Επικαιρότητα

Όλα τα βλέμματα στη συνάντηση Τσίπρα – Putin στο Κρεμλίνο

Όλα τα βλέμματα στη συνάντηση Τσίπρα – Putin στο Κρεμλίνο
Στις 12:00 η συνάντηση Τσίπρα - Putin - Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Tύπου
Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο ομόλογό του Dmitry Medvedev στην πρωθυπουργική κατοικία στη Μόσχα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία.
Νωρίτερα ο κ.Τσίπρας είχε καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου.
Βάσει του προγράμματος του πρωθυπουργού, η συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin στο Κρεμλίνο είναι πιρογραμματισμένη για τις 12:00 το μεσημέρι.
Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και θα ακολουθήσει υπογραφή διμερών συμφωνιών.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Vladimir Putin θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Όλα τα βλέμματα στη συνάντηση Τσίπρα - Putin
Στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα σήμερα 7/12 καθώς υπάρχουν μια σειρά από πολύ σημαντικά θέματα ανοιχτά για τις ελληνορωσικές σχέσεις που πάγωσαν με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ο πρωθυπουργός ο οποίος είναι πια και επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας καλείται να επουλώσει τα «τραύματα» μετά από μια ταραχώδη περίοδο στις ελληνορωσικές σχέσεις.
Αποκορύφωμα ήταν το καλοκαιρινό διπλωματικό μπρα ντε φερ με φόντο τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών και τα αντίποινα από την πλευρά του Κρεμλίνου ενώ το κλίμα το επιδείνωσε και η ασυνήθιστη επιθετική ρητορική απέναντι στη Μόσχα.
Η Αθήνα, με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα επιδιώκει την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας και την επιστροφή τους στο επίπεδο που βρίσκονταν τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, μόλις ένα χρόνο πριν, τον Σεπτέμβριο του 2017 η Ρωσία ήταν η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ενδεικτική των ελληνικών προθέσεων γι αυτή την επανεκκίνηση στις ελληνορωσικές σχέσεις είναι μια αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα σε συνέντευξη που παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων όπου μεταξύ άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά: « Παρά την πάντοτε στενή φιλία των λαών μας, τα 190 χρόνια των διπλωματικών μας σχέσεων, δεν ήταν πάντα εποικοδομητικές αυτές οι σχέσεις. Αναμένουμε από αυτή την επίσκεψη να συνεχιστούν οι κοινές μας προσπάθειες.

Τα «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο χωρών

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στις διμερείς σχέσεις, δύο είναι τα μεγάλα «αγκάθια» που πρέπει να ξεριζώσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Το ένα έχει να κάνει με τη ρωσική αντίθεση στη συμφωνία των Πρεσπών που φαίνεται πως αν ολοκληρωθεί οδηγεί τη γειτονική μας χώρα στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ.
Κάτι που η Ρωσία απεύχεται καθώς δεν παύει να θεωρεί τα Βαλκάνια ζωτικό της χώρο από την εποχή πριν ακόμη εγκαθιδρυθούν κομμουνιστικά καθεστώτα.
Η Αθήνα από την πλευρά της επιχειρεί να διαχωρίσει τα θέματα υποστηρίζοντας ότι η διμερή διαφορά της χώρας μας με τα Σκόπια αποτελεί μια ιστορική εκκρεμότητα που αφορά τα ελληνικά συμφέροντα και πρέπει να κλείσει οριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η προσέγγιση που θα υπάρχει στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών με δεδομένη από την μία πλευρά την αντίθεση της Ρωσίας και στον αντίποδα, τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να την προχωρήσει.
Ο δεύτερος σκόπελος για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η στενή προσέγγιση Αθήνας - Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια που όπως φαίνεται έχει ενοχλήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς οι δύο υπερδυνάμεις περνούν περίοδο έντασης με αφορμή το ουκρανικό.
Η Μόσχα παντως, σύμφωνα με διεθνολόγους, είναι περισσότερο ενοχλημένη για την στάση της Αθήνας στο θέμα της Κριμαίας και την προσέγγιση που έχει η χώρα μας με το αμφιλεγόμενο καθεστώς του Κιέβου.
Οπότε η Μόσχα θεωρεί κομβικό σημείο για βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα την στάση της κυβέρνησης Τσίπρα στο ζήτημα αυτό.
Το «αγκάθι» της Ουκρανίας θα κρίνει πολλά για την πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων δεδομένου ότι πέρα από το διπλωματικό επίπεδο υπάρχει και το οικονομικό όπου η Ελλάδα χάνει πολύτιμους πόρους εξαιτίας των ρωσικών αντιμέτρων.
Μάλιστα ο σημερινός αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης, όντας υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, είχε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να αμβλυνθούν τα ρωσικά αντίμετρα που είχαν επιβληθεί ως αντίποινα για το εμπάργκο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας μετά την επέμβασή της στην Κριμαία και την κατοχή της έκτοτε από την Μόσχα.
Από την άλλη ένα ακόμη «αγκάθι» που σκιάζει τις σχέσεις των δύο χωρών είναι η κόντρα ανάμεσα στα Πατριαρχεία Μόσχας και Κωνσταντινούπολης καθώς το Φανάρι πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ουκρανικής εκκλησίας.
Πάντως η Αθήνα κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών από την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα.
Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη βέβαια, επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα θα είναι ούτως ή άλλως θεαματικά δεδομένου ότι πριν από μερικούς μήνες οι Ρώσοι αξιωματούχοι επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα τους στους υπουργούς Γιώργο Κατρούγκαλο και Παναγιώτη Κουρουμπλή οι οποίοι αναγκάστηκαν να περιμένουν για μερικές ώρες στο αεροδρόμιο πριν επιστρέψουν άπρακτοι στην Αθήνα.
Και να φανταστεί κανείς ότι σκοπός της επίσκεψης των δύο υπουργών στη Ρωσία ήταν να συμμετάσχουν στη Σύνοδο της ελληνορωσικής Επιτροπής Φιλίας που είχε ως στόχο την προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Και φυσικά σε όλη αυτή την περίοδο παρά τις δυσκολίες που πέρασαν οι σχέσεις μας διατηρούμε με τον πρόεδρο Πούτιν ειλικρινή και ουσιαστική σχέση. Σχέση ειλικρινούς και έντιμου διαλόγου».


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης