Οι θεσμοί παραδέχονται εμμέσως τα λάθη του Προγράμματος - Δεν θα αλλάξει θέσεις η ελληνική πλευρά
Θέμα κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στη χονδρική αλλά και στη λιανική αγορά άνοιξαν οι θεσμοί με βάση την αποτυχία του σχεδιασμού τους για την απελευθέρωση της αγοράς και την μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ.
Το θέμα τέθηκε κατά τις χθεσινές (21/1) συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια και έχει προκαλέσει ήδη έντονο προβληματισμό στα συναρμόδια επιτελεία της κυβέρνησης.
Το εύρος των νέων παρεμβάσεων που ανοίγει με το αιφνιδιαστικό ζήτημα που έθεσαν οι θεσμοί ξεκινάει από μια επαναδιαπραγμάτευση των ΝΟΜΕ στη βάση της υποχρέωσης της ΔΕΗ για διάθεση ακόμη μεγαλύτερων ποσοτήτων φθηνής ενέργειας στους ιδιώτες προμηθευτές για να μπορούν να την ανταγωνιστούν με ευνοϊκότερους όρους. Ακόμα και η υποχρέωση πώλησης των υδροηλεκτρικών μονάδων εξετάζεται από τους θεμούς.
Δεν αποκλείεται μάλιστα σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η νέα αυτή παρέμβαση των θεσμών να προεξοφλεί και την αποτυχία του εγχειρήματος αποεπένδυσης στο λιγνίτη και να ανοίγει πριν καλά - καλά αυτό κλείσει, θέμα αποεπένδυσης στα νερά.
Μια τέτοια εξέλιξη είναι προς το παρόν πρώιμη, καθώς ακόμα δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει καμία επίσημη ένδειξη για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τους λιγνίτες.
Οι παρεμβάσεις που ζητούν
Οι θεσμοί παράλληλα βλέποντας την αποτυχία να πέσουν τα μερίδια της αγοράς της ΔΕΗ, καθώς τον Δεκέμβριο ανήλθαν και πάλι πάνω από 80% επιχειρούν να αναμοχλεύσουν τα περί δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ.
Την κατάχρηση δεσπόζουσας θέση στην λιανική φέρονται να τη συνδέουν κυρίως με την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, η οποία δεν αντανακλά πλήρως τα διάφορα κόστη του ρεύματος καθώς και την έκπτωση 15% για την εμπρόθεσμη πληρωμή του λογαριασμού.
Σε αυτούς τους παράγοντες οι θεσμοί αποδίδουν τον αργό ρυθμό ανοίγματος της λιανικής αγοράς και τις αποκλίσεις των μεριδίων της ΔΕΗ από τους δεσμευτικούς στόχους.
Τα επίσημα μάλιστα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας δείχνουν ότι τον Δεκέμβριο του 2018 το μερίδιο της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδα και από 78,63% το Νοέμβριο ανήλθε στο 80,29%.
Οι θεσμοί, στην παρούσα φάση για το θέμα των τιμολογίων εμφανίζονται ως σύμμαχος της ΔΕΗ απέναντι στο αίτημα που έχει θέσει προς το υπουργείο Ενέργειας για μετακύλιση μέρους του αυξημένου κόστους είτε καθιερώνοντας ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος είτε ρήτρα CO2 σε συνδυασμό και με τον περιορισμό της έκπτωσης έγκαιρης πληρωμής του λογαριασμού στο 10% από το 15% που είναι σήμερα.
Η αλήθεια όμως είναι, ότι ορισμένες ακραίες θέσεις των θεσμών μετά από τις αποτυχίες στον τομέα αυτό του Τρίτου Μνημονίου θα απαιτήσουν τεράστια προσπάθεια για να προωθηθούν ειδικά παραμονές των Ευρωεκλογών.
Και αυτό γιατί η αύξηση ποσοτήτων στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ θα υπονομεύσει περαιτέρω με ζημίες την ίδια την ΔΕΗ, που έχει υπολογίσει ότι τα ΝΟΜΕ της έχουν κοστίσει ήδη 250 εκατ ευρώ.
Παράλληλα από καμία συμφωνία δεν προκύπτει ότι μπορούν να επιβάλουν την πώληση υδροηλεκτρικών, που θα αποτελέσει το ισχυρό χαρτί της ΔΕΗ κατά την εφαρμογή του target model, αφού οι Αξιολογήσεις έχουν ολοκληρωθε και βρισκόμαστε στην μεταμνημονιακή περίοδο.
Oι Θεσμοί ξέρουν όμως ότι με τα παρόντα δεδομένα δεν εξασφαλίζονται οι προδιαγραφές για ουσιαστικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την πώληση του 17% της ΔΕΗ και ασκούν πιέσεις για λύσεις.
Αναμένεται ένα πολύ ενδιαφέρον μπρα ντε φερ στον εναπομείναντα πολιτικό χρόνο και σίγουρα με τα δεδομένα αυτά τέτοιες θέσεις των θεσμών θα αποτελέσουν μεγάλο πρόβλημα για την επόμενη κυβέρνηση.
Πάντως η ηγεσία του ΥΠΕΝ θα προχωρήσει μόνο μέχρι και τα όσα έχει εξαγγείλει για τις αυξήσεις τιμολογίων με ρήτρες και μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και θα θέσει κόκκινες γραμμές για τα υπόλοιπα.
www.worldenergynews.gr