Από τους μαύρους κύκνους και την βίαιη διόρθωση έως...τον S&P 500 έως τις 3.000 μον.
Τους δέκα μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι αγορές παγκοσμίως το 2018, παραθέτει σε έκθεσή της η HSBC.
Ο πρώτος κίνδυνος αφορά μία νέα κρίση στην Ευρωζώνη.
Όπως σχολιάζει η βρετανική τράπεζα, το 2019 θα υπάρξουν αλλαγές ηγεσίας στα βασικά θεσμικά όργανα της ΕΕ.
«Η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει ευάλωτη.
Μετά από μια ασυνήθιστα ισχυρή επέκταση το 2017, η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται πάλι κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο και ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υποτονικός.
Επίσης, οι μεταρρυθμίσεις θα είναι δύσκολο να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας των πιο λαϊκιστικών κομμάτων.
Η ΕΚΤ δεν βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με τη Federal Reserve και δεν εκτιμάται να συσφίγγει δραστικά τη νομισματική πολιτική.
Ως εκ τούτου, η οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία παρουσιάζει σχετικά μεγάλη εξάρτηση από το εμπόριο, βρίσκεται στο έλεος του παγκόσμιου εμπορικού κύκλου», σχολιάζεται.
Το δεύτερο ρίσκο έχει να κάνει τις εμπορικές εντάσεις Κίνας και ΗΠΑ.
«Η εκεχειρία μετά τη G20 έδωσε αρχικά κάποια ανακούφιση στις αγορές, ωστόσο η έκβαση των εμπορικών εντάσεων παραμένει αβέβαιη και οι εμπορικές προοπτικές θολώνονται περαιτέρω από τις διαμάχες του ΠΟΕ και το Brexit.
Ο τερματισμός των εμπορικών εντάσεων θα μπορούσε να ενισχύσει το κλίμα των επενδυτών και να έχει θετικό αντίκτυπο στις αγορές Κίνας και αναδυόμενων οικονομιών».
Ο τρίτος κίνδυνος αφορά την κλιματική αλλαγή,
Τα ακραία κλιματικά φαινόμενα γίνονται ολοένα πιο δαπανηρά και ορατά.
Η Ευρώπη γνώρισε ασυνήθιστο κρύο το χειμώνα και καύσωνα το καλοκαίρι.
Πλημμύρες έπληξαν την Ιαπωνία, την Ινδία, την Αυστραλία και την Κίνα, ενώ καταστροφικοί τυφώνες έφεραν τον όλεθρο σε όλη την ΝΑ Ασία.
Πυρκαγιές ξέσπασαν σε όλη την Καλιφόρνια, την Ελλάδα και τη Σουηδία.
Το Κέιπ Τάουν συνέχισε να υποφέρει από παρατεταμένη ξηρασία στις αρχές του 2018, αναφέρει μεταξύ άλλων η βρετανική τράπεζα.
Ο τέταρτος κίνδυνος αφορά τη σημαντική μείωση των περιθωρίων κέρδους για τις αμερικανικές εταιρείες, καθώς το κόστος αυξάνεται, εξαιτίας μεταξύ άλλων της ταχύτερης του αναμενομένου αύξησης των μισθών.
«Αναμένουμε τα κέρδη να αποτελέσουν τον κινητήρια δύναμη των μετοχών το επόμενο έτος.
Η φορολογική μεταρρύθμιση έδωσε σημαντική ώθηση στα εταιρικά κέρδη των ΗΠΑ φέτος, ενώ τα EPS εκτιμάται ότι ενισχύθηκαν κατά 23%».
Πέμπτον, η τράπεζα αναφέρεται σε μεταρρυθμίσεις-έκπληξη στις αναδυόμενες οικονομίες.
«Τί γίνεται αν οι αναδυόμενες οικονομίες αρχίσουν να επικεντρώνονται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουν τις ανισορροπίες τους, να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα;».
«Πιστεύουμε λοιπόν ότι οι αναδυόμενες αγορές στέκονται σε ασταθή θεμέλια.
Ως εκ τούτου, είμαστε γενικά επιφυλακτικοί και επιλεκτικοί όσον αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες», σχολιάζεται.
Έκτο, κίνδυνο για τις αγορές θα αποτελέσουν ενδεχόμενες μη συμβατικές πολιτικές από την ΕΚΤ.
Παραδείγματος χάρη, θα μπορούσε να είναι μία επανέναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης, που θα οδηγούσε μεταξύ άλλων σε ένα ασθενέστερο ευρώ, ή η διατήρηση των αρνητικών επιτοκίων.
Ο έβδομος κίνδυνος αφορά τη μόχλευση εταιρειών με χαμηλή πιστωτική ποιότητα (ΒΒΒ ή χαμηλότερα), στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η αυξημένη μόχλευση και ο κίνδυνος υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης υποδηλώνουν τις μελλοντικές προκλήσεις εξυπηρέτησης του χρέους και αναχρηματοδότησης για ορισμένες εταιρείες, που ενδέχεται να καταφύγουν σε λογιστικές τακτικές για να ανταποκριθούν.
«Το εταιρικό χρέος των ΗΠΑ, ως ποσοστό του ΑΕΠ, βρίσκεται πλέον σε νέα επίπεδα ρεκόρ, πολύ υψηλότερα από το 2008».
Ο όγδοος κίνδυνος αφορά τη συνέχιση της αύξησης επιτοκίων από τη Federal Reserve.
H HSBC αναμένει τρεις ακόμη αυξήσεις της Fed μέχρι τον Ιούνιο του 2019 (Δεκέμβριος 2018, Μάρτιος 2019 και Ιούνιος 2019), αν όμως πραγματοποιηθούν περισσότερες υπάρχει κίνδυνος εκτόξευσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Οι αλλαγές πολιτικής της Fed το 2019, είναι πιθανό να είναι περισσότερο «εξαρτώμενες από τα οικονομικά δεδομένα».
Ο ένατος κίνδυνος που παραθέτει η τράπεζα αφορά ένα sell-off στην αγορά εταιρικών ομολόγων.
«Τα εταιρικά ομόλογα παραμένουν μια μη ρευστοποιήσιμη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
Σε ένα απότομο sell-off, υπάρχει ένα όριο για το πόσο επενδυτές θα μπορούσαν να πουλήσουν.
Τι θα συμβεί αν υπήρξε κρίση ρευστότητας;».
Τέλος, ο τελευταίος κίνδυνος σχετίζεται με μία απότομη αύξηση της μεταβλητότητας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
«Υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες πίσω από την τρέχουσα περίοδο ηρεμίας: (i) μη συμβατικές νομισματικές πολιτικές από συστημικές Κεντρικές Τράπεζες και (ii) θέσεις βραχείας μεταβλητότητας».
Nomura: Οι γκρίζοι και μαύροι κύκνοι των αγορών
Τους δικούς της «Γκρίζους Κύκνους» (ως μία άλλη θεωρία του «Μαύρου Κύκνου» από το ομώνυμο βιβλίο του Nassim Taleb), δηλαδή τα γεγονότα (σοκ) που θα παίξουν κομβικό ρόλο και θα οδηγήσουν σε μία νέα κρίση μελλοντικά, παραθέτει η Nomura για το επόμενο έτος.
Η ιαπωνική τράπεζα υπογραμμίζει ότι τίποτα από τα κάτωθι δεν αποτελεί βασικό σενάριο των προβλέψεών της, ωστόσο η πιθανότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Αρχικά, η Nomura κάνει λόγο για μία ενδεχόμενη κατάρρευση του πετρελαίου στα μόλις 20 δολάρια ανά βαρέλι το 2019, απόρροια της πλεονάζουσας παραγωγής -ειδικά στις ΗΠΑ- και της «στροφής» στην «πράσινη» ενέργεια.
Δεύτερον, η τράπεζα παραθέτει το ενδεχόμενο τριγμών στην οικονομία της Ευρωζώνης, που μπορούν να εμφανιστουν με τη μορφή μίας σημαντικής επιβράδυνσης ή του αποπληθωρισμού.
Το τρίτο σοκ έχει να κάνει με μία ενδεχόμενη σημαντική ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας, ενώ το τέταρτο με μία κατακόρυφη αύξηση των χρεοκοπιών κινεζικών εταιρειών -οι οποίες ταλανίζονται από υπέρογκο χρέος- ή με ένα «μεγάλο γεγονός» μεταβλητότητας -πχ στις χρηματιστηριακές αγορές.
Το πέμπτο σοκ έχει να κάνει με μία εκ νέου σημαντική επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Το έκτο σοκ θα ήταν το τέλος του λαϊκισμού, ενώ το έβδομο σχετίζεται με τον περαιτέρω «πόνο» στις αναδυόμενες οικονομίες.
Το όγδοο σοκ στη λίστα της Nomura αφορά την «επάνοδο» του κινεζικού γουάν, του νομίσματος που δέχθηκε καίριο πλήγμα κατά το περασμένο έτος από τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
Το τελευταίο σοκ της λίστας έχει να κάνει μία εκτόξευση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.
«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα μετρητά θα ήταν πιθανότατα ο Βασιλιάς, οι αγορές κινδύνου θα παρουσίαζαν χαμηλότερες αποδόσεις και τα ασφαλή νομίσματα όπως το γιεν, θα τα πήγαινε καλά.
Είναι εύκολο να χρωματίσουμε την εικόνα μιας κρίσης για το 2019.
Οι συνθήκες ρευστότητας της αγοράς επιδεινώνονται από τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας μειώνουν τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης και η Κίνα συνεχίζει τις πολιτικές απομόχλευσης», σχολιάζεται στην έκθεση.
Phoenix Capital - Αναπόφευκτη μια διόρθωση
Οι ειδήμονες των αγορών είναι απελπισμένοι.
Στις 10/12/2018 σημειώθηκε για την τρίτη φορά στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις μια συντονισμένη παρέμβαση για την υποστήριξη των μετοχών αναφέρει στο τελευταίο της report η εταιρία παροχής επενδυτικών συμβουλών Phoenix Capital.
Οι συναλλαγές δεν περιορίζονται μόνο στη ροή των εντολών πώλησης, έτσι ώστε η πίεση των πωλήσεων να μην κατακλύζει τους αγοραστές, αλλά «κάποιος» τοποθετεί μεγάλες παραγγελίες συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών για να προκαλέσει ράλι.
Μπορείτε να μαντέψετε ποιος είναι αυτός ο «κάποιος».
Ποια είναι λοιπόν η μεγάλη ανησυχία;
Μετά από όλα αυτά , οι μετοχές καταγράφουν απώλειες μόλις 10% μακριά από τα ιστορικά υψηλά τους, μετά την μεγαλύτερη σε διάρκεια «bull market» της ιστορίας.
Μια διόρθωση 10% είναι ένα υγιές πράγμα μετά από ένα ράλι αυτού του μεγέθους.
Ωστόσο οι ειδήμονες των αγορών είναι τρομοκρατημένοι από το παρακάτω διάγραμμα.
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, τα εταιρικά ομόλογα με επενδυτική αξιολόγηση έχουν σπάσει την τάση αγοράς και τώρα βρίσκονται σε κρίσιμα σημεία στήριξης.
Παρεμπιπτόντως, πρόκειται για ομόλογα με επενδυτική αξιολόγηση, δηλαδή ομόλογα που δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Εάν αυτή η μπλε γραμμή «σπάσει» τότε σύμφωνα με τη Phoenix Capital κινούμαστε προς μια νέα κρίση, καθώς ένα κύμα πτωχεύσεων θα ξεκινήσει.
Με περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρικό χρέος να κινδυνεύει να μην μπορούν να αποπληρωθούν στην επόμενη κάμψη, μιλάμε για συστημικό κίνδυνο.
Να θυμάστε ότι το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι περισσότερο μοχλευμένο σήμερα από ότι ήταν το 2007.
Τι νομίζετε ότι θα συμβεί στο χρηματιστήριο μόλις οι εταιρείες αρχίσουν να μην αποπληρώνουν τα ομόλογά τους.
Εδώ είναι μια υπόδειξη.
Scope - Οι 10 προκλήσεις των τραπεζών στην Ευρώπη
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες (οι περισσότερες αξιολογούμενες στην κλίμακα «Α») θα παραμείνουν σε υγιή οικονομική πορεία το επόμενο έτος, επιδιώκοντας στρατηγικές μέτριου προς χαμηλού κινδύνου και αντιμετωπίζοντας, παράλληλα, σημαντικές προκλήσεις, σχολιάζει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης παραθέτει και τις 10 πραγματικότητες για τον κλάδο, το 2019.
1) Σταθερή χρηματοοικονομική ισχύ, αλλά όχι πλήρως καθησυχαστική
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να παρουσιάζει σταθερούς δείκτες εποπτείας γύρω από το κεφάλαιο και τη ρευστότητα, ωστόσο δεν είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένος σε σύγκριση με τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.
Τα προβλήματα ποιότητας ενεργητικού είναι ως επί το πλείστον μια «κληρονομιά» του παρελθόντος.
Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν ορατά σημάδια σημαντικής υποβάθμισης της ποιότητας των χαρτοφυλακίων δανείων που προκλήθηκαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Παρότι οι μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητα αποπληρωμής των περισσότερων δανειοληπτών με μόχλευση, οι κανόνες του IFRS9 θα μετριάσουν σημαντικά την αρνητική επίδραση.
2) Κερδοφορία
Η κερδοφορία πιθανότατα θα παραμείνει υποτονική, ενώ ταυτόχρονα τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου παραμένουν χαμηλά, καθώς τα επιτόκια δεν είναι πιθανό να αυξηθούν το 2019.
Οι νέοι όγκοι δανείων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με προσοχή, ωστόσο οι τράπεζες είναι πιθανό να υποστούν πίεση όσον αφορά τη μείωση των υλικών δαπανών.
3) Η περαιτέρω μείωση του κόστους γίνεται όλο και πιο δύσκολη
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν το κόστος κατά τα έτη μετά την κρίση, ωστόσο, πέρα από τα πιο δραστικά βήματα αναδιάρθρωσης, η διαδικασία θα καταστεί πιο δύσκολη.
«Αυτό δεν θα είναι καλό για τον κλάδο.
Πρώτον, επειδή η μείωση της ευελιξίας για τη μείωση του κόστους προσφέρει λιγότερες επιλογές στη διαχείριση σε ένα περιβάλλον με ταχείες εξελίξεις, δεύτερον, οι αναλυτές και οι επενδυτές, σωστά ή λανθασμένα, συνεχίζουν να εξετάζουν αυτή τη μέτρηση ως βασικό δείκτη δύναμης ή αδυναμίας», σχολιάζεται.
4) Κοινωνικοί και πολιτικοί κίνδυνοι
Οι αγορές ανησυχούν για την αβεβαιότητα που έχουν προκαλέσει τόσο οι εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ, όσο και η κόντρα ΕΕ-Ιταλίας για τον προϋπολογισμό.
Επιπλέον, ο λαϊκισμός ενισχύεται συνεχώς στη Γηραιά Ήπειρο, σχολιάζει ο οίκος.
Βέβαια, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν σχετίζονται με την τρέχουσα αναταραχή στις αγορές, με αποτέλεσμα να υπάρξει μόνο μία μικρή αρνητική επίδραση στα έσοδα.
6) Κυβερνοεπιθέσεις, η Αχίλλειος πτέρνα των τραπεζών
Οι κυβερνοεπιθέσεις βρίσκονται κοντά στην κορυφή της λίστας των κινδύνων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, υπογραμμίζεται.
Η πρόκληση για τους επενδυτές, τους αναλυτές και τους επόπτες είναι ότι οι απειλές στον κυβερνοχώρο δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν και να μετρηθούν σωστά.
Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει μια άνευ προηγουμένου συνεργασία μεταξύ ρυθμιστικών αρχών σε όλες τις δικαιοδοσίες για την ενίσχυση της προστασίας του κυβερνοχώρου.
7) Πρόστιμα και κυρώσεις
Στη δεκαετία μετά την κρίση, σημειώθηκαν πολυάριθμα περιστατικά παραπτωμάτων από τις τράπεζες, που σχετίζονταν με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή ή τη χειραγώγηση των αγορών.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καταβάλει δισεκατομμύρια σε νομικά και κανονιστικά πρόστιμα (ειδικά σε σχέση με τις αμερικανικές).
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει σαφής διαχωρισμός της εποπτικής εργασίας, η οποία φέρνει διαφάνεια στη διαδικασία.
Ωστόσο, στην ΕΕ, η διάκριση αυτή είναι πιο ασαφής.
Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) είναι υπεύθυνος για την προληπτική εποπτεία, αλλά η εποπτεία του κινδύνου παραπτώματος αντιμετωπίζεται σε εθνικό επίπεδο από τις αρμόδιες αρχές.
8) ESG
Οι θεσμικοί επενδυτές επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς παράγοντες (Environmental, Social and Governance, ESG) σε όλο το επενδυτικό σύμπαν.
Ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μέρος αυτής της προσέγγισης.
Αναγκασμένες από τους επενδυτές, από τους πελάτες και ενεργώντας με δική τους ευθύνη, μεγάλες τράπεζες γίνονται όλο και πιο δημόσιες σχετικά με την προσέγγισή τους στους ESG. «Αυτό κυμαίνεται από τις λεπτομέρειες σχετικά με τις βιώσιμες δανειοδοτικές πολιτικές, τις γνωστοποιήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή κλπ.
Όσον αφορά τη διακυβέρνηση, ορισμένες τράπεζες σημείωσαν σημαντική πρόοδο τα χρόνια μετά την κρίση.
Μια τροποποιημένη τραπεζική κουλτούρα οδηγεί σε πιο υπεύθυνη ανάληψη κινδύνων και υψηλότερη κοινωνική συνείδηση».
9) Συγχωνεύσεις και εξαγορές
Δεν φαίνεται να απορρέει σημαντικό όφελος από την ενοποίηση μεγάλων τραπεζών σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρόλο που οι εποπτικές αρχές τις ενθαρρύνουν.
Οι τράπεζες μπορούν να επεκτείνουν τα αποτυπώματά τους επενδύοντας σε ψηφιακές τεχνολογίες, αντί να συγχωνευθούν με «παλαιές τράπεζες».
Ωστόσο, υπάρχει πάντοτε το βιώσιμο σενάριο μιας πιθανής εγχώριας συγχώνευσης μεταξύ δύο μεγάλων τραπεζών.
Αυτή μπορεί να είναι μεταξύ των Commerzbank και Deutsche Bank.
10) Επίλυση vs bail-outs
Υπάρχει συνεχής συζήτηση σχετικά με τα σενάρια επίλυσης προβλημάτων για τράπεζες που αποτυγχάνουν.
Ενώ το πλαίσιο για την επίλυση των διαφορών είναι σταθερά σε ισχύ σε ολόκληρη την Ευρώπη, πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια εθνική κυβέρνηση δεν θα αφήσει μια μεγάλη τράπεζα να επιρρίψει τις ζημίες στους καταθέτες και θα παρέμβει.
«Αυτό μπορεί πράγματι να είναι αληθινό, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο να διαφυλαχθούν οι θεσμικοί επενδυτές, ιδίως εκείνοι που έχουν επενδύσει σε τίτλους που είναι επιλέξιμοι για το MREL/TLAC (και πιθανώς ανώτερο προνομιούχο χρέος).
Είναι πιθανό η ΕΚΤ να ανανεώσει τις διευκολύνσεις TLTRO έτσι ώστε να μην επιδεινωθεί ο πανικός χρηματοδότησης που οφείλεται στην επιδείνωση των συνθηκών αγοράς».
11 οίκοι προβλέπουν για τον S&P 500
Οι περισσότεροι αναλυτές των κορυφαίων εταιρειών της Wall Street εκτιμούν ότι το 2019 θα είναι ένα έτος θετικό για την αγορά, αλλά με την έντονη μεταβλητότητα να αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό.
Ακολουθούν οι εκτιμήσεις 11 επενδυτικών οίκων αναφορικά με την πορεία του δείκτη S&P 500 (ο δείκτης – βαρόμετρο για τη Wall Street) αλλά και των κερδών ανά μετοχή για αυτόν.
Goldman Sachs
Τιμή – στόχος για S&P: 3.000 μον.
Τιμή – στόχος κερδών ανά μετοχή: 173 δολ.
Επενδυτικές προτάσεις: Overweight για Τεχνολογία Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιακές Υπηρεσίες και Κοινή Ωφέλεια.
Underweight για κυκλικούς κλάδους.
Bank of America Merrill Lynch
Τιμή – στόχος για S&P: 2.900 μον.
Τιμή – στόχος κερδών ανά μετοχή: 170 δολ.
Επενδυτικές προτάσεις: Overweight για Υγεία, Τεχνολογία, Κοινή Ωφέλεια, Χρηματοοικονομικό και Βιομηχανικό κλάδο.
Underweight για διαρκή καταναλωτικά αγαθά, Τηλεπικοινωνιακές Υπηρεσίες και Real Estate.
Morgan Stanley
Τιμή – στόχος για S&P: 2.750 μον.
Τιμή – στόχος κερδών ανά μετοχή: 171 δολ.
Επενδυτικές προτάσεις: Overweight για σταθερά καταναλωτικά αγαθά και REITs.
Υπέρ των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης σε σύγκριση με αυτές μικρής κεφαλαιοποίησης.
JPMorgan
Τιμή – στόχος για S&P: 3.100 μον.
Τιμή – στόχος κερδών ανά μετοχή: Άνοδος περίπου 8% σε σύγκριση με το 2018
Επενδυτικές προτάσεις: Overweight σε αναδυόμενες αγορές.
RBC Capital Markets
Τιμή – στόχος για S&P: 2.900 μον.
Τιμή – στόχος κερδών ανά μετοχή: 171 δολ.
Επενδυτικές προτάσεις: Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κυρίως στις περιόδους όπου υπάρχει αύξηση επιτοκίων από τη Fed.
Barclays
Τιμή – στόχος για S&P: 3.000 μον.
Τιμή – στόχος κερδών ανά μετοχή: 176 δολ.
Επενδυτικές προτάσεις: Overweight σε Τεχνολογία, Υγεία και Πρώτες Ύλες, Market Weight για Χρηματοοικονομικό κλάδο και Underweight για Βιομηχανικό κλάδο.
UBS
Τιμή – στόχος για S&P: 3.200 μον.
Τιμή – στόχος κερδών ανά μετοχή: 175 δολ.
Επενδυτικές προτάσεις: Overweight για Ενέργεια, Πρώτες Ύλες, Τηλεπικοινωνιακές Υπηρεσίες και Βιομηχανικό κλάδο.
Underweight για Τεχνολογία.
Credit Suisse
Τιμή – στόχος για S&P: 3.350 μον.
Τιμή – στόχος κερδών ανά μετοχή: 174 δολ.
Επενδυτικές προτάσεις: Overweight για Τεχνολογία, Υγεία, Βιομηχανία και Παροχής Υπηρεσιών
Deutsche Bank
Τιμή – στόχος για S&P: 3.250 μον.
Τιμή – στόχος κερδών ανά μετοχή: 175 δολ.
Επενδυτικές προτάσεις: Overweight για Υγεία, Καταναλωτικά Αγαθά, Χρηματοοικονομικό κλάδο, Βιομηχανικό κλάδο.
Neutral για Τηλεπικοινωνιακές Υπηρεσίες, Πρώτες Ύλες
Underweight για Ενέργεια.
Wells Fargo
Τιμή – στόχος για S&P: 3.079 μον.
Τιμή – στόχος κερδών ανά μετοχή: 173,37 δολ.
Επενδυτικές προτάσεις: Προσοχή στις κινήσεις της Fed, χωρίς, όμως, οι επενδυτές να την… φοβηθούν.
BMO Capital Markets
Τιμή – στόχος για S&P: 3.150 μον.
Τιμή – στόχος κερδών ανά μετοχή: 174 δολ.
Επενδυτικές προτάσεις: Overweight για τράπεζες όπως BofA, Morgan Stanley και Goldman Sachs αλλά και για Τεχνολογία.
www.bankingnews.gr
www.worlenergynews.gr
Ο πρώτος κίνδυνος αφορά μία νέα κρίση στην Ευρωζώνη.
Όπως σχολιάζει η βρετανική τράπεζα, το 2019 θα υπάρξουν αλλαγές ηγεσίας στα βασικά θεσμικά όργανα της ΕΕ.
«Η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει ευάλωτη.
Μετά από μια ασυνήθιστα ισχυρή επέκταση το 2017, η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται πάλι κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο και ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υποτονικός.
Επίσης, οι μεταρρυθμίσεις θα είναι δύσκολο να συμφωνηθούν και να εφαρμοστούν λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας των πιο λαϊκιστικών κομμάτων.
Η ΕΚΤ δεν βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με τη Federal Reserve και δεν εκτιμάται να συσφίγγει δραστικά τη νομισματική πολιτική.
Ως εκ τούτου, η οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία παρουσιάζει σχετικά μεγάλη εξάρτηση από το εμπόριο, βρίσκεται στο έλεος του παγκόσμιου εμπορικού κύκλου», σχολιάζεται.
Το δεύτερο ρίσκο έχει να κάνει τις εμπορικές εντάσεις Κίνας και ΗΠΑ.
«Η εκεχειρία μετά τη G20 έδωσε αρχικά κάποια ανακούφιση στις αγορές, ωστόσο η έκβαση των εμπορικών εντάσεων παραμένει αβέβαιη και οι εμπορικές προοπτικές θολώνονται περαιτέρω από τις διαμάχες του ΠΟΕ και το Brexit.
Ο τερματισμός των εμπορικών εντάσεων θα μπορούσε να ενισχύσει το κλίμα των επενδυτών και να έχει θετικό αντίκτυπο στις αγορές Κίνας και αναδυόμενων οικονομιών».
Ο τρίτος κίνδυνος αφορά την κλιματική αλλαγή,
Τα ακραία κλιματικά φαινόμενα γίνονται ολοένα πιο δαπανηρά και ορατά.
Η Ευρώπη γνώρισε ασυνήθιστο κρύο το χειμώνα και καύσωνα το καλοκαίρι.
Πλημμύρες έπληξαν την Ιαπωνία, την Ινδία, την Αυστραλία και την Κίνα, ενώ καταστροφικοί τυφώνες έφεραν τον όλεθρο σε όλη την ΝΑ Ασία.
Πυρκαγιές ξέσπασαν σε όλη την Καλιφόρνια, την Ελλάδα και τη Σουηδία.
Το Κέιπ Τάουν συνέχισε να υποφέρει από παρατεταμένη ξηρασία στις αρχές του 2018, αναφέρει μεταξύ άλλων η βρετανική τράπεζα.
Ο τέταρτος κίνδυνος αφορά τη σημαντική μείωση των περιθωρίων κέρδους για τις αμερικανικές εταιρείες, καθώς το κόστος αυξάνεται, εξαιτίας μεταξύ άλλων της ταχύτερης του αναμενομένου αύξησης των μισθών.
«Αναμένουμε τα κέρδη να αποτελέσουν τον κινητήρια δύναμη των μετοχών το επόμενο έτος.
Η φορολογική μεταρρύθμιση έδωσε σημαντική ώθηση στα εταιρικά κέρδη των ΗΠΑ φέτος, ενώ τα EPS εκτιμάται ότι ενισχύθηκαν κατά 23%».
Πέμπτον, η τράπεζα αναφέρεται σε μεταρρυθμίσεις-έκπληξη στις αναδυόμενες οικονομίες.
«Τί γίνεται αν οι αναδυόμενες οικονομίες αρχίσουν να επικεντρώνονται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουν τις ανισορροπίες τους, να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα;».
«Πιστεύουμε λοιπόν ότι οι αναδυόμενες αγορές στέκονται σε ασταθή θεμέλια.
Ως εκ τούτου, είμαστε γενικά επιφυλακτικοί και επιλεκτικοί όσον αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες», σχολιάζεται.
Έκτο, κίνδυνο για τις αγορές θα αποτελέσουν ενδεχόμενες μη συμβατικές πολιτικές από την ΕΚΤ.
Παραδείγματος χάρη, θα μπορούσε να είναι μία επανέναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης, που θα οδηγούσε μεταξύ άλλων σε ένα ασθενέστερο ευρώ, ή η διατήρηση των αρνητικών επιτοκίων.
Ο έβδομος κίνδυνος αφορά τη μόχλευση εταιρειών με χαμηλή πιστωτική ποιότητα (ΒΒΒ ή χαμηλότερα), στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η αυξημένη μόχλευση και ο κίνδυνος υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης υποδηλώνουν τις μελλοντικές προκλήσεις εξυπηρέτησης του χρέους και αναχρηματοδότησης για ορισμένες εταιρείες, που ενδέχεται να καταφύγουν σε λογιστικές τακτικές για να ανταποκριθούν.
«Το εταιρικό χρέος των ΗΠΑ, ως ποσοστό του ΑΕΠ, βρίσκεται πλέον σε νέα επίπεδα ρεκόρ, πολύ υψηλότερα από το 2008».
Ο όγδοος κίνδυνος αφορά τη συνέχιση της αύξησης επιτοκίων από τη Federal Reserve.
H HSBC αναμένει τρεις ακόμη αυξήσεις της Fed μέχρι τον Ιούνιο του 2019 (Δεκέμβριος 2018, Μάρτιος 2019 και Ιούνιος 2019), αν όμως πραγματοποιηθούν περισσότερες υπάρχει κίνδυνος εκτόξευσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Οι αλλαγές πολιτικής της Fed το 2019, είναι πιθανό να είναι περισσότερο «εξαρτώμενες από τα οικονομικά δεδομένα».
Ο ένατος κίνδυνος που παραθέτει η τράπεζα αφορά ένα sell-off στην αγορά εταιρικών ομολόγων.
«Τα εταιρικά ομόλογα παραμένουν μια μη ρευστοποιήσιμη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
Σε ένα απότομο sell-off, υπάρχει ένα όριο για το πόσο επενδυτές θα μπορούσαν να πουλήσουν.
Τι θα συμβεί αν υπήρξε κρίση ρευστότητας;».
Τέλος, ο τελευταίος κίνδυνος σχετίζεται με μία απότομη αύξηση της μεταβλητότητας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
«Υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες πίσω από την τρέχουσα περίοδο ηρεμίας: (i) μη συμβατικές νομισματικές πολιτικές από συστημικές Κεντρικές Τράπεζες και (ii) θέσεις βραχείας μεταβλητότητας».
Nomura: Οι γκρίζοι και μαύροι κύκνοι των αγορών
Τους δικούς της «Γκρίζους Κύκνους» (ως μία άλλη θεωρία του «Μαύρου Κύκνου» από το ομώνυμο βιβλίο του Nassim Taleb), δηλαδή τα γεγονότα (σοκ) που θα παίξουν κομβικό ρόλο και θα οδηγήσουν σε μία νέα κρίση μελλοντικά, παραθέτει η Nomura για το επόμενο έτος.
Η ιαπωνική τράπεζα υπογραμμίζει ότι τίποτα από τα κάτωθι δεν αποτελεί βασικό σενάριο των προβλέψεών της, ωστόσο η πιθανότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Αρχικά, η Nomura κάνει λόγο για μία ενδεχόμενη κατάρρευση του πετρελαίου στα μόλις 20 δολάρια ανά βαρέλι το 2019, απόρροια της πλεονάζουσας παραγωγής -ειδικά στις ΗΠΑ- και της «στροφής» στην «πράσινη» ενέργεια.
Δεύτερον, η τράπεζα παραθέτει το ενδεχόμενο τριγμών στην οικονομία της Ευρωζώνης, που μπορούν να εμφανιστουν με τη μορφή μίας σημαντικής επιβράδυνσης ή του αποπληθωρισμού.
Το τρίτο σοκ έχει να κάνει με μία ενδεχόμενη σημαντική ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας, ενώ το τέταρτο με μία κατακόρυφη αύξηση των χρεοκοπιών κινεζικών εταιρειών -οι οποίες ταλανίζονται από υπέρογκο χρέος- ή με ένα «μεγάλο γεγονός» μεταβλητότητας -πχ στις χρηματιστηριακές αγορές.
Το πέμπτο σοκ έχει να κάνει με μία εκ νέου σημαντική επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Το έκτο σοκ θα ήταν το τέλος του λαϊκισμού, ενώ το έβδομο σχετίζεται με τον περαιτέρω «πόνο» στις αναδυόμενες οικονομίες.
Το όγδοο σοκ στη λίστα της Nomura αφορά την «επάνοδο» του κινεζικού γουάν, του νομίσματος που δέχθηκε καίριο πλήγμα κατά το περασμένο έτος από τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
Το τελευταίο σοκ της λίστας έχει να κάνει μία εκτόξευση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.
«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα μετρητά θα ήταν πιθανότατα ο Βασιλιάς, οι αγορές κινδύνου θα παρουσίαζαν χαμηλότερες αποδόσεις και τα ασφαλή νομίσματα όπως το γιεν, θα τα πήγαινε καλά.
Είναι εύκολο να χρωματίσουμε την εικόνα μιας κρίσης για το 2019.
Οι συνθήκες ρευστότητας της αγοράς επιδεινώνονται από τις αυξήσεις επιτοκίων της Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας μειώνουν τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης και η Κίνα συνεχίζει τις πολιτικές απομόχλευσης», σχολιάζεται στην έκθεση.
Phoenix Capital - Αναπόφευκτη μια διόρθωση
Οι ειδήμονες των αγορών είναι απελπισμένοι.
Στις 10/12/2018 σημειώθηκε για την τρίτη φορά στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις μια συντονισμένη παρέμβαση για την υποστήριξη των μετοχών αναφέρει στο τελευταίο της report η εταιρία παροχής επενδυτικών συμβουλών Phoenix Capital.
Οι συναλλαγές δεν περιορίζονται μόνο στη ροή των εντολών πώλησης, έτσι ώστε η πίεση των πωλήσεων να μην κατακλύζει τους αγοραστές, αλλά «κάποιος» τοποθετεί μεγάλες παραγγελίες συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών για να προκαλέσει ράλι.
Μπορείτε να μαντέψετε ποιος είναι αυτός ο «κάποιος».
Ποια είναι λοιπόν η μεγάλη ανησυχία;
Μετά από όλα αυτά , οι μετοχές καταγράφουν απώλειες μόλις 10% μακριά από τα ιστορικά υψηλά τους, μετά την μεγαλύτερη σε διάρκεια «bull market» της ιστορίας.
Μια διόρθωση 10% είναι ένα υγιές πράγμα μετά από ένα ράλι αυτού του μεγέθους.
Ωστόσο οι ειδήμονες των αγορών είναι τρομοκρατημένοι από το παρακάτω διάγραμμα.
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, τα εταιρικά ομόλογα με επενδυτική αξιολόγηση έχουν σπάσει την τάση αγοράς και τώρα βρίσκονται σε κρίσιμα σημεία στήριξης.
Παρεμπιπτόντως, πρόκειται για ομόλογα με επενδυτική αξιολόγηση, δηλαδή ομόλογα που δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Εάν αυτή η μπλε γραμμή «σπάσει» τότε σύμφωνα με τη Phoenix Capital κινούμαστε προς μια νέα κρίση, καθώς ένα κύμα πτωχεύσεων θα ξεκινήσει.
Με περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρικό χρέος να κινδυνεύει να μην μπορούν να αποπληρωθούν στην επόμενη κάμψη, μιλάμε για συστημικό κίνδυνο.
Να θυμάστε ότι το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι περισσότερο μοχλευμένο σήμερα από ότι ήταν το 2007.
Τι νομίζετε ότι θα συμβεί στο χρηματιστήριο μόλις οι εταιρείες αρχίσουν να μην αποπληρώνουν τα ομόλογά τους.
Εδώ είναι μια υπόδειξη.
Scope - Οι 10 προκλήσεις των τραπεζών στην Ευρώπη
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες (οι περισσότερες αξιολογούμενες στην κλίμακα «Α») θα παραμείνουν σε υγιή οικονομική πορεία το επόμενο έτος, επιδιώκοντας στρατηγικές μέτριου προς χαμηλού κινδύνου και αντιμετωπίζοντας, παράλληλα, σημαντικές προκλήσεις, σχολιάζει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης παραθέτει και τις 10 πραγματικότητες για τον κλάδο, το 2019.
1) Σταθερή χρηματοοικονομική ισχύ, αλλά όχι πλήρως καθησυχαστική
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να παρουσιάζει σταθερούς δείκτες εποπτείας γύρω από το κεφάλαιο και τη ρευστότητα, ωστόσο δεν είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένος σε σύγκριση με τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.
Τα προβλήματα ποιότητας ενεργητικού είναι ως επί το πλείστον μια «κληρονομιά» του παρελθόντος.
Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν ορατά σημάδια σημαντικής υποβάθμισης της ποιότητας των χαρτοφυλακίων δανείων που προκλήθηκαν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Παρότι οι μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητα αποπληρωμής των περισσότερων δανειοληπτών με μόχλευση, οι κανόνες του IFRS9 θα μετριάσουν σημαντικά την αρνητική επίδραση.
2) Κερδοφορία
Η κερδοφορία πιθανότατα θα παραμείνει υποτονική, ενώ ταυτόχρονα τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου παραμένουν χαμηλά, καθώς τα επιτόκια δεν είναι πιθανό να αυξηθούν το 2019.
Οι νέοι όγκοι δανείων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με προσοχή, ωστόσο οι τράπεζες είναι πιθανό να υποστούν πίεση όσον αφορά τη μείωση των υλικών δαπανών.
3) Η περαιτέρω μείωση του κόστους γίνεται όλο και πιο δύσκολη
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν το κόστος κατά τα έτη μετά την κρίση, ωστόσο, πέρα από τα πιο δραστικά βήματα αναδιάρθρωσης, η διαδικασία θα καταστεί πιο δύσκολη.
«Αυτό δεν θα είναι καλό για τον κλάδο.
Πρώτον, επειδή η μείωση της ευελιξίας για τη μείωση του κόστους προσφέρει λιγότερες επιλογές στη διαχείριση σε ένα περιβάλλον με ταχείες εξελίξεις, δεύτερον, οι αναλυτές και οι επενδυτές, σωστά ή λανθασμένα, συνεχίζουν να εξετάζουν αυτή τη μέτρηση ως βασικό δείκτη δύναμης ή αδυναμίας», σχολιάζεται.
4) Κοινωνικοί και πολιτικοί κίνδυνοι
Οι αγορές ανησυχούν για την αβεβαιότητα που έχουν προκαλέσει τόσο οι εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ, όσο και η κόντρα ΕΕ-Ιταλίας για τον προϋπολογισμό.
Επιπλέον, ο λαϊκισμός ενισχύεται συνεχώς στη Γηραιά Ήπειρο, σχολιάζει ο οίκος.
Βέβαια, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν σχετίζονται με την τρέχουσα αναταραχή στις αγορές, με αποτέλεσμα να υπάρξει μόνο μία μικρή αρνητική επίδραση στα έσοδα.
6) Κυβερνοεπιθέσεις, η Αχίλλειος πτέρνα των τραπεζών
Οι κυβερνοεπιθέσεις βρίσκονται κοντά στην κορυφή της λίστας των κινδύνων για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, υπογραμμίζεται.
Η πρόκληση για τους επενδυτές, τους αναλυτές και τους επόπτες είναι ότι οι απειλές στον κυβερνοχώρο δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν και να μετρηθούν σωστά.
Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει μια άνευ προηγουμένου συνεργασία μεταξύ ρυθμιστικών αρχών σε όλες τις δικαιοδοσίες για την ενίσχυση της προστασίας του κυβερνοχώρου.
7) Πρόστιμα και κυρώσεις
Στη δεκαετία μετά την κρίση, σημειώθηκαν πολυάριθμα περιστατικά παραπτωμάτων από τις τράπεζες, που σχετίζονταν με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή ή τη χειραγώγηση των αγορών.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν καταβάλει δισεκατομμύρια σε νομικά και κανονιστικά πρόστιμα (ειδικά σε σχέση με τις αμερικανικές).
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχει σαφής διαχωρισμός της εποπτικής εργασίας, η οποία φέρνει διαφάνεια στη διαδικασία.
Ωστόσο, στην ΕΕ, η διάκριση αυτή είναι πιο ασαφής.
Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) είναι υπεύθυνος για την προληπτική εποπτεία, αλλά η εποπτεία του κινδύνου παραπτώματος αντιμετωπίζεται σε εθνικό επίπεδο από τις αρμόδιες αρχές.
8) ESG
Οι θεσμικοί επενδυτές επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς παράγοντες (Environmental, Social and Governance, ESG) σε όλο το επενδυτικό σύμπαν.
Ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μέρος αυτής της προσέγγισης.
Αναγκασμένες από τους επενδυτές, από τους πελάτες και ενεργώντας με δική τους ευθύνη, μεγάλες τράπεζες γίνονται όλο και πιο δημόσιες σχετικά με την προσέγγισή τους στους ESG. «Αυτό κυμαίνεται από τις λεπτομέρειες σχετικά με τις βιώσιμες δανειοδοτικές πολιτικές, τις γνωστοποιήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή κλπ.
Όσον αφορά τη διακυβέρνηση, ορισμένες τράπεζες σημείωσαν σημαντική πρόοδο τα χρόνια μετά την κρίση.
Μια τροποποιημένη τραπεζική κουλτούρα οδηγεί σε πιο υπεύθυνη ανάληψη κινδύνων και υψηλότερη κοινωνική συνείδηση».
9) Συγχωνεύσεις και εξαγορές
Δεν φαίνεται να απορρέει σημαντικό όφελος από την ενοποίηση μεγάλων τραπεζών σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρόλο που οι εποπτικές αρχές τις ενθαρρύνουν.
Οι τράπεζες μπορούν να επεκτείνουν τα αποτυπώματά τους επενδύοντας σε ψηφιακές τεχνολογίες, αντί να συγχωνευθούν με «παλαιές τράπεζες».
Ωστόσο, υπάρχει πάντοτε το βιώσιμο σενάριο μιας πιθανής εγχώριας συγχώνευσης μεταξύ δύο μεγάλων τραπεζών.
Αυτή μπορεί να είναι μεταξύ των Commerzbank και Deutsche Bank.
10) Επίλυση vs bail-outs
Υπάρχει συνεχής συζήτηση σχετικά με τα σενάρια επίλυσης προβλημάτων για τράπεζες που αποτυγχάνουν.
Ενώ το πλαίσιο για την επίλυση των διαφορών είναι σταθερά σε ισχύ σε ολόκληρη την Ευρώπη, πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια εθνική κυβέρνηση δεν θα αφήσει μια μεγάλη τράπεζα να επιρρίψει τις ζημίες στους καταθέτες και θα παρέμβει.
«Αυτό μπορεί πράγματι να είναι αληθινό, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο να διαφυλαχθούν οι θεσμικοί επενδυτές, ιδίως εκείνοι που έχουν επενδύσει σε τίτλους που είναι επιλέξιμοι για το MREL/TLAC (και πιθανώς ανώτερο προνομιούχο χρέος).
Είναι πιθανό η ΕΚΤ να ανανεώσει τις διευκολύνσεις TLTRO έτσι ώστε να μην επιδεινωθεί ο πανικός χρηματοδότησης που οφείλεται στην επιδείνωση των συνθηκών αγοράς».
11 οίκοι προβλέπουν για τον S&P 500
Οι περισσότεροι αναλυτές των κορυφαίων εταιρειών της Wall Street εκτιμούν ότι το 2019 θα είναι ένα έτος θετικό για την αγορά, αλλά με την έντονη μεταβλητότητα να αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό.
Ακολουθούν οι εκτιμήσεις 11 επενδυτικών οίκων αναφορικά με την πορεία του δείκτη S&P 500 (ο δείκτης – βαρόμετρο για τη Wall Street) αλλά και των κερδών ανά μετοχή για αυτόν.
Goldman Sachs
Τιμή – στόχος για S&P: 3.000 μον.
Τιμή – στόχος κερδών ανά μετοχή: 173 δολ.
Επενδυτικές προτάσεις: Overweight για Τεχνολογία Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιακές Υπηρεσίες και Κοινή Ωφέλεια.
Underweight για κυκλικούς κλάδους.
Bank of America Merrill Lynch
Τιμή – στόχος για S&P: 2.900 μον.
Τιμή – στόχος κερδών ανά μετοχή: 170 δολ.
Επενδυτικές προτάσεις: Overweight για Υγεία, Τεχνολογία, Κοινή Ωφέλεια, Χρηματοοικονομικό και Βιομηχανικό κλάδο.
Underweight για διαρκή καταναλωτικά αγαθά, Τηλεπικοινωνιακές Υπηρεσίες και Real Estate.
Morgan Stanley
Τιμή – στόχος για S&P: 2.750 μον.
Τιμή – στόχος κερδών ανά μετοχή: 171 δολ.
Επενδυτικές προτάσεις: Overweight για σταθερά καταναλωτικά αγαθά και REITs.
Υπέρ των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης σε σύγκριση με αυτές μικρής κεφαλαιοποίησης.
JPMorgan
Τιμή – στόχος για S&P: 3.100 μον.
Τιμή – στόχος κερδών ανά μετοχή: Άνοδος περίπου 8% σε σύγκριση με το 2018
Επενδυτικές προτάσεις: Overweight σε αναδυόμενες αγορές.
RBC Capital Markets
Τιμή – στόχος για S&P: 2.900 μον.
Τιμή – στόχος κερδών ανά μετοχή: 171 δολ.
Επενδυτικές προτάσεις: Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κυρίως στις περιόδους όπου υπάρχει αύξηση επιτοκίων από τη Fed.
Barclays
Τιμή – στόχος για S&P: 3.000 μον.
Τιμή – στόχος κερδών ανά μετοχή: 176 δολ.
Επενδυτικές προτάσεις: Overweight σε Τεχνολογία, Υγεία και Πρώτες Ύλες, Market Weight για Χρηματοοικονομικό κλάδο και Underweight για Βιομηχανικό κλάδο.
UBS
Τιμή – στόχος για S&P: 3.200 μον.
Τιμή – στόχος κερδών ανά μετοχή: 175 δολ.
Επενδυτικές προτάσεις: Overweight για Ενέργεια, Πρώτες Ύλες, Τηλεπικοινωνιακές Υπηρεσίες και Βιομηχανικό κλάδο.
Underweight για Τεχνολογία.
Credit Suisse
Τιμή – στόχος για S&P: 3.350 μον.
Τιμή – στόχος κερδών ανά μετοχή: 174 δολ.
Επενδυτικές προτάσεις: Overweight για Τεχνολογία, Υγεία, Βιομηχανία και Παροχής Υπηρεσιών
Deutsche Bank
Τιμή – στόχος για S&P: 3.250 μον.
Τιμή – στόχος κερδών ανά μετοχή: 175 δολ.
Επενδυτικές προτάσεις: Overweight για Υγεία, Καταναλωτικά Αγαθά, Χρηματοοικονομικό κλάδο, Βιομηχανικό κλάδο.
Neutral για Τηλεπικοινωνιακές Υπηρεσίες, Πρώτες Ύλες
Underweight για Ενέργεια.
Wells Fargo
Τιμή – στόχος για S&P: 3.079 μον.
Τιμή – στόχος κερδών ανά μετοχή: 173,37 δολ.
Επενδυτικές προτάσεις: Προσοχή στις κινήσεις της Fed, χωρίς, όμως, οι επενδυτές να την… φοβηθούν.
BMO Capital Markets
Τιμή – στόχος για S&P: 3.150 μον.
Τιμή – στόχος κερδών ανά μετοχή: 174 δολ.
Επενδυτικές προτάσεις: Overweight για τράπεζες όπως BofA, Morgan Stanley και Goldman Sachs αλλά και για Τεχνολογία.
www.bankingnews.gr
www.worlenergynews.gr