Επικαιρότητα

Τσίπρας: Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός - Αύξηση 11%, επηρεάζει 24 επιδόματα

Τσίπρας: Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός -  Αύξηση 11%, επηρεάζει 24 επιδόματα
Αύξηση κατά 11%, πάνω και από τις προβλέψεις και τις πληροφορίες που μιλούσαν για αύξηση κοντά στο 7-8%, ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ιστορικό βήμα μετά από 10 ολόκληρα χρόνια μειώσεων μισθών, καλώντας το υπουργικό συμβούλιο να εγκρίνει την πρόταση για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αναδιαμόρφωση του κατώτατου στα 650 ευρώ.
Ειδικότερα, η αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά εμμέσως 800.000 εργαζομένους, 24 επιδόματα και τις τριετίες.
«Όσοι νέοι εργαζόμενοι παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ και όσοι παίρνουν τον κατώτατο των 586, από τον επόμενο μήνα θα λαμβάνουν μισθό 650 ευρώ» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας σχετικά με τη σημερινή απόφαση της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «αυτή η κίνηση είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Για όλους εκείνους και εκείνες που την περίοδο της κρίσης είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται, είδαν τους μισθούς τους να περικόπτονται σε ένα βράδυ κατά 22% και 32%, για όλους όσοι πέρασαν στο βάναυσο καθεστώς του υποκατώτατου μισθού».

Όσον αφορά την έξοδο στις αγορές, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η έκδοση 5ετούς ομολόγου κατεδαφίζει άλλο ένα από τα ψευδοεπιχειρήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας να έχει πρόσβαση στο διεθνή δανεισμό».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης, τον Οκτώβριο του 2019.
«Τον Οκτώβριο του 2019 οι Έλληνες πολίτες να μπορούν να συγκρίνουν την Ελλάδα του σήμερα με την χώρα που μας παρέδωσαν οι κυβερνήσεις του παλιού πολιτικού συστήματος τον Ιανουάριο του 2015», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η κυβέρνηση μας συνεχίζει λοιπόν και συνεχίζει με αποφασιστικότητα και επιμονή,  με στοχοπροσήλωση και σκληρή δουλειά, το έργο της ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας με προσανατολισμό τη δίκαιη ανάπτυξη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Σήμερα είναι το πρώτο υπουργικό μετά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής.
Είναι από μόνο του εξαιρετικό γεγονός.
Οι Έλληνες βουλευτές έδωσαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης δόθηκε για να ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησης.
«Αναγνωρίστηκε η ανάγκη για πολιτική σταθερότητα, αναγνωρίστηκε ότι οι τομές που χρειάζεται ο τόπος θα πρέπει να υλοποιηθούν από μια κυβέρνηση που έδειξε ότι μπορεί.
Η κυβέρνησή μας κατάφερε να ελέγξει το χρέος της και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και την σταθερότητα στην ελληνική οικονομία», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τα Βαλκάνια αλλά και το τέλος των εθνικισμών και στις δύο πλευρές

Η αύξηση των μισθών είναι η προϋπόθεση και η ανάπτυξη είναι το αποτέλεσμα

Βέβαιος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας θα χαιρετίσει αυτήν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ και κατάργηση του υποκατώτατου, δήλωσε ο πρωθυπουργό, Αλέξης Τσίπρας, στο υπουργικό συμβούλιο.
«Όχι όμως όλοι» είπε, σημειώνοντας ότι δύο κατηγορίες θα έχουν αντιρρήσεις. «Η μία από συμφέρον, όχι από αδυναμία, διότι υπάρχουν κοινωνικές ομάδες απολύτως μειοψηφικές, που είδαν την κρίση ως ευκαιρία για τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων υπέρ αυτών αλλά για τη διεύρυνση της δικής τους κερδοφορίας». Όπως πρόσθεσε, «υπάρχουν κι άλλοι που θα φέρουν αντιρρήσεις από άποψη, οι λεγόμενοι και νεοφιλελεύθεροι, που θεωρούν ότι προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η συντριβή της εργασίας».
«Τους απαντάμε ότι η συντριβή της εργασίας δεν είναι ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομίας. Αντίθετα αποτελεί, αποδεδειγμένα, τη συνταγή της χρεοκοπίας» τόνισε ο πρωθυπουργός. Γιατί, όπως εξήγησε, «δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι κρίσεις της ιστορίας του καπιταλισμού ξέσπασαν όταν οι ανισότητες έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους. Διότι, δεν πιστεύουμε στις ψευδείς υποσχέσεις των δήθεν ειδικών που μας λένε ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η μείωση των μισθών και γιατί ξέρουμε από τη θεωρία και την εμπειρία ό,τι η πραγματικότητα αποδεικνύει το αντίθετο συμβαίνει, ότι η αύξηση των μισθών είναι η προϋπόθεση και η ανάπτυξη είναι το αποτέλεσμα»
«Με την απόφασή μας αυτή σήμερα όχι μόνο δίνουμε ανάσα και ελπίδα στους 600.000 εργαζόμενους που επηρεάζονται ευθέως από την αύξηση, ούτε μόνο στους 280.000 που επηρεάζονται εμμέσως από την αύξηση επιδομάτων, που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό, αλλά δίνουμε και προοπτική περαιτέρω τόνωσης της δίκαιης ανάπτυξης» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. 

Η κυβέρνηση είναι συνώνυμη με την πολιτική ανωμαλία και τη συναλλαγή

«Με αυτή μας την απόφαση κάνουμε ένα βήμα μπροστά, δείχνουμε έμπρακτα ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος και ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τον διαβεί» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο υπουργικό συμβούλιο. «Γιατί αυτή είναι η κυβέρνηση των πολλών και όχι των λίγων, η κυβέρνηση των πράξεων και όχι των λόγων, η κυβέρνηση που μπορεί μαζί με τα εκατομμύρια των εργαζόμενων, των ανθρώπων του μόχθου να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια νέα εποχή» σημείωσε.
«Σήμερα, καλούμαστε να κάνουμε ένα βήμα ιστορικής σημασίας προς τα εμπρός, για τους πολλούς», «να δώσουμε προοπτική στο σύνολο των εργαζομένων στη χώρα, αλλά και στο σύνολο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους υπουργούς να εργαστούν το επόμενο διάστημα, «έως το φθινόπωρο του 2019 που ολοκληρώνεται η θητείας μας, σε αυτήν την κατεύθυνση -μετά τις ιστορικές επιτυχίες που αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα και στη γειτονιά μας- να εργαστούμε ώστε να ολοκληρώσουμε το πάρα πολύ σημαντικό έργο της εξόδου της χώρας από την κρίση, της ανάκαμψης της οικονομίας και της αναστήλωσης της κοινωνίας».
«Στόχος μας η δίκαιη ανάπτυξη, η Ελλάδα των πολλών» επισήμανε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης