες περιλαμβάνουν σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας, μια επιλογή η οποία ήταν απίθανο να εφαρμοστεί πριν από τις εκλογές εν μέσω έντονης αντιπολίτευσης από τα αριστερά τμήματα του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) και των ισχυρών συνδικάτων.

Το ANC αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές, αλλά μόνο μια ξεκάθαρη νίκη θα έδινε στον Ramaphosa την εντολή να προωθήσει οδυνηρές μεταρρυθμίσεις.
Στη ομιλία του για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών Tito Mboweni δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι τα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης για την Eskom θα χρηματοδοτηθούν μέσω επαναπροσδιορισμένων δαπανών και αυξημένου δανεισμού, αλλά απέρριψε το αίτημα της κρατικής επιχείρησης να αναλάβει το κράτος 100 δισ. rand από το χρέος της εταιρείας.
"Το να ρίχνεις χρήματα απευθείας στην Eskom με την τρέχουσα μορφή της είναι σαν να ρίχνεις νερό σε κόσκινο", δήλωσε ο Mboweni.
"Θέλω να καταστήσω σαφές: η εθνική κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει το χρέος της Eskom."
Τα χρεόγραφα και τα κρατικά ομόλογα αρχικά υποχώρησαν καθώς ο προϋπολογισμός προέβλεπε ευρύτερα ελλείμματα, αυξανόμενο χρέος και βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη αλλά αργότερα ανακάμψαν, καθώς οι traders  χαιρέτισαν το γεγονός ότι o Mboweni διευκρίνησε ότι τα πρόσθετα κεφάλαια θα δοθούν στην Eskom υπό τον όρο της προόδου της αναδιάρθρωσης.


Η αύξηση του χρέους της χώρας για τη χρηματοδότηση της Eskom σε περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης θα αποτελέσει πηγή  ανησυχίας για τους οργανισμούς αξιολόγησης.
 Η Moody's, η τελευταία από τις τρεις κορυφαίες εταιρείες που έχουν την Νότια Αφρική σε επενδυτική βαθμίδα, αναμένεται να ανακοινώσει την τελευταία αξιολόγησή της στα τέλη του επόμενου μήνα.
"Οι πραγματικά δύσκολες αποφάσεις που θα έπρεπε να ληφθούν δεν πάρθηκαν. Υπάρχει ο κίνδυνος οι οργανισμοί αξιολόγησης να αναφέρουν ότι ο χρόνος έχει περάσει", δήλωσε η Jana van Deventer, οικονομολόγος της ETM Analytics.
Ορισμένοι επικεφαλής επιχειρήσεων ήθελαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς το χρέος της Eskom θα μειωνόταν μακροπρόθεσμα.
«Ελπίζαμε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το χρέος και θα αναλάβει μέρος του, αλλά δυστυχώς αυτό δεν υλοποιήθηκε», δήλωσε η Tanya Cohen, διευθύνων σύμβουλος της Business Unity South Africa..
Η Eskom αντιμετώπισε την περασμένη εβδομάδα στις χειρότερες διακοπές ενέργειας εξαιτίας προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία μονάδων την έλλειψη ντίζελ και τις προγραμματισμένες συντηρήσεις.
Οι διακοπές ενέτειναν τους κινδύνους για την οικονομία από το μονοπώλιο της Eskom καιτων αποτυχημένων συνομιλιών κυβέρνησης και συνδικάτων που θεωρούν οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης ως «κόκκινη γραμμή».

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το πρώτο βήμα στη διάσπαση της Eskom θα είναι να μεταβιβάσει ένα μέρος των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης σε μια νέα θυγατρική. Οι στρατηγικοί εταίροι θα κληθούν να παρέχουν κεφάλαια και να ενισχύσουν την εποπτεία.
"Είχαμε πολύ δύσκολες συνομιλίες με τους οργανισμούς αξιολόγησης", δήλωσε ο Mboweni στους δημοσιογράφους. "Αν κάνουμε πράξη την αποκατάσταση της Eskom τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, κατά τη γνώμη μου, αυτό θα πρέπει να θεωρείται θετικό".
Η Eskom έλαβε δάνειο ύψους 60 δισεκατομμυρίων rand το 2008 το οποίο αργότερα μετατράπηκε σε μετοχικό κεφάλαιο. Η κυβέρνηση πώλησε αργότερα κρατικά περιουσιακά στοιχεία για να της δώσει άλλα 23 δις rand.
Ο προϋπολογισμός προέβλεπε αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 1,5% το 2019, σε σύγκριση με πρόβλεψη 1,7% τον Οκτώβριο.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 4,0% στη χρήση 2021/22 από 4,5% το 2019/20.
Δεν ανακοινώθηκαν σημαντικές αυξήσεις φόρου την Τετάρτη, αλλά το υπουργείο Οικονομικών αύξησε το ανώτατο όριο των δαπανών κατά 16 δισεκατομμύρια rand τα επόμενα τρία χρόνια για να βρει χρήματα για το Eskom.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης