Ναυτιλία

Ενισχύουν τη συνεργασία τους GasLog και Cheniere - Ναύλωση δύο επιπλέον τάνκερ LNG από την αμερικανική εταιρία

Ενισχύουν τη συνεργασία τους GasLog και Cheniere - Ναύλωση δύο επιπλέον τάνκερ LNG από την αμερικανική εταιρία

Καταφτάνει αύριο (29.12) το πρώτο φορτίο LNG της Cheniere που θα εισαχθεί στην Ελλάδα έπειτα από παραγγελία της ΔΕΠΑ


Η αμερικανική Cheniere άσκησε την option που περιλάμβανε η συμφωνία του περασμένου Αυγούστου, για τη ναύλωση δύο ακόμη πλοίων μεταφοράς LNG από τη GasLog.
Ως αποτέλεσμα, η ναυτιλιακή εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Πίτερ Λιβανού προχώρησε στην παραγγελία δύο τάνκερ μεταφοράς LNG από τα ναυπηγεία της Samsung Heavy Industries στη Νότια Κορέα.
Τα πλοία έχουν χωρητικότητα 174.000 cbm, ενώ η ναυπήγησή τους θα κοστίσει 378 εκατ. δολάρια.
Το ποσό αποκάλυψε η Samsung Heavy Industries, η οποία ένα 24ωρο νωρίτερα ανακοίνωσε πως ήρθε σε συμφωνία για την κατασκευή δύο νέων τάνκερ LNG, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει την πηγή της παραγγελίας.
Σύμφωνα με τη σύμβαση, τα νέα πλοία πρέπει να παραδοθούν τον Αύγουστο του 2021.
Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία των δύο πλευρών του περασμένου Αυγούστου αφορούσε επίσης δύο συμβάσεις ναύλωσης διάρκειας επτά ετών, για την οποία η  GasLog είχε προχωρήσει στην παραγγελία δύο τάνκερ LNG, και πάλι από την Samsung Heavy Industries.
Η συμφωνία περιλάμβανε option για τη ναύλωση ενός ή δύο επιπλέον πλοίων από την αμερικανική εταιρία, την οποία αποφάσισε να ασκήσει η Cheniere.
Οι νέες συμφωνίες ναύλωσης έρχονται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την έναρξη παραγωγής από το νέο τέρμιναλ LNG της Cheniere, το Corpus Christi στο Texas, που αυξάνει τις ανάγκες της εταιρείας σε εξαγωγική δυναμικότητα.
Το παρθενικό φορτίο του τέρμιναλ κατέπλευσε στις 11 Δεκεμβρίου από την πρώτη μεγάλης κλίμακας μονάδα υγροποίησης, η οποία αναμένεται να φτάσει σε πλήρη παραγωγικότητα στο πρώτο τρίμηνο του 2019.
Η δεύτερη μεγάλης κλίμακα μονάδα θα ολοκληρωθεί στο δεύτερο μισό του 2019, ενώ η τρίτη στο δεύτερο μισό του 2021.
Μαζί με τις επτά μικρής κλίμακας μονάδες, που επίσης κατασκευάζονται στις ίδιες εγκαταστάσεις, θα αυξήσουν την παραγωγή του τερματικού σταθμού στα 23 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Καταφτάνει το πρώτο φορτίο αμερικανικού LNG 

Υπενθυμίζεται πως από τη Cheniere θα προέλθει το πρώτο αμερικανικό φορτίο LNG που θα εισαχθεί στην Ελλάδα, έπειτα από παραγγελία της ΔΕΠΑ.
Τα 50.000 κυβικά μέτρα (ή 1.000.000 ΜWh) spot φορτίου θα εκφορτωθούν αύριο Σάββατο 29 Δεκεμβρίου στην καινούργια τρίτη δεξαμενή του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, η έναρξη λειτουργίας της οποίας έγινε την προηγούμενη εβδομάδα.
Από την άλλη πλευρά, η GasLog συμμετέχει με 20% στη μετοχική σύνθεση της Gastrade του Ομίλου Κοπελούζου, η οποία σχεδιάζει την εγκατάσταση ενός πλωτού σταθμού υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) υγροποιημένου φυσικού αερίου στα ανοικτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
Η Gastrade έχει ήδη ξεκινήσει το market test για τη δέσμευση δυναμικότητας στο έργο από υποψήφιους επενδυτές, παρατείνοντας τη διάρκειά του έως τις 31 Δεκεμβρίου, έπειτα από αίτημα αρκετών εταιρειών καθώς δεν είχαν προλάβει να συγκεντρώσουν τα συνοδευτικά έγγραφα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο market test καταγράφεται τεράστιο ενδιαφέρον από επενδυτές, καθώς μέχρι την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου που έληγε η αρχική προθεσμία, είχαν δώσει το «παρών» περισσότερες από 10 εταιρίες, οι οποίες ζήτησαν μιάμιση φορά πάνω από την σχεδιαζόμενη δυναμικότητα του FSRU.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης