Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το ενεργειακό μέλλον της Πολωνίας σύμφωνα με νέα έκθεση

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το ενεργειακό μέλλον της Πολωνίας σύμφωνα με νέα έκθεση
Σημαντικές αλλαγές για να επιτευχθεί η αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής της Πολωνίας
Μια νέα έκθεση των περιβαλλοντικών δικηγόρων ClientEarth δείχνει ότι η Πολωνία βρίσκεται πίσω από άλλες χώρες της ΕΕ για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παρά την αφθονία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η εξάρτηση της Πολωνίας από τον άνθρακα είναι απαράμιλλη στην ΕΕ.
Η έκθεση, που κυκλοφόρησε καθώς η χώρα φιλοξενεί τις συνομιλίες για το κλίμα COP24, εντοπίζει την έλλειψη μιας σύγχρονης ενεργειακής στρατηγικής από την Πολωνία ως το κύριο εμπόδιο για την πρόοδο και τονίζει ότι ο νόμος αποτελεί βασικό μέσον αντιμετώπισης για καθαρότερες ενεργειακές εναλλακτικές λύσεις.
Η τελευταία εθνική ενεργειακή πολιτική εγκρίθηκε το 2009 και έπρεπε να αναθεωρηθεί το 2013. Ωστόσο, η διαδικασία αναθεώρησης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Αυτό έχει προκαλέσει σημαντική επενδυτική αβεβαιότητα στον ενεργειακό τομέα.
«Η Πολωνία βρίσκεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι. Μπορεί είτε να συνεχίσει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα και με αυτόν τον τρόπο δεν επιτυγχάνει τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού, είτε θα μπορούσε να ξεκλειδώσει το αναξιοποίητο δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ευκαιρία βελτίωσης στην ΕΕ» δήλωσε η δικηγόρος της ClientEarth, Wojciech Kukula.
Η έκθεση εντοπίζει βασικές συστάσεις για την Πολωνία όσον αφορά τη μετάβαση από τον "άνθρακα σε καθαρή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων:
Δημιουργία ενός σταθερού και σταθερού εθνικού νομικού πλαισίου το οποίο θα λαμβάνει πλήρως υπόψη τον όλο και σημαντικότερο ρόλο των ανανεώσιμων τεχνολογιών.
Έγκαιρη και ορθή εφαρμογή της νέας νομοθεσίας της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια.
Στροφή στην αιολική ενέργεια

Η ταχεία μείωση του κόστους των αιολικών και των ηλιακών, καθώς και η αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, αναγνωρίζονται ως οι κύριοι κινητήριοι μοχλοί της μετάβασης στην καθαρότερη ενέργεια.
Η νέα δέσμη μέτρων της ΕΕ για την Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους αναμένεται επίσης να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης στην Πολωνία.
Η πολωνική κυβέρνηση έχει ήδη υποστηρίξει δημοσίως ορισμένα ιδιαίτερα προοδευτικά τμήματα της δέσμης μέτρων, με έμφαση στην ενδυνάμωση των ατόμων να συμμετέχουν ενεργά στη μετάβαση καθαρής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης