Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Price Waterhouse και Ernst & Young οι σύμβουλοι της ΔΕΗ για την πώληση των χαρτοφυλαικίων πελατών

Price Waterhouse και Ernst & Young οι σύμβουλοι της ΔΕΗ για την πώληση των χαρτοφυλαικίων πελατών
Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία και κατόπιν πώληση δύο νέων θυγατρικών εταιριών με συνολικά ένα εκατομμύριο πελάτες της επιχείρησης
Οι εταιρίες Pricewaterhouse Coopers και Ernst &Young υπέβαλαν προσφορές στο διαγωνισμό που διενήργησε η ΔΕΗ για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού και τεχνικού συμβούλου που θα αναλάβει τη δημιουργία και εν συνεχεία την πώληση θυγατρικών εταιριών προμήθειας ρεύματος.
Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα υλοποίησης του σχεδίου που προωθεί η διοίκηση της ΔΕΗ, προκειμένου να μειωθεί με ελεγχόμενο τρόπο το μερίδιο της επιχείρησης στη λιανική αγορά ρεύματος κάτω του 50% έως το 2020.  
Όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο του περασμένου Ιουνίου το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος, θα πρέπει να βρίσκεται στο 75% το Δεκέμβριο του 2017, στο 62% τον Δεκέμβριο του 2018 και στο 49,2% τον Δεκέμβριο του 2019.
Το Μνημόνιο προβλέπει επίσης ότι η επίτευξη των στόχων αυτών θα γίνει μέσω των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ.
Ωστόσο η διοίκηση της ΔΕΗ ανησυχεί ότι οι δημοπρασίες θα έχουν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για την επιχείρηση, η οποία θα χάσει τους καλούς πελάτες της, τόσο από πλευράς προφίλ κατανάλωσης, όσο και από πλευράς συνέπειας στις πληρωμές.

Βάση σχεδίου η μείωση του πελατολογίου

Εναλλακτικά λοιπόν, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, προωθεί το σχέδιο της πώλησης σε ιδιώτες τουλάχιστον δυο θυγατρικών, σε κάθε μια από τις οποίες θα εισφερθούν 400.000 - 500.000 πελάτες της ΔΕΗ που θα επιδιωχθεί να αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του συνόλου (κατηγορίες τιμολογίων, καλοπληρωτές-κακοπληρωτές κ.λπ.).
Παράλληλα φαίνεται ότι ο κ. Παναγιωτάκης αναζητεί και άλλες λύσεις οι οποίες επί του παρόντος δεν έχουν σχηματοποιηθεί, ενώ όπως φαίνεται έχει ναυαγήσει το σχέδιο συνεργασίας με τα ΕΛΤΑ για από κοινού δραστηριοποίηση στη λιανική ρεύματος.
Εξάλλου σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και τις εκπτώσεις που αποφάσισε να προσφέρει η ΔΕΗ στους συνεπείς πελάτες της, η διοίκηση της επιχείρησης σημειώνει ότι δεν πρόκειται για κινήσεις που επιδιώκουν να ανατρέψουν την πορεία προς τη μείωση του μεριδίου της.

Εισπραξιμότητα οφειλών άνω το 75% επιδιώκει η ΔΕΗ με τις νέες ρυθμίσεις

Στόχος είναι όπως εξηγούν υψηλόβαθμοι παράγοντες της ΔΕΗ είναι να επανέλθει η ΔΕΗ σε ένα αποδεκτό επίπεδο εισπραξιμότητας της τάξης του 75 - 80% προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας που έχει και να σχεδιάσει το ρόλο της στις νέες συνθήκες της αγοράς.
Πρέπει αν σημειωθεί ότι στο παρελθόν η εισπραξιμότητα των λογαριασμών της ΔΕΗ ήταν της τάξης του 85 - 87% και σήμερα βρίσκεται στο 70%.  
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα η ΔΕΗ θα αναθέσει σε δικηγορικά γραφεία το χειρισμό των λεγόμενων «τελικών πελατών». Δηλαδή καταναλωτές που οφείλουν στη ΔΕΗ, αλλά δεν μπορεί η επιχείρηση να τους εντοπίσει διότι έχουν κλείσει τα σπίτια ή τις επιχειρήσεις τους, έχουν αλλάξει πάροχο, ή ακόμη τα ρολόγια είναι σε ονόματα προσώπων που δεν υπάρχουν.
Το σύνολο των οφειλών αυτών φθάνει τα 500 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ ελπίζει ότι μέσω των δικηγορικών γραφείων θα μπορούσε να εισπράξει ένα μέρος τους κάνοντας απευθείας διαπραγμάτευση εφόσον εντοπιστούν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης