Ενέργεια

ΙΕΝΕ: Στα 45,5 δισ ευρώ οι ενεργειακές επενδύσεις την δεκαετία 2018-2027

ΙΕΝΕ: Στα 45,5 δισ ευρώ οι ενεργειακές επενδύσεις την δεκαετία 2018-2027
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΕΝΕ βασικός παράγοντας των ενεργειακών επενδύσεων τα επόμενα χρόνια θα είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στην οποία προβλέπεται ότι μπορούν να διατεθούν 11 δις ευρώ, ακολουθούν τα αιολικά με 8,2 δισ., τα φωτοβολταικά με 5,5 δισ. και τα δίκτυα επίσης με 5,5 δισ
Οι ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα την επόμενη δεκαετία θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να ξεπεράσουν ακόμη και τα 45 δισ. ευρώ. Αυτό σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ετήσια έκθεσης του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για το 2019 που παρουσιάστηκε σήμερα.
Σύμφωνα με την έκθεση τη δεκαετία 2018-2027, οι ενεργειακές επενδύσεις θα μπορούσαν να φθάσουν τα 45,5 δις ευρώ όμως υπάρχουν μια σειρά αβεβαιότητες και κίνδυνοι που επηρεάζουν αυτή την προοπτική και συγκεκριμένα η γενικότερη οικονομικά κατάσταση το αδύναμο ρυθμιστικό πλαίσιο και η ασφάλεια των υποδομών.
Πάντως σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΕΝΕ βασικός παράγοντας των ενεργειακών επενδύσεων τα επόμενα χρόνια θα είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στην οποία προβλέπεται ότι μπορούν να διατεθούν 11 δις ευρώ, ακολουθούν τα αιολικά με 8,2 δισ., τα φωτοβολταικά με 5,5 δισ. και τα δίκτυα επίσης με 5,5 δισ.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο καθηγητής του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος σημείωσε ότι η επίτευξη των στόχων για την εξοικονόμηση ενέργειας για το 2020 οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση ενώ επεσήμανε την ανάγκη ραγδαίου μετασχηματισμού της ΔΕΗ με μετατροπή της, όπως είπε χαρακτηριστικά σε θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Σημείωσε ακόμη ότι επιβλήθηκε βίαιη προσαρμογή της επιχείρησης με δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής και την πώληση λιγνιτικών μονάδων και ότι η αναδιάρθρωση της εταιρείας είναι αναγκαία προκειμένου να μην γίνει εκ νέου βίαια από την αγορά.
Το ΙΕΝΕ εκτιμά ότι το 2020 με την λειτουργία του αγωγού ΤΑΡ θα διακινούνται μέσω Ελλάδας 13-14 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως ενώ το 2030 με την προσθήκη νέων αγωγών, σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου κλπ. το μέγεθος θα αυξηθεί σε 30 δισ. , που θα αντιστοιχεί τότε στο 6% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης.
Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση παρουσίασης της έκθεσης ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλης Βερροιόπουλος αναφέρθηκε στους στόχους του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση, την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με στόχο την ανταγωνιστική αγορά ενέργειας.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας Μιχάλης Φιλίππου τόνισε εξάλλου ότι η χώρα μας είναι σε πλεονεκτική θέση για να λειτουργήσει ως ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη με τις νέες υποδομές μεταφοράς και αποθήκευσης που αναπτύσσονται.

Η παρουσίαση

Με μεγάλη επιτυχία και ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019, ειδική εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στην οποία παρουσιάστηκε η Ετήσια Έκθεση 2019, για τον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα.
 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα, παρουσία των μελών του Ινστιτούτου, εκπροσώπων της πολιτείας ανωτάτων διευθυντικών στελεχών ενεργειακών εταιρειών, καθώς και εκπροσώπων του Τύπου.
 Η Έκθεση του ΙΕΝΕ για τον ελληνικό ενεργειακό τομέα, την οποία το Ινστιτούτο ευελπιστεί να καθιερώσει σε ετήσια βάση, συμβάλει στην ενημέρωση όλων όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα, σε ότι αφορά στον προγραμματισμό και την υλοποίηση έργων, το προηγούμενο έτος, ενώ περιλάμβανε και εκτιμήσεις για τις μελλοντικές προοπτικές του κλάδου.
 Στην πρώτη αυτή Έκθεση, παρουσιάστηκε ο απολογισμός των ενεργειακών εξελίξεων της τελευταίας δεκαετίας, στην Ελλάδα, αλλά και τα όσα συνέβησαν, το 2018, στον τομέα της ενέργειας στη χώρα μας, τόσο σε επίπεδο θεσμικών αλλαγών, όσο και στην υλοποίηση έργων, οικοδομώντας αισιόδοξες προοπτικές για το 2019.
 Η Έκθεση του ΙΕΝΕ καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών κλάδων όπως:
 -Ηλεκτρισμός: το νέο ενεργειακό μοντέλο αγοράς (target model)
-Φυσικό Αέριο: εμπορία
-Υδρογονάνθρακες:  έρευνες και  παραγωγή
-Πετρέλαιο: Εισαγωγές, διύλιση, εμπορία
-Ενεργειακή Αποδοτικότητα
-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)  
-Ενεργειακή Πολιτική
-Κλιματική Αλλαγή
Η νέα αυτή μελέτη του ΙΕΝΕ δίδει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας αφού η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδος, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, ευρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, στο 73.6% όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 53.6%. Η Έκθεση του ΙΕΝΕ επισημαίνει την ανάγκη για σταδιακή τελική μείωση της ενεργειακής εξάρτησης μέχρι το 2030 στο μέσο όρο της ΕΕ. Αυτό θα επιτευχθεί τόσο μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, την μείωση των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου με την παράλληλη αύξηση της εγχώριας παραγωγής.
Ακόμα η Ετήσια Έκθεση του ΙΕΝΕ αναφέρεται στην αναγκαιότητα για συνεχείς επενδύσεις στο ενεργειακό τομέα, τόσο σε απαραίτητες υποδομές όσο και για την ανάπτυξη των αγορών. Το ΙΕΝΕ εκτιμά όσο το επενδυτικό δυναμικό της χώρας για το σύνολο του ενεργειακού τομέα είναι ιδιαίτερα υψηλό, σε σύγκριση με άλλους τομείς της οικονομίας, και φθάνει τα € 45.5 άρα για την  περίοδο 2018-2019 με την βασική προϋπόθεση συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης κατ’ ελάχιστον μέσο όρο +1.5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση για όλη την ανωτέρω περίοδο.
  Η Έκθεση απετέλεσε το επιστέγασμα της μακράς προσπάθειας που κατέβαλε το ερευνητικό προσωπικό του Ινστιτούτου, προκειμένου να αναδειχθεί το σύνολο των δεδομένων για τον ανερχόμενο ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, με απώτερο σκοπό να προωθήσει ένα διάλογο, που θα καλύπτει όλο το φάσμα των ενδιαφερόντων της χώρας και της ευρύτερης περιοχής, για τη λειτουργία της αγοράς και τις εκτιμώμενες επενδύσεις, με ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη ΝΑ Ευρώπη.
 Το πρόγραμμα της Ειδικής Εκδήλωσης του ΙΕΝΕ περιέλαβε, εισαγωγική ομιλία του Προέδρου του ΙΕΝΕ, κ. Γιάννη Χατζηβασιλειάδη, χαιρετισμό από τον κ. Μιχάλη Φιλίππου, Προέδρου και Διευθύνοντα Σύμβουλου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕnEx), ενώ  η παρουσίαση της Έκθεσης έγινε από τον κ. Κωστή Σταμπολή, Αντιπρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή του ΙΕΝΕ και τον κ.  Δημήτρη Μεζαρτάσογλου, Διευθυντή Μελετών του Ινστιτούτου. Ακολούθησε τοποθέτηση του  καθηγητή Παντελή Κάπρου, Διευθυντή του Εργαστηρίου Ε3Μ Lab του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΝΕ, ενώ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρέμβαση του κ. Μιχάλη Βερροιόπουλου, Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
 Η Ειδική Εκδήλωση του ΙΕΝΕ ολοκληρώθηκε με την υποβολή ερωτήσεων προς το πάνελ και συζήτηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης