Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Η Σερβία θα αρχίσει να κατασκευάζει το τμήμα του αγωγού TurkStream τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο

Η Σερβία θα αρχίσει να κατασκευάζει το τμήμα του αγωγού TurkStream τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο

Ο αγωγός των 400 χιλιομέτρων στη Σερβία θα συνδέσει το σερβικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου με εκείνο της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας

Η Σερβία σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή του τμήματος του αγωγού TurkStream για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, ανακοίνωσε την Πέμπτη 7/2/2019 ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας αερίου Srbijagas.
Ο Dusan Bajatovic δήλωσε ότι η Gastrans, η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το έργο, είχε εξασφαλίσει το πρώτο μέρος της χρηματοδότησης, ύψους 300 εκατ. ευρώ από τους μετόχους της.
Η Gastrans ανήκει στην ελβετική South Stream Serbia, στην οποία η ρωσική εταιρεία Gazprom κατέχει ποσοστό 51% και το υπόλοιπο Srbijagas.
Η Gazprom σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα τμήμα του TurkStream για τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη από την Τουρκία μέσω της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας. Ο αγωγός αποτελεί μέρος των σχεδιασμών του Κρεμλίνου για την παράκαμψη της Ουκρανίας, που αποτελεί επί του παρόντος την κύρια διαδρομή διέλευσης για το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, και ενισχύει τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η προγραμματισμένη έκταση 400 χιλιομέτρων μέσω της Σερβίας θα συνδέσει το σερβικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου με εκείνο της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας. Ο Bajatovic δήλωσε ότι το έργο για τη Σερβική επικράτεια πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.
Η προβλεπόμενη δυναμικότητα του νέου αγωγού είναι 13,88 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.
Η Energy Community, διεθνής οργανισμός που έχει συσταθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση  στα μέλη της οποίας, συμπεριλαμβάνεται η Σερβία, προέτρεψε την ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βαλκανικής χώρας να διασφαλίσει ότι το σχέδιο δεν θα οδηγήσει σε αποκλεισμό της αγοράς στη Σερβία και πέραν αυτής.
Επεσήμανε ότι η Gastrans θα πρέπει να προσφέρει το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που έλαβε μέσω του αγωγού σε ανεξάρτητες αγορές και ότι η Srbijagas έπρεπε να εξασφαλίσει ότι η θυγατρική της μεταφορέα του συστήματος μεταφοράς, η Transportgas Srbija, είναι ανεξάρτηση.


www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης