Η ΔΕΗ πρέπει να εξομαλύνει τις ροές προς ΑΔΜΗΕ - ΑΠΕ
Απογοήτευση και αγωνία προκάλεσε στην αγορά ηλεκτρισμού το χθεσινό βέτο του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη στο αίτημα της ΔΕΗ για αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.
Η μη ανάκτηση του αυξημένου κόστους ενέργειας από τη ΔΕΗ μέσω των τιμολογίων, ως leader της αγοράς, υποχρεώνει και τους εναλλακτικούς παρόχους να απορροφούν αντίστοιχα κόστη προκειμένου να αποσπάσουν μερίδια με αποτέλεσμα να δουλεύουν είτε στο «κόκκινο» είτε με πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους.
Η αγορά γνωρίζοντας και την κακή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ ανέμενε ότι η κυβέρνηση θα δώσει το πράσινο φως για μια μικρή αύξηση των τιμολογίων ή έστω για μείωση της έκπτωσης του 15% για τους συνεπείς πελάτες της επιχείρησης, διευκολύνοντας έτσι και την αναγκαία χρηματοδότηση της ΔΕΗ από τις διεθνείς αγορές αλλά και τον ανταγωνισμό.
Η κυβέρνηση επέλεξε να θυσιάσει τη ΔΕΗ στο όνομα του πολιτικού κόστους εν μέσω προεκλογικής περιόδου.
Οι αντοχές της ΔΕΗ ωστόσο, όπως τόνισε και ο κ. Παναγιωτάκης μία ημέρα πριν στους δημοσιογράφους έχουν εξαντληθεί.
«Η ΔΕΗ δεν αντέχει άλλο να μην μετακυλήσει μέρους του αυξημένου κόστους στην κατανάλωση», είπε ο κ Παναγιωτάκης συνδέοντας σαφώς την αύξηση των τιμολογίων και με την έκδοση νέου ομολόγου ύψους 250 - 300 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγου που λήγει τον Μάιο.
Προειδοποιήσεις και ανησυχία
Οι Τράπεζες έχουν καταστήσει σαφές στην διοίκηση της ΔΕΗ ότι δεν μπορεί να βγει για δανεισμό χωρίς πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων από τα τιμολόγια, μέτρο που εξάλλου αποτελεί βασικό πυλώνα του business plan της Μckinsey για την εξυγίανση της ΔΕΗ.
Το πως θα αποπληρωθεί το ομόλογο λήξης Μαϊου είναι ένα ερώτημα που δεν απασχολεί μόνο τον κ. Παναγιωτάκη αλλά συνολικά την αγορά ηλεκτρισμού.
Αυτό γιατί η ΔΕΗ ελλείψει ρευστότητας και προκειμένου να καλύψει μη ανελαστικές δαπάνες έχει ήδη δημιουργήσει ένα άνοιγμα στην αγορά που κατά πληροφορίες μπορεί να προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ, παρακρατώντας χρήματα που εισπράττει για το ΕΤΜΕΑΡ και θα πρέπει μέσω του ΑΔΜΗΕ να φτάσουν στους παραγωγούς ΑΠΕ.
Η αγορά ανησυχεί ότι στην περίπτωση που η ΔΕΗ δεν καταφέρει να εκδώσει νέο ομόλογο θα αναγκασθεί να στερήσει μεγαλύτερα ποσά για να αποπληρώσει το ομόλογο του Μαϊου, διαχέοντας το πρόβλημα ρευστότητας σε όλο το φάσμα της αγοράς ηλεκτρισμού.
Αυτά όλα όμως μπορούν τελικά να εξομαλυνθούν από την στιγμή που οι παρουσιάσεις θα πείσουν τους επενδυτές να υποστηρίξουν την αναχρηματοδότηση για τον Μάιο.
www.worldenergynews.gr