Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Κατακόρυφη μείωση των εξόδων θέρμανσης με τις αντλίες θερμότητας - Που εντοπίζεται η «θυσία»

Κατακόρυφη μείωση των εξόδων θέρμανσης με τις αντλίες θερμότητας - Που εντοπίζεται η «θυσία»
Η χρήση των αντλιών θερμότητας μας αποδεσμεύει πλήρως από την προμήθεια και τη χρήση οποιουδήποτε ορυκτού καυσίμου
Συμφέρουσα λύση δύνανται να αποδειχτούν οι αντλίες θερμότητας ψύξης – θέρμανσης, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, παρά το υψηλό κόστος για την αγορά του συγκεκριμένου «εργαλείου».
Ειδικότερα, το μέλλον της θέρμανσης ανήκει στις αντλίες θερμότητας και είναι αποδεδειγμένο τόσο από μελέτες όσο και στην πράξη, ότι προσφέρουν την πιο οικονομική θέρμανση, αφού εξοικονομούν 60-70% χρήματα για τη θέρμανση κατοικίας σε σχέση με το πετρέλαιο.
Η ονομασία τους οφείλεται στο ότι αντλούν θερμότητα από μία ψυχρή πηγή (εξωτερικό περιβάλλον το χειμώνα ή ψυχόμενος χώρος το καλοκαίρι) και με τη βοήθεια ενός ψυκτικού μέσου την αποβάλλουν σε μία θερμή πηγή (θερμαινόμενος χώρος το χειμώνα ή εξωτερικό περιβάλλον το καλοκαίρι).
Με άλλα λόγια η αρχή λειτουργίας τους βασίζεται στο γεγονός ότι αντλούν θερμότητα από τον περιβάλλοντα αέρα και τη μετατρέπουν σε θερμική ενέργεια.
H αντλία θερμότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για θέρμανση και για ψύξη και αποτελεί την οικονομικότερη λύση όταν υπάρχει ανάγκη για συνεχή θέρμανση.

 
55


Σημαντικά πλεονεκτήματα

- Το μεγάλο πλεονέκτημα των αντλιών θερμότητας είναι ο συνδυασμός χαμηλής κατανάλωσης και υψηλής απόδοσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καταναλώνουν 1 kWh ηλεκτρικής ισχύος, για να αποδώσουν 4 ή και 5 kWh θερμικής ισχύος στο θερμαινόμενο χώρο. Έτσι επιτυγχάνεται εξοικονόμηση στα έξοδα θέρμανσης κατά τουλάχιστον 70% σε σχέση με το λέβητα πετρελαίου.

- Θερμοκρασία νερού έως και 80 βαθμούς Κελσίου
- Αθόρυβη λειτουργία
- Λειτουργία θέρμανσης, ψύξης αλλά και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ)
- Η χρήση της τεχνολογίας μεταβλητών στροφών (Inverter) επιτρέπει την ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας καθώς αυξάνει βαθμιαία την ισχύ που απαιτείται για να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία.
- Δεν απαιτείται δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμου, καπνοδόχος ή εντοιχισμός επιμέρους τμημάτων και αποφεύγετε πρόσθετες εργασίες στο χώρος σας.
Η εγκατάσταση ενός συστήματος αντλιών θερμότητας είναι εύκολη και γρήγορη. Μπορεί να τοποθετηθεί σχεδόν παντού, καθώς ο χώρος που απαιτείται είναι ελάχιστος, ενώ μας δίνει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε το χώρο του λεβητοστασίου για εναλλακτικές χρήσεις.
«Καθαρή», εύκολη στη χρήση και φιλική προς το περιβάλλον: Οι περισσότερες αντλίες θερμότητας θεωρούνται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας καθώς αντλούν το μεγαλύτερο τμήμα της ενέργειας που χρειάζονται από το περιβάλλον, σε αντίθεση με τα συστήματα θέρμανσης που καίνε ορυκτά καύσιμα, όπως πετρέλαιο ή φυσικό αέριο και επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον.
 
33

Παράλληλα, απαλλασσόμαστε από μια σειρά διαδικασιών όπως οι συχνές συντηρήσεις λεβήτων, καθαρισμούς καπνοδόχων ή δεξαμενών.

Υψηλό κόστος
Από την άλλη πλευρά, δεν γίνεται να υποτιμηθεί το αρχικό κόστος για την αγορά μιας αντλίας θερμότητας.
Οι τιμές των αντλιών θερμότητας θέρμανσης – ψύξης έχουν μεγάλο εύρος.
Ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ και αυξάνονται ανάλογα με τα συγκριτικά τεχνολογικά πλεονεκτήματα που παρέχει η κάθε εταιρεία.
Πρόκειται όντως για ένα σύστημα αρκετά ακριβότερο από τα παραδοσιακά συστήματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την απόσβεση του αρχικού κόστους, η οποία γίνεται γρήγορα και ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι οι αντλίες θερμότητας συμπεριλαμβάνονται στις βασικές επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος «Εξ' Οικονόμηση Κατ' Οίκον».
Κλέινοντας, επισημαίνεται ότι ο συνδυασμός αντλιών θερμότητας με μικρές εφαρμογές ΑΠΕ για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος – οικονομικός και περιβαλλοντικά σωστός – για να καλύψουμε τις ανάγκες μας για θέρμανση και να εκμηδενίσεις το κόστος θέρμανσης.

Σπύρος Κόγκας
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης