Πετρέλαιο

Η βιομηχανία πετρελαίου αναζητεί διέξοδο από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της PDVSA στη Βενεζουέλα

Η βιομηχανία πετρελαίου αναζητεί διέξοδο από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της PDVSA στη Βενεζουέλα
Επιχειρήσεις πετρελαίου, traders και διυλιστήρια εξακολουθούσαν να προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τι απαγορεύουν τα μέτρα
Πάνω από 24 ώρες από την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών για κυρώσεις μεγάλης κλίμακας στην εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, οι επιχειρήσεις πετρελαίου οι traders και τα διυλιστήρια εξακολουθούσαν να προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τι απαγορεύουν τα μέτρα.
Οι κυρώσεις, που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, αποσκοπούν στο να οδηγήσουν στην αποπομπή του προέδρου Nicolas Maduro από την εξουσία,  και είναι τα ισχυρότερα μέτρα των ΗΠΑ ενάντια στο σοσιαλιστή πρόεδρο που οδήγησε σε οικονομική κατάρρευση και την έξοδο εκατομμυρίων  κατοίκων από τη χώρα  τα τελευταία χρόνια.
Οι trader που πωλούν αργό Βενεζουέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν τρόπους για να διατηρήσουν τη ροή κατά τη διάρκεια των κυρώσεων, σύμφωνα με πηγές  που επικαλείται το reuters.
Οι κυρώσεις παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία της κρατικής PDVSA και απαιτούν από τις αμερικανικές επιχειρήσεις να πληρώνουν για το πετρέλαιο χρησιμοποιώντας λογαριασμούς που ελέγχονται από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης της χώρας και τον αυτοανακηρυγμένο προσωρινό πρόεδρο Juan Guaido.
Η PDVSA επιδιώκει να παρακάμψει τους περιορισμούς ζητώντας από τους μεγάλους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένων των διυλιστηρίων των ΗΠΑ, να επαναδιαπραγματευτούν συμβάσεις, ανέφεραν οι πηγές.
Οι πετρελαϊκές κυρώσεις στο παρελθόν αποφεύχθηκαν με τη χρήση μεσάζοντων, δήλωσε ο Scott Maberry, ο οποίος ειδικεύεται στο διεθνές εμπόριο στο δικηγορικό γραφείο Sheppard Mullin, αλλά αμφέβαλε ότι θα συνέβαινε με τηνο PDVSA. "Δεν θα εκπλαγώ αν αυτή η διοίκηση είναι προσεκτική και δεν αισθάνεται δεσμευμένη από πρακτικές του παρελθόντος", είπε ο Maberry.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις κυρώσεις κατά της PDVSA "εξαιρετικά εξελιγμένες", προσθέτοντας ότι το υπουργείο θα "δέχεται  συχνές ερωτήσεις από τη βιομηχανία και τους ενδιαφερόμενους και θα εκδίδει οδηγίες ".
"Εάν θέλετε να βοηθήσετε τα διυλιστήρια, τους μεσάζοντες και άλλες εταιρείες να κατανοήσουν και να συμμορφωθούν με αυτές τις κυρώσεις, ειδικά αν είναι άτομα εκτός ΗΠΑ, αυτό το είδος καθοδήγησης είναι απαραίτητο».
Μέσω της PDVSA, η Βενεζουέλα εξάγει περίπου 500.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως στην θυγατρική της Citvia Petroleum και στις αμερικανικές εταιρείες Valero Energy Corp και Chevron Corp. Επίσης εισάγει προϊόντα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι κυρώσεις δεν περιορίζουν μόνο τις αμερικανικές εταιρείες να πληρώνουν την PDVSA για τις πωλήσεις αργού αλλά αφορούν και τις πωλήσεις πετρελαίου μέσω πολλών τρίτων, όπως πιθανές συμφωνίες που αφορούν την αποστολή πετρελαίου στη Ρωσία ή την Κίνα, οι οποίες αργότερα θα πωληθούν σε έναν διαμεσολαβητή που θα περάσει το πετρέλαιο σε αμερικανούς αγοραστές.
Οι ενδιάμεσοι που συμμορφώνονται με τις κυρώσεις των ΗΠΑ γενικά και διαπραγματεύονται σε δολάρια εξακολουθούν να υπόκεινται στις κυρώσεις της Βενεζουέλας. Συναλλαγές που αποστέλλονται μέσω πολλών μερών θα επιτρέπονται μόνο εάν τα έσοδα αποστέλλονται σε λογαριασμούς απρόσιτους από την κυβέρνηση Maduro, σύμφωνα με το reuters.
"Το Υπουργείο Οικονομικών θα παρακολουθεί στενά αυτό το θέμα. Η ιδέα ότι αυτό μπορεί να parabiasue;’i και να μην εντοπιστεί είναι υπερβολική ", δήλωσε ο Joe McMonigle, ανώτερος αναλυτής της ενεργειακής πολιτικής στο Hedgeye στην Ουάσινγκτον και πρώην αξιωματούχος του τμήματος Ενέργειας στην κυβέρνηση Bush.
Η κυβέρνηση Trump δήλωσε ότι οι περιορισμοί θα α έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στους καταναλωτές των ΗΠΑ, αλλά ορισμένοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι ανησυχούν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν απρόβλεπτα αποτελέσματα.
"Η PDVSA έχει τόσες πολλές αλληλοσυνδεόμενες συναλλαγές με τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων μέσω της Citgo και οάμεσος αντίκτυπος αυτών των κυρώσεων είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος στην οικονομία των ΗΠΑ από ό, τι συνήθως εκτιμάται", δήλωσε ο Scott Flicker, της Paul Hastings.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης