Ποιές αυξήσεις υλοποιήθηκαν - Τι περιμένει η δίοικηση από τον διαγωνισμό
Η ώρα μηδέν για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε Φλώρινα και Μεγαλόπολης πλησιάζει με τη διοίκηση της ΔΕΗ να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσει του υποψήφιους επενδυτές να συμμετάσχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
Μάλιστα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του εκτίμησε ότι οι τρεις, από τους κατ’ αρχήν πέντε υποψήφιους επενδυτές, διατηρούν το ενδιαφέρον τους καθώς συμμετέχουν σε όλες τις εν εξελίξει συζητήσεις. Πρόκειται για την κινεζική CHN Energy που συμμετέχει στο διαγωνισμό σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου, τον όμιλο Μυτιληναίου και την τσεχική Seven Energy με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Στο πλαίσιο λοιπόν της προσπάθειας βελτίωσης της εικόνας των υπό πώληση μονάδων και προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο της αποτυχίας του διαγωνισμού που θα έβαζε στο τραπέζι των συζητήσεων με την Κομισιόν την πώληση των υδροηλεκτρικών, η διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε δυο κινήσεις: Σε απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των δυο εταιριών «Μελίτη» και «Μεγαλόπολη» ώστε να απορροφηθούν οι ζημίες του πρώτου τριμήνου λειτουργίας τους και σε ανακοίνωση ότι στο τετράμηνο οι δυο εταιρίες έχουν περάσει στην κερδοφορία.
Συγκεκριμένα με βάση τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου 2018 που γνωστοποιήθηκαν επισήμως από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο στη ΔΕΗ την Παρασκευή (18/1) η Μεγαλόπολη κατέγραψε μηδενικά κέρδη, ενώ η Μελίτη είχε ζημιές ύψους 0,9 εκατομμυρίων ευρώ και τούτο έναντι ζημιών 3 και 5 εκατομμυρίων αντίστοιχα στο προηγούμενο τρίμηνο.
Σε συνδυασμό δε με την σημαντική ελάφρυνση του εργατικού κόστους (κυρίως στη Μεγαλόπολη) λόγω της εφαρμογής προγράμματος εθελουσίας εξόδου, την αναμενόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγκριση για την αποζημίωση των μονάδων για τη διαθεσιμότητα ισχύος, καθώς και την πιο ευέλικτη διαχείριση που θα είναι σε θέση να ασκήσουν οι ιδιώτες επενδυτές, οι δύο θυγατρικές σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ καθίστανται πλέον κερδοφόρες.
Σημαντική εξοικονόμηση κόστους
Πρέπει να σημειωθεί πως σε ότι αφορά το προσωπικό, παρά τις περί του αντιθέτου κατευθύνσεις που έδινε η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου συμμετείχαν συνολικά 273 εργαζόμενοι, ενώ εκκρεμεί και το πρόγραμμα εσωτερικών μετακινήσεων σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ που εκτιμάται ότι θα μειώσει περεταίρω το προσωπικό.
Σημειώνεται πως σε ότι αφορά τη Μεγαλόπολη η οποία το τρίμηνο Ιούλιου – Σεπτέμβριου εμφάνισε ζημίες 3 εκατ. ευρώ, από τη μείωση των εργαζομένων κατά 244 άτομα προκύπτει εξοικονόμηση κόστους σε ετήσια βάση της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, ενώ για τη Μελίτη μετά την αποχώρηση 29 ατόμων αλλά και την προωθούμενη νέα σύμβαση για την τροφοδοσία της με λιγνίτη μετατρέπεται σε κερδοφόρα.
Εν τω μεταξύ την περασμένη Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη Μελίτη και την Μεγαλόπολη ύψους 725.000 ευρώ και 6 εκατ. ευρώ αντιστοίχου για να καλύψει τις ζημίες
Μεθαύριο (23/1), εκτός απροόπτου, οι οικονομικές προσφορές - Παίρνει ΑΔΙ η Πτολεμαϊδα 5
Σε ότι αφορά στο χρονοδιάγραμμα για την αποεπένδυση των μονάδων, παραμένει μέχρι στιγμής ως είχε εγκριθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Δηλαδή η κατάθεση των προσφορών - αν δεν υπάρξει νέα παράταση - θα γίνει την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου και η κατακύρωση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ στις 31 Ιανουαρίου.
Ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι την Παρασκευή (18/10) εγκρίθηκε από το αρμόδιο όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αποζημίωση και της νέας μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαΐδας 5 με Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος.
Είχε προηγηθεί δυο ημέρες νωρίτερα, η έκφραση προβληματισμού από μέρους του κ. Παναγιωτάκη για την αποτελεσματική λειτουργία της Πτολεμαΐδας 5.
Μάλιστα είχε σημειώσει ότι το minimum που θα έπρεπε να συμβεί για να ελαχιστοποιηθούν οι μελλοντικές επιβαρύνσεις της ΔΕΗ, είναι να ενταχθεί η μονάδα στα νέα ΑΔΙ.
Κάτι το οποίο όπως φαίνεται τελικώς θα γίνει.
Σύμφωνα με την δίοικηση κατά τη πρώτη φάση διαπραγμάτευσης του Τρίτου Μνημονίου είχε προσμετρηθεί το ρίσκο της μελλοντικής ζημιογόνου λειτουργίας της Πτολεμαΐδας 5 και είχε εξεταστεί εμδεχόμενη η αναστολή της επένδυσης, η οποία όμως προσέκρουσε στο γεγονός ότι το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από τη γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KFW.
Ψηλά το μερίδιο των λιγνιτικών στην παραγωγή τον Δεκέμβριο
Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2018 δείχνουν ότι το μερίδιο των λιγνιτικών στην παραγωγή βρίσκεται στο 40,05% σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Η Μεγαλόπολη διαθέτει το 6,97% και η Μελίτη το 4,45%, άρα με πρόχειρους υπολογισμούς όποιος τις πάρει θα έχει αμέσως ένα 11,5% της αγοράς σε μερίδιο κέρδος.
Η υπόλοιπη ΔΕΗ είχε το 50,72% με τις ΑΠΕ να έχουν το 15,98%.
Ο Μυτιληναίος έχει το 6,96% και η Korinthos Power, που του ανήκει κατά συντριπτικό πσοσοτό, το 4,75%.
Ο Ηρων το 4,19% και η Elpedison το 5,92%.
Τέλος οι ΑΠΕ αντιστοιχούν ακόμα στο 15,98% με την Τέρνα Ενεργειακή σε ρόλο leader και ισχυρό πάικτη την ΕΛΤΕΧ Ανεμος.
www.worldenergynews.gr