Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Scope: Υποβαθμίζεται σε «BBB+» η Ιταλία, σταθερό το outlook

Scope: Υποβαθμίζεται σε «BBB+» η Ιταλία, σταθερό το outlook
Νέο «χτύπημα» στην πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας
Σε «ΒΒΒ+» -από «Α-»- υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας η Scope Ratings, ορίζοντας σε σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε, επίσης, σε «S-2» από «S-1».
Ο ευρωπαϊκός οίκος επικαλείται το πολιτικό τοπίο στη γειτονική μας χώρα, ειδικά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, δεδομένων των διαφορών μεταξύ των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων.
Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα της διοίκησης, ο βαθμός εφαρμογής πολλών μέτρων του προγράμματος παραμένει ασαφής, υπογραμμίζεται.
«Ακόμη και πριν ολοκληρωθεί το δημοσιονομικό πρόγραμμα του 2019, η αβεβαιότητα από τον σχηματισμό της τρέχουσας κυβέρνησης έχει αποτυπωθεί στις οικονομικές συνθήκες, τα επιτόκια χρηματοδότησης και την εξασθένηση των δημοσιονομικών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκτιμήσει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει στο 2,9% (από 1,8% το 2018) το 2019.
Αυτό αντιπροσωπεύει σημαντική απόκλιση 1,8% του ΑΕΠ από τη διαρθρωτική προσαρμογή του 0,6% του ΑΕΠ, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2019. (…)
Ακόμη και πριν από αυτή την κυβέρνηση, οι προϋπολογισμοί της Ιταλίας ήταν ουδέτεροι, εξαιτίας των ασθενέστερων προσαρμογών του διαρθρωτικού ελλείμματος, που προκλήθηκαν και από την κρατική χρηματοδότηση στις τράπεζες.
Αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν στη στασιμότητα του δείκτη χρέους, που έφθασε στο 131,2% του ΑΕΠ στο τέλος του 2017.
Σύμφωνα με το Scope, λόγω του χαμηλού μέσου αναπτυξιακού δυναμικού της Ιταλίας που εκτιμάται στο 0,75%, η αποτυχία να μειωθούν σημαντικά οι δείκτες χρέους κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας επέκτασης, αυξάνει τον κίνδυνο μεγαλύτερων προκλήσεων για την αειφορία του χρέους σε μια μελλοντική παγκόσμια ή περιφερειακή κρίση», σχολιάζεται.
Για παράδειγμα, συμπληρώνεται, σε ένα σενάριο ευρύτερου δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,9% του ΑΕΠ το 2019-2021, με χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη και σταθερά επιτόκια χρηματοδότησης, το χρέος προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί ελαφρά στο 134,9% έως το 2021.
«Ακόμα, οι κίνδυνοι στον τραπεζικό τομέα είναι ένας συνεχιζόμενος περιορισμός αξιολόγησης, με τον μέσο δείκτη CET1 να υποχωρεί στο 13,2% το β’ τρίμηνο 2018, 60 μονάδες βάσης κάτω από τα επίπεδα του δ’ τριμήνου 2017».
Οι αξιολογήσεις της Ιταλίας υποστηρίζονται από τη μεγάλη, διαφοροποιημένη οικονομία της (με ονομαστικό ΑΕΠ 1,8 τρισεκ. ευρώ το 2018).
Επιπλέον, το μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό χρέος κρίνεται μέτριο στο 156% του ΑΕΠ, το β’ τρίμηνο 2018.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης