Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άγονος ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ - Eπαναπροκήρυξη προαναγγέλει ο Μ. Παναγιωτάκης

Άγονος ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ - Eπαναπροκήρυξη προαναγγέλει ο Μ. Παναγιωτάκης

Ομόφωνα αποφάσισε το ΔΣ της ΔΕΗ να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης, λόγω έλλειψης ικανοποιητικών προσφορών όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ.
Πρόκειται για μια μάλλον ταραχώδη συνεδρίαση καθώς τα μέλη του ΔΣ απαίτησαν από τη διοίκηση να ενημερωθούν όχι μόνο για το ύψος των δύο προσφορών αλλά και για την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Μυτιληναίος προσέφερε 25 εκατ. ευρώ για τη μονάδα της Μελίτης χωρίς να προχωρήσει σε βελτίωση του τιμήματος όπως της ζητήθηκε.
Η προσφορά της κοινοπραξίας των τσέχων με την ΤΕΡΝΑ, που ως γνωστόν κρίθηκε ασύμβατη με τον διαγωνισμό αφού έθετε όρους για εξαετή επιμερισμό των πιθανών κερδών ή ζημιών ανερχόταν σε 103 εκατ. ευρώ και για τις τρείς μονάδες.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κατώτατο όριο του τιμήματος, όπως αυτό υπολογίσθηκε από τον ανεξάρτητο εκτιμητή ανέρχεται για τη Μελίτη σε 153 εκατ. ευρώ και για τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης σε 147 εκατ. ευρώ.
Μετά την ολοκλήρωση του ΔΣ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης με δήλωσή του άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προκήρυξης νέου διαγωνισμού δηλώνοντας ότι ο στόχος της αποεπένδυσης παραμένει όπως είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παναγιωτάκης έχει ως εξής:
 «Ανεξάρτητα από την έκβαση της συγκεκριμένης διαδικασίας, ο στόχος της αποεπένδυσης του λιγνιτικού δυναμικού παραμένει όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ. Η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της ΕΕ, ιδιαίτερα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, είναι έτοιμη να προβεί το συντομότερο σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, με την πεποίθηση ότι με τη διευθέτηση σημερινών εκκρεμοτήτων, όπως τα ΑΔΙ, και με την έμπρακτη απόδειξη μέσω της λειτουργίας των διαφόρων μέτρων εξοικονόμησης και βελτίωσης της αποδοτικότητας των προς πώληση θυγατρικών εταιρειών, η νέα διαδικασία θα είναι επιτυχής.
Ευχαριστούμε όλους τους επενδυτές που έλαβαν μέρος στις διάφορες φάσεις της διαδικασίας.
Η ΔΕΗ παραμένει στη διάθεσή τους, όπως και στη διάθεση κάθε άλλου ενδιαφερομένου, ώστε να έχουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία με πλήρη αξιοπιστία για να πάρουν τις αποφάσεις τους.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα τις αρμόδιες υπηρεσίες, τους Συμβούλους και βέβαια τα στελέχη των προς απόσχιση θυγατρικών εταιρειών για την εξαιρετική και με υψηλό επαγγελματισμό δουλειά τους. Με την ευκαιρία αυτήν, τονίζω ότι από πλευράς μας όσες ενέργειες αναλογούσαν στη ΔΕΗ πραγματοποιήθηκαν άψογα και ακριβώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, πράγμα για το οποίο απαιτήθηκαν κάθε είδους πολύ μεγάλοι πόροι, ανάληψη ευθυνών και διαχείριση πολύπλοκων προβλημάτων».

 
Nωρίτερα:

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί για σήμερα (8/2) μέχρι τις 12 το μεσημέρι, έτσι ώστε να κατατεθεί μια βελτιωμένη προσφορά από τον Όμιλο Μυτιληναίου για την απόκτηση της Μελίτης.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, στις 4 το μεσημέρι ξεκίνησε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ , προκειμένου να αξιολογήσει τα δεδομένα και να πάρει αποφάσεις για το μέλλον των λιγνιτικών.
Όπως έγραφε το worldenergynews.gr, σε περίπτωση που ο διαγωνσιμός κυρηχτεί άγονος από τη Δευτέρα αναμένεται να αρχίσει ένας νέος αλλά σύντομος κύκλος συζητήσεων με την DGcomp, στο πλαίσιο του οποίου θα εξεταστούν τα εξής τρία σενάρια:
    Προκήρυξη νέου διαγωνισμού
    Απευθείας διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους
    Συνέχιση του υφιστάμενου διαγωνισμού με τροποποιημένους όρους, ώστε να καλύπτονται τα ζητήματα που ετέθησαν από τους υποψήφιους όλους τους προηγούμενους μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης