Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Την έκπτωση συνέπειας 15% επανεξετάζει το ΔΣ της ΔΕΗ – Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Την έκπτωση συνέπειας 15% επανεξετάζει το ΔΣ της ΔΕΗ – Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Τα μέλη της διοίκησης θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους το κατά πόσο τυχόν μείωση της έκπτωσης θα περιορίσει τη θετική επίδραση που έχει επιφέρει το μέτρο στη συγκράτηση των καλοπληρωτών πελατών

Επί τάπητος θα τεθεί η έκπτωση συνέπειας 15% στο Δ.Σ. της ΔΕΗ που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη (17/1), καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η επανεκτίμηση του μέτρου.
Έτσι, μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση θα εξεταστεί κατά πόσο η έκπτωση θα παραμείνει σε ισχύ στο σημερινό επίπεδο ή θα αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν είναι δεδομένη η απόφαση που θα ληφθεί, κάτι που σημαίνει πως είναι πιθανό η ελάφρυνση να διατηρηθεί στο τρέχον ποσοστό του 15% επί του ανταγωνιστικού σκέλους του λογαριασμού ρεύματος.
Ωστόσο, η πίεση που ασκείται στα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης, τόσο από την άνοδο των δικαιωμάτων ρύπων όσο και από την αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποφασισθεί περιορισμός του οικονομικού κινήτρου που προσφέρει η επιχείρηση στους καταναλωτές, ώστε να εξοφλούν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέλη του Δ.Σ. θα κληθούν να σταθμίσουν από τη μία μεριά την ασφυκτική πίεση των δύο παραπάνω παραγόντων, οι οποίες δημιουργούν ανάγκη για αύξηση των εσόδων.
Από την άλλη πλευρά, θα συνεκτιμήσουν κατά πόσο τυχόν μείωση της έκπτωσης θα περιορίσει τη θετική επίδραση που έχει επιφέρει το μέτρο στη συγκράτηση των καλοπληρωτών πελατών, αλλά και στην αντιστροφή των προβλέψεων από επισφαλείς απαιτήσεις που καταγράφεται στα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης από το τρίτο τρίμηνο του 2017. 

Επιβάρυνση λόγω ρύπων και ΟΤΣ

Ωστόσο, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, διαμορφώθηκαν πολύ δυσμενέστερα δεδομένα αναφορικά με το κόστος των δικαιωμάτων CO2, το οποίο με το ανοδικό ράλι που έχει ακολουθήσει, κινείται αυτή τη στιγμή σε σχεδόν τριπλάσια επίπεδα σε σχέση με τις τιμές πριν από ενάμιση χρόνο.
Το κόστος αυτό απορροφά η ΔΕΗ στο 80% περίπου των πελατών της (όπως σε όλη τη χαμηλή τάση), καθώς στα αντίστοιχα τιμολόγια δεν υπάρχει διακριτή χρέωση για τις τιμές των ρύπων.
Επίσης, η επιχείρηση είναι εκτεθειμένη κατά περίπου 30% στην Οριακή Τιμή Συστήματος, η οποία κινείται σταθερά άνω των 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), όταν η ετήσια μέση τιμή της το 2017 διαμορφώθηκε στα 54,6 ευρώ ανά MWh.
Σε κάθε περίπτωση, η επανεκτίμηση της έκπτωσης συνέπειας φαίνεται πως βάζει σε δεύτερη μοίρα την εφαρμογή της ρήτρας CO2 στα τιμολόγια, η οποία σχεδιαζόταν ως «απάντηση» στην  αύξηση του κόστους των ρύπων.
Επίσης, δείχνει πως τα πρόσφατα μέτρα όπως η κατάργηση του ΠΧΕΦΕΛ και του τέλους λιγνίτη δεν «αποσυμπίεσαν» σε επαρκή βαθμό τα κόστη της επιχείρησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης