Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Συνάντηση Τσίπρα με τραπεζίτες σήμερα 28/12 με επίκεντρο «τα σοβαρά προβλήματα» του τραπεζικού κλάδου

Συνάντηση Τσίπρα με τραπεζίτες σήμερα 28/12 με επίκεντρο «τα σοβαρά προβλήματα» του τραπεζικού κλάδου
Αξίζει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει και προκρίνει ως συλλογική λύση το ιταλικό μοντέλο για τα NPEs των ελληνικών τραπεζών
Συνάντηση έχουν σήμερα 28 Δεκεμβρίου 2018 στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι έλληνες τραπεζίτες υπό την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τον Νίκο Καραμούζη.
Η συνάντηση πραγματοποιείται εν μέσω μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας για τις τράπεζες όπου οι μετοχές έχουν καταρρεύσει και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι όπως η Morgan Stanley αναφέρει ότι απαιτούνται 11,1 δισεκ. κεφάλαια για να εξυγιανθούν από τα προβληματικά τους δάνεια.
Η συνάντηση των τραπεζιτών με τον Τσίπρα πραγματοποιείται με ελλείψεις καθώς πολλοί τραπεζίτες απουσιάζουν σε διακοπές.
Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες τελούν υπό αυστηρή δοκιμασία καθώς η σχεδόν καθημερινή τους απαξίωση στο χρηματιστήριο τις έχει εγκλωβίσει σε επικίνδυνο καθοδικό σπιράλ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει και προκρίνει ως συλλογική λύση το ιταλικό μοντέλο ενώ και η ΤτΕ φαίνεται ότι συναινεί άπαξ και ο SSM δεν εγκρίνει την δική της πρόταση με τα SPV και την μεταφορά κεφαλαίων DTC.
Υπενθυμίζεται ότι τέλη Ιανουαρίου 2019 ή το αργότερο μέσα Φεβρουαρίου θα δοθεί το πράσινο φως από τον SSM, τον μόνιμο εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών, για το ιταλικό μοντέλο με βάσει το οποίο θα μειωθούν τα NPEs στην Ελλάδα.
Αρχές Ιανουαρίου 2019 αναλαμβάνει ο Andrea Enria νέος επικεφαλής στον SSM αντικαθιστώντας την Danièle Nouy.
Η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΤΧΣ, που είναι ο βασικός μέτοχος των ελληνικών τραπεζών, έχουν συμφωνήσει ότι το ιταλικό μοντέλο είναι η λύση μείωσης για τα προβληματικά δάνεια στην Ελλάδα.
Το μοντέλο της ΤτΕ έχει απορριφθεί.
Το ιταλικό μοντέλο περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους:

- τιτλοποίηση έως 20 δισ. προβληματικών ανοιγμάτων,
- έκδοση 6-7 δισ. ευρώ τραπεζικών ομολόγων, senior, mezzanine και junior,
- παροχή εγγυήσεων από το ε3λληνικό δημόσιο.

Για να μη θεωρηθεί state aid, δηλαδή κρατική βοήθεια, η παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο, η αποτίμηση των NPEs που θα τιτλοποιηθούν θα πρέπει να είναι κοντά στις αγοραίες τιμές.
Το ιταλικό μοντέλο δεν είναι η λύση του προβλημάτων των NPEs στην Ελλάδα αλλά μπορεί να ειπωθεί ότι αποτελεί έναν συμπληρωματικό μηχανισμό αντιμετώπισης του προβλήματος.
Πχ 30 δισ. που θα μειωθούν τα NPEs το 2019 και ως 20 δισ. από το ιταλικό μοντέλο, συνολικά θα αφαιρεθούν από το σύστημα 50 δισ. σε σύνολο 85 δισ. κόκκινων δανείων.
Όμως σε κάθε περίπτωση θα απαιτηθούν από τις τράπεζες να συνεισφέρουν κεφάλαια.
Όπως έχει αναλυθεί οι ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν α φθάσουν σήμερα στα επίπεδα της Ευρώπης στα NPEs θα χρειαστούν να δαπανήσουν 11 με 12 δις. κεφάλαια.
Ο μέσος όρος NPEs στην Eυρώπη των υγειών τραπεζών είναι 2,8% με 3,5% στο σύνολο των δανείων έναντι 47% που είναι στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης