Ενέργεια

Τροπολογία - διευκόλυνση στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων - Σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ οι εργαζόμενοι Μεγαλόπολης και Μελίτης

Τροπολογία - διευκόλυνση στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων -  Σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ οι εργαζόμενοι  Μεγαλόπολης και Μελίτης

Μείωση του μισθολογικού κόστους των μονάδων σε Μελίτη και Μεγαλόπολη με τροπολογία για εθελούσια μετακίνηση εργαζομένων

Toν δρόμο για τη μείωση του μισθολογικού κόστους των προς παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, ενόψει της τελευταίας φάσης του διαγωνισμού, ανοίγει τροπολογία για την εθελούσια μετακίνηση εργαζομένων της στη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ.
Αν και σε εθελούσια βάση, η δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού μειώνει το εργασιακό κόστος των μονάδων, βελτιώνει τα οικονομικά τους δεδομένα, με τον περιορισμού του εργασιακού κόστους. Σύμφωνα με πληροφορίες του WorldEnergyNews, η θέσπισή της συμφωνήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΔΕΗ, με σκοπό να καταστεί ελκυστικότερο το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο στους υποψήφιους επενδυτές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρωτοβουλία ανήκει στο ΥΠΕΝ και τη ΔΕΗ, χωρίς στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε να έχει διατυπωθεί ανάλογο αίτημα από κάποιον από τους «μνηστήρες» του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου. Κι αυτό παρόλο που στο παρελθόν είχαν διαρρεύσει πληροφορίες πως ορισμένοι από τους υποψήφιους αγοραστές εκτιμούσαν ειδικά για τη Μεγαλόπολη ότι το προσωπικό είναι πλεονάζον.
Η τροπολογία κατατέθηκε από τον Δημήτρη Δημητριάδη, βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, και έγινε δεκτή από το ΥΠΕΝ, ενώ προβλέπει πως για λόγους κάλυψης υπηρεσιακών αναγκών, είναι δυνατή η μετακίνηση προσωπικού στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ, μετά από αίτηση του εργαζομένου και αποφάσεων των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών από και προς τις οποίες γίνεται η μετακίνηση.
Όπως έγραψε σήμερα το WorldEnergyNews, ο διαγωνισμός μπαίνει από αύριο Πέμπτη στην τελική του φάση, καθώς εντός της ημέρας το Δ.Σ. της ΔΕΗ θα εγκρίνει τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών (SPA). Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για τις δεσμευτικές προσφορές, η διορία υποβολής των οποίων θα λήξει στις 7 Ιανουαρίου.

Nωρίτερα:

Τροπολογία που διευκολύνει ην πώληση των λιγνιτικών μονάδων κατατέθηκε στη Βουλή και δίνει λύση στο θέμα των εργαζομένων που στελεχώνουν τις εταιρείες στις οποίες έχουν περάσει οι προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης.

Συγκεκριμένα  τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης  ανοίγει τον δόμο ώστε οι εργαζόμενοι των δύο μονάδων Μεγαλόπολης και της Μελίτης, να μπορούν να μετακινηθούν στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ, μετά από αίτησή τους και τη σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των εταιρειών.
Στόχος είναι η ελάφρυνση των προς πώληση μονάδων από το μεγάλο εργασιακό κόστος κάτι το οποίο έχουν ζητήσει οι υποψήφιοι αγοραστές και αναμένεται να διευκολύνει την προσέλκυση επενδυτών καθώς στις 7 Ιανουαρίου πρόκειται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές.
Αξίζει να σημειωθέι ότι η  Κομισιόν είχε αρνηθεί να αποδεχθεί διευκολύνσεις όπως η συμμετοχή της ΔΕΗ στις ζημιές και τα κέρδη ή και στα ΑΔΙ των μονάδων που θα πουληθούν.
Στην αιτιολογική έκθεση η τροπολογία ανεφέρει:
"Με την προτεινόμενη ρύθμιση χορηγείται η δυνατότητα μετακίνησης στη ΔΕΗ ΑΕ και στο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ προσωπικού Λιγνιτικής Μεγαλόπολης ΑΕ και της Λιγνιτικής Μελίτης ΑΕ με συμφωνία εργαζομένου και των διοικητικών συμβουλίων από και προς τις οποίες γίνεται η μετακίνηση. Η ρύθμιση είναι απαραίτητη προκειμένου να καλυφθούν υπηρεσιακές ανάγκες της ΔΕΗ ΑΕ και της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ".
Το κείμενο της τροπολογίας είναι το εξής:
"Για λόγους κάλυψης υπηρεσιακών αναγκών, είναι δυνατή η μετακίνηση στη ΔΕΗ ΑΕ και στη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ προσωπικού της Λιγνιτικής Μεγαλόπολης ΑΕ και της λιγνιτικής Μελίτης ΑΕ, μετά από αίτηση του εργαζομένου και αποφάσεων των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών από και προς τις οποίες γίνεται η μετακίνηση".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης