Πετρέλαιο

Στο πιο κρίσιμο στάδιο μπαίνει η γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ - Ενθαρρυντικά τα δεδομένα

Στο πιο κρίσιμο στάδιο μπαίνει η γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ - Ενθαρρυντικά τα δεδομένα
Τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι αρκετά ενθαρρυντικά, από την άποψη ότι και η γεώτρηση επιβεβαιώνει τη γεωλογική διάρθρωση που αναμενόταν με βάση τις σεισμογραφικές και άλλες επιστημονικές έρευνες
Στην τελική ευθεία και το πιο ευαίσθητο τεχνικά στάδιο μπαίνει η γεώτρηση στον στόχο «Δελφύνη-1» με το γεωτρύπανο Stena Icemax, στο τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ήδη συμπληρώνεται η σταθεροποίηση και το τσιμέντωμα του τελευταίου σταδίου πριν το τελευταίο στάδιο της γεωτρυτικής δραστηριότητας. Αμέσως μετά, το γεωτρύπανο ξεκινά να κατεβαίνει προς την επιφάνεια του στόχου -δηλαδή του κοιτάσματος που αναζητείται.
Πρόκειται για το πιο ευαίσθητο στάδιο, λόγω του ότι εισέρχεται σε γεωλογική διαμόρφωση που απαιτεί ιδιαίτερα «χειρουργικούς» χειρισμούς.
Τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι αρκετά ενθαρρυντικά, από την άποψη ότι και η γεώτρηση επιβεβαιώνει τη γεωλογική διάρθρωση που αναμενόταν με βάση τις σεισμογραφικές και άλλες επιστημονικές έρευνες, αλλά και τα δεδομένα από τα δείγματα που εξάγονται κατά τη γεώτρηση δείχνουν ότι όλα βαίνουν καλώς και διατηρούν τις ελπίδες για ανακάλυψη κοιτάσματος.
Ωστόσο, το πλέον σημαντικό στάδιο θα είναι το τελικό, δηλαδή αφού το γεωτρύπανο εισέλθει στο κοίτασμα και γίνουν σειρά ερευνών εντός του κοιτάσματος, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθός του, η διαμόρφωση και οι διαστάσεις του, η πορότητα εντός του κοιτάσματος, όπως και η σύνθεση του περιεχομένου.
Για όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει οτιδήποτε πριν ολοκληρωθεί το στάδιο αυτό. «Το πιο ενθαρρυντικό είναι το ότι δεν υπήρξαν μέχρι τώρα απογοητευτικές ενδείξεις και όλα πάνε καλά», λένε οι ειδικοί.
Να σημειωθεί ότι, πέραν του κέντρου επιχειρήσεων στο γεωτρύπανο Stena Ice Max, ζωντανή εικόνα των δεδομένων στη γεώτρηση έχουν τόσο στο επιτελείο της ExxonMobil στη Λευκωσία όσο και στο Τέξας, όπως και στο υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου.

Πηγή:philenews.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης