Επικαιρότητα

Νέα συνάντηση Τσίπρα - Τραπεζιτών για τον νέο νόμο Κατσέλη σήμερα στις 19:00 – Στις 120 χιλ. ευρώ όριο δανείου «κλειδώνει» η προστασία

Νέα συνάντηση Τσίπρα - Τραπεζιτών για τον νέο νόμο Κατσέλη σήμερα στις 19:00 – Στις 120 χιλ. ευρώ όριο δανείου «κλειδώνει» η προστασία
Οι διοικήσεις των τραπεζών αναλύουν την επίδραση των παραμέτρων του νέου νόμου Κατσέλη ώστε να εξακριβώσουν εάν προκύπτουν και σε ποιο βαθμό επιβαρύνσεις
Εκτάκτως στο Μαξίμου κλήθηκαν οι Έλληνες τραπεζίτες σήμερα, 14 Φεβρουαρίου, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επισπεύδει την αρχικώς για αύριο συνάντηση του με τα τραπεζικά στελέχη, προκειμένου να καταλήξουν για το ν. Κατσέλη.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 19:00, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται περίπλοκα σχέδια προστασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα είναι μεταξύ 200-250 χιλ. με βάση την αντικειμενική αξία αλλά με υπόλοιπο δανείου που δεν θα ξεπερνά τις 100 - 120 χιλ. ευρώ. 
Δεν θα υπάρχει μεγαλύτερο όριο προστασίας, αναφέρουν πηγές του bankingnews.gr.
Το τελευταίο διάστημα, οι τράπεζες προετοιμάζονται πυρετωδώς για να παρουσιάσουν στοιχεία για το πόσοι μπορεί να είναι οι εντασσόμενοι στο διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, καθώς μέχρι τώρα έχει συμφωνηθεί ότι στο νέο νόμο θα εντάσσονται μόνο δάνεια που μπορούν να επιδοτηθούν.
Οι διοικήσεις των τραπεζών αναλύουν την επίδραση των παραμέτρων του νέου νόμου Κατσέλη ώστε να εξακριβώσουν εάν προκύπτουν και σε ποιο βαθμό επιβαρύνσεις καθώς αυξήθηκε η περίμετρος των περιπτώσεων που μπορούν να ενταχθούν στον νέο νόμο.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι προκειμένου μάλιστα να αποφευχθούν δικαστικές εμπλοκές, σχεδιάζεται η απλοποίηση της όλης διαδικασίας η οποία θα ξεκινά και θα τελειώνει με μια αίτηση προς την τράπεζα/ες, που θα αναλάβουν και την υλοποίηση του νόμου.
Ανάλογα με το προφίλ του κάθε οφειλέτη οι τράπεζες θα προσφέρουν «πακέτο» προτάσεων το οποίο θα περιλαμβάνει: επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου έως και 25 χρόνια, κούρεμα ανάλογα με την περίπτωση, χαμηλότερο επιτόκιο από το ισχύον, αλλά και επιδότηση με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Ειδικά για την χορήγηση επιδότησης θα λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο διαβίωσης του δανειολήπτη.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, δεν πρόκειται να λάβει κάποιος επιδότηση εάν καλύπτει τις εύλογες ανάγκες διαβίωσης.
Αντίθετα η επιδότηση μπορεί να ανέλθει ακόμα και στο 100% της δόσης εάν για παράδειγμα κάποιος είναι άνεργος για χρόνια και δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία.
Ο πήχης του εισοδηματικού κριτηρίου φαίνεται να τοποθετείται στις 20.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος και του περιουσιακού κριτηρίου στις 100.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια κύριας κατοικίας ως 50.000 ευρώ αντιστοιχούν σε περίπου 160.000 νοικοκυριά με το μη εξυπηρετούμενο ποσό να ανέρχεται σε 3,9 δισ. ευρώ, ενώ από 50.000 ως 100.000 ευρώ, αντιστοιχούν σε 64.000 νοικοκυριά και το «βάρος» τους υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ.
Συνεπώς, επί συνόλου 13,5 δισ. τέτοιων «κόκκινων» δανείων, τα 9 δισ. αφορούν σε ακίνητα ως 100.000 ευρώ.
Όσον αφορά, δε, στα επαγγελματικά δάνεια, με προσημείωση κύριας κατοικίας ως 50.000 ευρώ, αντιστοιχούν σε 28.000 επιτηδευματίες, με «βάρος» 683 εκατ. ευρώ, ενώ ακίνητα 50.000 ως 100.000 ευρώ αντιστοιχούν σε 11.000 οφειλέτες, με «βάρος» που υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Τι περιλαμβάνει ο διάδοχος νόμος Κατσέλη

1)Το όριο προστασίας πρώτης κατοικίας από 280 χιλιάδες μειώνεται στις 200 χιλιάδες ευρώ με βάση τις αντικειμενικές τιμές.
2)Το νέο στοιχείο που προστίθεται είναι ότι προσδιορίζεται όριο οι 120 χιλιάδες δανεισμού πάσης φύσεως χορηγήσεων.
Ένας δανειολήπτης με ακίνητο αντικειμενικής αξίας 180 χιλιάδων και 100 χιλιάδων ευρώ συνολικού δανεισμού θα μπορεί να εντάσσεται στον νέο διάδοχο νόμο Κατσέλη.
3)Θα τεθεί και εισοδηματικό κριτήριο το οποίο θα είναι μάλλον οι 24.000 ευρώ με βάση ωστόσο κάποιες κλίμακες.
4)Οι τράπεζες μέσω της στρατηγικής επιδότησης θα λάβουν ετησίως 50 εκατ η κάθε μια τράπεζα από το κράτος μέσω της επιδότησης δόσης ή 200 εκατ τον χρόνο με προοπτική να φθάσει τα 250 εκατ ευρώ.
5)Συμφωνήθηκε και αυτό το θέμα ήταν πολύ καθαρό ότι δεν θα υπάρχει οριζόντιο κούρεμα στα δάνεια, σε αυτό συμφώνησαν όλες οι πλευρές.
6)Καταργείται το πλαίσιο που ίσχυε στον παλαιό νόμο Κατσέλη ότι όποιος έμπαινε στον νόμο αποκτούσε ασυλία κατά μια έννοια για 3 χρόνια.
Αυτό το καθεστώς παύει να υπάρχει.
7)Η πλατφόρμα που θα ενταχθούν όλα τα δάνεια αποτελεί επίσης ένα νέο στοιχείο που συμβάλλει στην διαφάνεια και στην ορθή παρακολούθηση των δανείων που θα ενταχθούν στον διάδοχο νόμο Κατσέλη.
8)Τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση πρώτη κατοικία εντάχθηκαν στον νέο νόμο Κατσέλη και αφορούν περίπου 1,7 δισεκ. δάνεια.
Η κυβέρνηση επέμεινε σε αυτό το μέτρο.
9)Οι τράπεζες θα σχεδιάσουν μοντέλα και μεθοδολογίες ώστε να αποτυπώσουν την επίδραση του νέου διάδοχου νόμου Κατσέλη στους ισολογισμούς τους.
Εκτιμάται ότι η επίδραση στο μέγιστο θα είναι 800 εκατ με 1,5 δισεκ. νέες προβλέψεις και το ερώτημα είναι εάν θα διενεργηθούν εφάπαξ ή θα τμηματοποιηθούν σε 2 ή 3 οικονομικές χρήσεις.

Νίκος Καρούτζος
Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης