Επικαιρότητα

Εκτεταμένη χρήση χημικών με επεισόδια στο συλλαλητήριο του Συντάγματος - Τι καταλογίζει η ΝΔ, τι απαντά το Μαξίμου

Εκτεταμένη χρήση χημικών με επεισόδια στο συλλαλητήριο του Συντάγματος - Τι καταλογίζει η ΝΔ, τι απαντά το Μαξίμου
Από τη χρήση των χημικών πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και χρειάστηκε η μεταφορά τους σε κεντρικό ξενοδοχείο
 Έντονη πολιτική αντιπαράθεση προκαλούν τα επεισόδια, που σημειώθηκαν στο περιθώριο του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου για τη Συμφωνία των Πρεσπών και άφησαν πίσω τους τραυματίες.
Με βάση αυτόπτες μάρτυρες αντιεξουσιαστές ήταν αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια και οδήγησαν τα ΜΑΤ να παρέμβουν με δακρυγόνα και χημικά.
Τουλάχιστον 10 αστυνομικοί, καθώς και ορισμένοι πολίτες, έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, από τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα τόσο στα σκαλιά πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, όσο και στο προαύλιο της Βουλής, όταν επιχείρησαν να εισβάλλουν κουκουλοφόροι.
Με βάση αυτόπτες μάρτυρες αντιεξουσιαστές ήταν αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια και οδήγησαν τα ΜΑΤ να παρέμβουν με δακρυγόνα και χημικά.Κατά το Μαξίμου ακροδεξιά στοιχεία ήταν οι υπάιτιοι.
Τότε, η αστυνομία έκανε χρήση αστυνομικών προκειμένου να τους απομακρύνει.
Δεν σημειώθηκε καμία προσαγωγή.
Νέα επεισόδια σημειώθηκαν αργότερα στο ύψος του προαυλίου της Βουλής, με μια ομάδα ατόμων να πετά αντικείμενα και καπνογόνα προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες έκαναν χρήση χημικών προκειμένου να τους απωθήσουν.
Εκπρόσωποι των διοργανωτών κατήγγειλαν οργανωμένο σχέδιο διάλυσης της μεγαλειώδους κινητοποίησης, καθώς η χρήση χημικών σε τόσο κλειστό χώρο και με τόσο μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων, είναι πράξη που γεννά πλήθος ερωτηματικών.
Καταγγελίες αναφέρουν ότι και αστυνομικοί με πολιτικά που βρίσκονταν στον χώρο έκαναν χρήση δακρυγόνων με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να γίνει αποπνικτική και ο μεγάλος όγκος των διαδηλωτών που βρισκόταν στο σημείο, να απομακρυνθεί εσπευσμένα.
Από τη χρήση των χημικών πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και χρειάστηκε η μεταφορά τους σε κεντρικό ξενοδοχείο, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Στη συνέχεια τα επεισόδια επεκτάθηκαν στη Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος του Κοινοβουλίου.

ΝΔ: Να παραιτηθούν Γεροβασίλη και Παπακώστα

Την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ζητεί η ΝΔ, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Σύνταγμα κατά το συλλαλητήριο για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Η κυβέρνηση-κουρελού του κ. Τσίπρα έδειξε σήμερα το πιο σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο.
Πανικόβλητοι μπροστά στην οργή των Ελλήνων και χωρίς καμία σοβαρή αφορμή, έριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν  ειρηνικά εναντίον της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι κ. Γεροβασίλη και Παπακώστα πρέπει να ντρέπονται και οφείλουν σήμερα κιόλας να παραιτηθούν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΕΛΑΣ: Οργανωμένες ομάδες ατόμων έκαναν τις επιθέσεις

Για οργανωμένες ομάδες ατόμων, που επιτέθηκαν επανειλημμένα με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές.
«Για το σημερινό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος η Ελληνική Αστυνομία σχεδίασε και έλαβε αυξημένα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, προκειμένου να διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν, να αποτρέψει έκνομες και παράνομες ενέργειες σε βάρος τους και να διαφυλάξει την έννομη τάξη.
Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου οργανωμένες ομάδες ατόμων επιτέθηκαν επανειλημμένα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, σίδερα, καδρόνια, φωτοβολίδες, εμπρηστικές μολότοφ κ.α. επικίνδυνα αντικείμενα, με σαφή πρόθεση να διασπάσουν τη διάταξη των δυνάμεων και να εισβάλουν στους χώρους του Κοινοβουλίου», σημειώνει η Ελληνική Αστυνομία και προσθέτει: «Ενδεικτικό της βιαιότητας και της σφοδρότητας των επιθέσεων είναι το γεγονός του τραυματισμού δέκα αστυνομικών, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών.
Σε όλες τις περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές, επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό και κάνοντας χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθησης, απέκρουσαν αποτελεσματικά τις επιθέσεις, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό τις προθέσεις των οργανωμένων αυτών ομάδων».

Ευθύνες στη Χρυσή Αυγή επιρρίπτει το Μαξίμου

Ευθύνες στη Χρυσή Αυγή και σε ακραία στοιχεία επιρρίπτει το Μέγαρο Μαξίμου για τα επεισόδια, που σημειώθηκαν στο Σύνταγμα την Κυριακή (20/1) και επισκίασαν το μεγαλειώδες συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία.
Στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα.
Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι ‘’η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία’’», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
«Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση, όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε.
Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Μαξίμου.

Απάντηση της Χρυσής Αυγής στο Μαξίμου: Παρακρατικοί κουκουλοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν τα επεισόδια!

Απάντηση στο Μαξίμου για τις κατηγορίες περί μελών της Χρυσής Αυγής πίσω από τα έκτροπα στη διάρκεια του Συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό, δίνει o Λαικός Σύνδεσμος κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ, ότι το «παρακράτος του προκάλεσε τα επεισόδια».
Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή που εξέδωσε η Χρυσή Αυγή αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Το παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ με οργανωμένο σχέδιο και με τους γνωστούς-αγνώστους κουκουλοφόρους του, που δεν συλλαμβάνονται ποτέ, έπνιξε στα χημικά την πλατεία Συντάγματος και αμαύρωσε το συλλαλητήριο αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων για την Μακεδονία μας.
Το Μαξίμου προσπαθεί ψευδώς να εμπλέξει στα επεισόδια την Χρυσή Αυγή, συκοφαντώντας για πολλοστή φορά το Κίνημά μας.
Η Χρυσή Αυγή διαψεύδει τους συκοφάντες και καταγγέλλει το παρακράτος, που για μια ακόμη φορά προσπάθησε να διαλύσει μια μεγάλη σε όγκο συγκέντρωση Ελλήνων Πατριωτών.»

bankingnews.gr
worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης