Commodities

Rebound σε μέταλλα, commodities, μετά τις δηλώσεις Trump για συμφωνία με Κίνα και το ατύχημα στη Βραζιλία

Rebound σε μέταλλα, commodities, μετά τις δηλώσεις Trump για συμφωνία με Κίνα και το ατύχημα στη Βραζιλία

Ποιές ελληνικές βιομηχανίες ευνοούνται

To rebound των commodities και μετάλων δημιουργεί νέες δυναμικές που αναμένεται να απεικονιστούν στο χρημστιστήριο, καθώς οι προσδοκίες βαίνουν αυξανόμενες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - ΚΊΝΑΣ μέχρι την 1η Μαρτίου και σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου Trump.
Ο Τrump που είδε τον Κινέζο αντιπρόεδρο Liu He εκτίμησε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος αλλά δεν μπορεί ακόμη να μιλήσει με βεβαιότητα για συμφωνία. Σε αντίστοιχη κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις της κινέζικης πλευράς
Eίναι χαρακτηριστική η άνοδος του νικελίου στα 12.450 δολάρια ανά τόνο, που δημιουργεί καλές προϋποθέσεις για να κλείσει μια ικανοποιητική συμφωνία μεραξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ.
Παράλληλα το αλουμίνιο κινείται υψηλότερα των 1900 δολ  ανά τόνο και δείχνει να συνέρχεται από την καθίζηση που υπέστη μετά την επιθετική πολιτική των Κινέζων στο τελευταίο δίμηνο του 2018.
Ο χαλκός αντίστοιχα βρίσκεται στα 6160 δολ/τόνο.
Τούτων δοθέντων μια σειρά από μετοχές με προεξάρχοντα τον Όμιλο Μυτιληναίου αναμένεται να ευνοηθούν καθώς η αγορά θα αρχίσει να προεξοφλεί θετικά το γεγονός ότι ο Μυτιληναίος θα κλειδώσει κέρδη για το 2020, διατηρώντας έτσι μια επιτυχημένη διαχείριση των διακυμάνσεων των αγορών στις τιμές του αλουμινίου.
Παράλληλα η Βιοχάλκο με την βασική θυγατρική της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να ανατιμά τα αποθέματά της είναι μέσα σε εκείνους που λογικά θα ενισχύσουν περιθώρια κέρδους με την εξέλιξη αυτή.
Σημειώνεται ότι το σιχυρό δολάριο ευνοεί όλους αυτούς τους ομίλους οι οποίοι αποτελούν πλέον την αιχμή της ελληνικής βιομηχανίας και οικονομίας.
Στην Αυστραλία οι μετοχές των  BHP και η Rio Tinto είναι κοντά σε υψηλά 12 μήνου, δείχνοτας ότι η διεθνής αγορα βλέπει τις προοπτιικές αναβαθμισνένες.

Το ατύχημα της Vale στην Βραζιλία

Υπάρχει όμως πάντα στην αγορά των μετάλων και ο εξωγενής παράγων που επηρέαζει τις εξελίξεις .
Έτσι το ατύχημα  με την κατάρρευση ενός φράγματος απορριμμάτων που ανήκει στην βραζιλιάνικη εταιρεία εξόρυξης Vale SA, στο Brumadinho της Βραζιλίας την περασμένη Παρσκευή 25 Ιανουαρίου 2019 αυτόματα ανέβασε τις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος (iron ore) καθώς σήμανε την μείωση της παραγωγής.
Πρόκειται για ένα φράγμα απορριμμάτων, που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση του λασπώδους χαλικιού της εξορυκτικής διαδικασίας, που κατέρρευε σκοτώνοντας 99 άτομα σε ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά ατυχήματα στη Βραζιλία.
Την περασμένη Τρίτη, η Vale δήλωσε ότι θα χρειαστεί να θέσει εως και 10 τοις εκατό της εξόρυξης εκτός λειτουργίας, προκειμένου να παροπλιστούν 10 ακόμη φράγματα λόγω ανησυχίας για παρόμοια εξέλιξη
Aυτό μπορεί να μειώσει κατά 40 εκατ τόνους την παραγωγή της, επηρεάζοντας ήδη μια αγορά που είχε αρχίσει να γίνεται πιο σφιχτή.
Το λεγόμενο benclmark διαπραγματευόταν  ήδη 75 δολάρια ο τόνος πριν την κατάρρευση
Η επαναποθεματοποίηση στις κινεζικές βιομηχανίες σε συνδυασμό με την μείωση πραγωγής λόγω ρύπνασης στην μητρόπολη της παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος Tangshasn οδηγούν τους αναλυτές της Goldman να προβλέψουν ότι η τιμή του μπορεί να ανέβει μέχρι 95 δολ/τόνος.
Παράλληλα και άλλες βιομηχανίες και ορυχίεία όπως η Samarco στην Βραζιλία θα μπουν σε φάση ελέγχου της παραγωγής για θέματα ρύπανσης με αποτέλεσμα η Goldman να προβλέπει ότι σε επίπεδο 3μήνου οι τιμές του σιδηρομεταλλέυματος θα ανέβουν στα 80 δολ/τ/όνο.
Στην άνοδο της τιμής συνετέλεσε και  η αδύναμη προσφορά από την Αυστραλία.
Τούτων δοθέντων η ΔΕΗ θα πρέπει να πιέσει και άλλες προβληματικές περιπτώσεις όπως η χαλυβουργία να πειθαρχήσουν στις υποχρεώσεις τους.

www.worldenergynews.gr







Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης