Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Βουτιά στη Wall λόγω αμφιβολιών για εμπορική εκεχειρία - Απώλειες άνω του 3% σε Dow, S&P, Nasdaq

tags :
Βουτιά στη Wall λόγω αμφιβολιών για εμπορική εκεχειρία - Απώλειες άνω του 3% σε Dow, S&P, Nasdaq

Ο S&P 500 energy sector υποχώρησε 2,93% στις 482,93 μονάδες

Με μεγάλες απώλειες που ξεπέρασαν το 3% για τους τρεις βασικούς δείκτες και το Dow να χάνει 80 μονάδες έκλεισε σήμερα 4/12/2018 η Wall Street, εν μέσω των ανησυχιών για μια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας που πυροδότησε η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων, αλλά και εν μέσω αμφιβολιών σχετικά με το εάν η εμπορική «εκεχειρία» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσε να επιλύσει μακροπρόθεσμα τις διαφορές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 799,36 μονάδες ή 3,10% στις 25.027 μονάδες.
Ο S&5 500 σημείωσε πτώση 3,24% στις 2.700,06 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector υποχώρησε 2,93% στις 482,93 μονάδες  
ΟNasdaq  υποχώρησε κατά 3,8% στις 7.158 μονάδες.
Οι δείκτες της Wall Street δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις από την αγορά αμερικανικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις του 3ετούς και του 2ετούς ομολόγου ξεπέρασαν εκείνη του 5ετούς, ενώ του 2ετούς ξεπέρασε προς στιγμήν εκείνη του 3ετούς.
Η λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων -που συμβαίνει όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων ξεπερνούν εκείνες των μακροπρόθεσμων- θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο ύφεσης.
Περί τις 21:00, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει πτώση 2,6 μονάδων βάσης στο 2,807% και του 3ετούς υποχωρεί κατά 2,8 μ.β. στο 2,816%, ενώ του 5ετούς υποχωρεί κατά 5,2 μ.β. στο 2,787%.
Οι αποδόσεις του 3τούς και του 2ετού τίτλου διαπραγματεύονται πάνω από εκείνη του 5ετούς για δεύτερη ημέρα, ενώ σήμερα αντιστράφηκε και η καμπύλη ανάμεσα στον 2ετή και τον 3ετή τίτλο, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2008.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημειώνει πτώση 7,4 μ.β. στο 2,917%, με το spread με το 2ετές να βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2007.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιστροφή ανάμεσα στον 2ετή και τον 10ετή τίτλο προηγήθηκε των τριών τελευταίων υφέσεων στις ΗΠΑ.
Οι τρεις δείκτες της Wall διαπραγματεύονται κάτω από τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα:
Της σημερινής βουτιάς «ηγούνται» οι τραπεζικές μετοχές, με τις J.P. Morgan Chase, Citigroup και Bank of America να καταγράφουν όλες απώλειες άνω του 4%.
Η σημερινή διολίσθηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων έρχεται εν μέσω ενδείξεων ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) ενδεχομένως να σταματήσει προσωρινά τις αυξήσεις των επιτοκίων μετά από την πολυαναμενόμενη αύξηση του Δεκεμβρίου.
Την ίδια ώρα, πιέσεις στις μετοχές ασκεί η αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η εμπορική «εκεχειρία» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσε να επιλύσει μακροπρόθεσμα τις διαφορές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
ΗΠΑ και Kίνα συμφώνησαν το σαββατοκύριακο να απέχουν από τυχόν πρόσθετους δασμούς για 90 ημέρες, προκειμένου να συνεχιστούν οι εμπορικές συνομιλίες.
Αλλά αποκλίσεις σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει αυτή η εκεχειρία έχει οδηγήσει σε σύγχυση.
Ενώ ο οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, Larry Kudlow, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η εκεχειρία θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2019, ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε αργότερα μια διορθωμένη δήλωση λέγοντας ότι η περίοδος εκεχειρίας 90 ημερών άρχισε την 1η Δεκεμβρίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, ξεκαθάρισε, πάντως, σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα έχουν ήδη ξεκινήσει και ότι, εάν δεν παραταθούν, θα τερματιστούν 90 ημέρες μετά την ημερομηνία του δείπνου του με τον Κινέζο πρόεδρο στην Αργεντινή.
Ο ίδιος εμφανίστηκε, παράλληλα, αισιόδοξος ότι εάν μια πραγματική συμφωνία με την Κίνα είναι πράγματι εφικτή, θα επιτευχθεί.
Εν τω μεταξύ, πιέσεις δέχεται σήμερα η μετοχή της Apple, στον απόηχο υποβάθμισής της από την HSBC, η οποία επικαλείται την υπερβολική εξάρτηση του τεχνολογικού κολοσσού από ένα μόνο προϊόν, καθώς και την επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών.
Η HSBC υποβάθμισε τη μετοχή της Apple σε «hold» από «buy», ενώ περιέκοψε τη 12μηνη τιμή - στόχο της στα 200 δολ. από 205 δολ. προηγουμένως.
Η μετοχή της Apple υποχωρεί κατά 3,6%, κάτω από τα 180 δολ., διευρύνοντας τις βαριές απώλειες που καταγράφει ήδη στο τρέχον τρίμηνο (-18%).
Η ανακοίνωση των αναλυτών της HSBC αναφέρει:
«Η εικονική ανάπτυξη της μονάδας λογισμικού της Apple έχει σε γενικές γραμμές σταματήσει επί του παρόντος.
Τα έσοδα υποστηρίζονται μόνο από τις υψηλότερες τιμές πώλησης και από την ανάπτυξη υπηρεσιών.
Η επίπεδη ανάπτυξη της μονάδας έχει πλήξει την τιμή της μετοχής της Apple και παρεμπιπτόντως τους βασικούς της προμηθευτές.
Αυτό που έχει καταστήσει επιτυχή την Apple, δηλαδή το συγκεντρωμένο χαρτοφυλάκιο εξαιρετικά επιθυμητών (και ακριβών) προϊόντων αντιμετωπίζει τώρα την πραγματικότητα του κορεσμού της αγοράς».
Υπό ήπια πίεση βρίσκονται και άλλες τεχνολογικές μετοχές, με την Amazon να υποχωρεί κατά 3,6%, τη Netflix να καταγράφει απώλειες 2,7% και την Alphabet να σημειώνει πτώση 3,4%.

Υπό πίεση και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με απώλειες έκλεισαν, εν τω μεταξύ, και τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές αμφιβάλλουν για τη δυνατότητα ΗΠΑ και Κίνας να τηρήσουν την εμπορική εκεχειρία.
Όπως σχολιάζει ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας για το εμπόριο αποτελούν τον υπ' αριθμόν ένα καταλύτη για τις αγορές και ξαφνικά δεν φαντάζουν τόσο υποσχόμενες όσο κατά τη διάρκεια της συνόδου των G20.
Τη χειρότερη επίδοση κατέγραψε ο κλάδος των κατασκευαστών αυτοκινήτου, ο οποίος είναι και ο πιο «ευαίσθητος» στις εμπορικές εντάσεις, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 2,5%.
Οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών Daimler, Volkswagen και BMW έκλεισαν με απώλειες 2,9%, 3% και 1,6% αντίστοιχα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης έκλεισε κατά 0,76% χαμηλότερα, στις 358,43 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 1,14% κι έκλεισε στις 11.335,32 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,56% στις 7.022,76 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,82% στις 5.012,66 μονάδες.
Ο FTSE ΜΙΒ στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 1,37% στις 19.353,43 μονάδες, στον απόηχο των συστάσεων του Eurogroup στη Ρώμη κι ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση για μείωση του ελλείμματος 2019 στο 2%.
Οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες για το τι μέλλει γενέσθαι στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών για το πού θα κλείσει το έλλειμμα.
Σε σημερινό της δημοσίευμα η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» επισημαίνει ότι Matteo Salvini και Luigi Di Maio είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν ένα έλλειμμα στα επίπεδα του 2% για το 2019, καθώς δέχονται έντονες πιέσεις όχι μόνο από την Κομισιόν αλλά και από τους Ιταλούς βιομήχανους προκειμένου να κλείσουν άμεσα την αντιπαράθεση με την ΕΕ και να αποφευχθούν πάση θυσία οι κυρώσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης