Χρηματιστήριο & Αγορές

Έντονη μεταβλητότητα στη Wall, στο -0,3% από +1,5% ο Dow - Αισιοδοξία για το εμπόριο στις ευρωαγορές

tags :
Έντονη μεταβλητότητα στη Wall, στο -0,3% από +1,5% ο Dow - Αισιοδοξία για το εμπόριο στις ευρωαγορές
Αισιόδοξος σχετικά με τις επαφές με την Κίνα εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump
Άλλη μια μέρα έντονης μεταβλητότητας καταγράφει σήμερα (11/12/2018) η Wall Street, με τον Dow Jones να «σβήνει» τα κέρδη 1,5% που σημείωνε στο άνοιγμα και να γυρίζει σε αρνητικό έδαφος, παρά την αισιοδοξία που πυροδότησαν αρχικά οι ενδείξεις προόδου στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Περί τις 20:00, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,3% στις 24.360 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει οριακή άνοδο στις 2,639 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,4% υψηλότερα, στις 7.047 μονάδες.
Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, στον απόηχο δημοσιεύματος που ανέφερε ότι η Κίνα προχωρά προς τη μείωση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ, στο 15% από 40% σήμερα,
Η μετοχή της General Motors σημειώνει άλμα 2,4%, της Ford ενισχύεται κατά 2,2%, ενώ της Fiat Chrysler καταγράφει κέρδη 0,8%.

Αισιόδοξος σχετικά με τις επαφές με την Κίνα εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, καθώς οι δύο χώρες συζήτησαν έναν οδικό χάρτη για το επόμενο στάδιο των εμπορικών συνομιλιών.
«Πολύ παραγωγικές συνομιλίες συνεχίζονται με την Κίνα!
Αναμένετε κάποιες σημαντικές ανακοινώσεις!», ανέφερε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Trump.
Είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ του Κινέζου αντιπροέδρου, Liu He, και του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, και του Αμερικανού Εμπορικού Αντιπροσώπου, Robert Lighthizer.
Η επικοινωνία αυτή αποτελεί τη συνέχεια της συμφωνίας που είχαν στο περιθώριο της συνόδου των G20, οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Donald Trump και της Κίνας, Xi Jinping, οι οποίοι κατέληξαν σε μια εκεχειρία ανέβαλε την προγραμματισμένη για την 1η Ιανουαρίου αύξηση από τις ΗΠΑ των δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων στο 25% από το 10%.
Ο Liu He και ο Mnuchin συζήτησαν τον οδικό χάρτη της επόμενης φάσης των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να βρουν μια λύση και διέξοδο στη σημερινή εμπορική τους διένεξη.

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές

Με σημαντική άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω προόδου στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να δείχνουν πρόθυμες να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1,53%, στις 344,18 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 1,49% κι έκλεισε στις 10.780,51 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,27% στις 6.806,94 μονάδες, με το θρίλερ για το Brexit να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,35% στις 4.806,20 μονάδες, στη σκιά των εξαγγελιών Macron οι οποίες δεν έπεισαν τα «Κίτρινα Γιλέκα».


Στο επίκεντρο παραμένουν οι ραγδαίες εξελίξεις γύρω από το Brexit, μία ημέρα αφότου η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, ματαίωσε την προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία του Brexit.
Σήμερα, αναταραχή προκάλεσε δημοσίευμα του «Sky News» που ανέφερε ότι βουλευτές του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος είναι πεπεισμένοι ότι έχουν υποβληθεί οι 48 επιστολές που χρειάζονται για να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού.
Μετά την είδηση, η στερλίνα γύρισε σε αρνητικό έδαφος, υποχωρώντας κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,251 δολ. -νέο χαμηλό 20 μηνών.


Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,98% στις 18.591,01 μονάδες, καθώς έχουν απομείνει λιγότερες από 24 ώρες προκειμένου ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte να παρουσιάσει το νέο αναθεωρημένο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 στην Κομισιόν και στον πρόεδρο της Jean Claude Juncker.
Ο κλάδος αυτοκινήτου, που είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητος» σε θέματα εμπορίου, σημείωσε «άλμα» 2,34%, με τη μετοχή της Daimler να σημειώνει άνοδο 2,7%, της Volkswagen να καταγράφει κέρδη 3,6%, της BMW να κλείνει κατά 1,8% υψηλότερα και της Fiat Chrysler να ενισχύεται κατά 2,6%.
Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών ενισχύθηκαν κατά 0,7%, ενώ ο κλάδος πρώτων υλών, που έχει σημαντική έκθεση στην Κίνα, καταγράφει άλμα 3,1%.
Οι μετοχές των Antofagasta, Arcelormittal και Rio Tinto κατέγραψαν ισχυρή άνοδο 4,7%, 3,4% και 3,3% αντίστοιχα.
Μικρή επιδείνωση κατέγραψε η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 3,13%, από 3,095% στο χθεσινό κλείσιμο.

Υπό πίεση βρέθηκαν τα γαλλικά κρατικά ομόλογα, στον απόηχο των εξαγγελιών του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, με στόχο να κατευνάσει την οργή των «κίτρινων γιλέκων».
Το spread του γαλλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχο γερμανικού ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τις εκλογές του 2017.



ww.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης