Ενέργεια

Βοσνία: Άρχισε η διαδικασία υποβολής προσφορών για υδροηλεκτρική μονάδα ισχύος 160 MW

tags :
Βοσνία: Άρχισε η διαδικασία υποβολής προσφορών για υδροηλεκτρική μονάδα ισχύος 160 MW
Στα 213 εκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται το κόστος
Η βοσνιακή εταιρεία υδροηλεκτρικής ενέργειας HE Dabar απηύθυνε την Παρασκευή 18/1/2019  πρόσκληση για την υποβολή προσφορών κατασκευής και χρηματοδότησης του εργοστασίου των 160 megawatt (MW) στη νοτιοανατολική Βοσνία με εκτιμώμενο κόστος 366 εκατομμυρίων μάρκα (213 εκατομμύρια δολάρια).
Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Dabar στον ποταμό Trebisnjica θα αποτελέσει μέρος ενός προγραμματισμένου υδροηλεκτρικού συγκροτήματος 250 MW, Gornji Horizonti, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνει επίσης δύο μικρότερα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, το Nevesinje και το Bileca.
Το εργοστάσιο του Dabar θα παράγει 252 gigawatt/ώρα (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.
Σύμφωνα με την προσφορά, οι δυνητικοί εταίροι θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν τουλάχιστον το 85% της αξίας του έργου, ενώ η επένδυση θα καταβληθεί σε ηλεκτρική ενέργεια ή σε μετρητά. Το υπόλοιπο ποσό θα χρηματοδοτηθεί από την HE Dabar.
Το εργοστάσιο θα ανήκει εξ ολοκλήρου στην HE Dabar, η οποία θα αρχίσει την αποπληρωμή χρέους 15 χρόνια μετά την κατασκευή του εργοστασίου.
Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης είναι τέσσερα χρόνια.
Οι δυνητικοί εταίροι να έχουν υποβάλει τις προσφορές τους, μέχρι την 1η Μαρτίου  σύμφωνα με την HE Dabar.
Η Dabar είναι μέλος του υδροηλεκτρικού παραγωγού Hidroelektrane na Trebisnjici (HET), ο οποίος είναι θυγατρική του δεύτερου μεγαλύτερου φορέα ηλεκτροπαραγωγής στη Βοσνία  της Elektroprivreda RS.
Η EPRS διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής ενέργειας με άνθρακα συνολικής ισχύος 600 MW και τρεις μεγάλες και πολλές μικρές μονάδες υδροηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 617 MW.
Αρκετές κινεζικές εταιρείες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο σχέδιο.
Σε αντίθεση με τους γείτονές της στα Βαλκάνια, οι οποίοι βασίζονται στις εισαγωγές για να καλύψουν μεγάλο μέρος των ενεργειακών τους αναγκών, η Βοσνία είναι σε θέση να εξάγει ενέργεια εξαιτίας της υδροηλεκτρικής ισχύος της, η οποία παρέχει το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας. Το υπόλοιπο προέρχεται από μονάδες άνθρακα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης