«Λυπούμαστε που τα σχόλιά του (σσ. του Zaev) κατανοήθηκαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ
Τη δέσμευση του στη Συμφωνία των Πρεσπών και των όρων που περιλαμβάνονται σε αυτή, επιβεβαίωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Zoran Zaev, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τη «μακεδονική γλώσσα».
«Λυπούμαστε που τα σχόλιά του (σσ. Zoran Zaev) κατανοήθηκαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο» αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ, όπου τονίζεται η αφοσίωση του Zaev στη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Ο Πρωθυπουργός Zaev είναι πλήρως αφοσιωμένος σε μια πολιτική προσέγγιση που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων και δεσμεύεται να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις γίνονται καλή τη πίστει.
«Είμαστε σθεναρά δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλες οι ενέργειές μας και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη, προς στήριξη της Συμφωνίας» επισημαίνεται ενώ η κυβέρνηση των Σκοπίων υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία πρόθεση παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.
«Ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, καταλαβαίνουμε ότι οι χώρες φροντίζουν τους δικούς τους πολίτες και ότι χώρες στα Βαλκάνια δεν παρεμβαίνουν σε γειτονικές χώρες για οποιοδήποτε θέμα.
Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 (3) της Συμφωνίας των Πρεσπών βάσει του οποίου δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, μεταξύ άλλων για την προστασία των δικαιωμάτων οποιουδήποτε ατόμου που δεν είναι ο πολίτης μας.
Με αυτό το σκεπτικό, είναι κατανοητό ότι οι γλωσσικές πολιτικές και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία Πρεσπών.
Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα των γλωσσών που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Σφοδρά πυρά από τη ΝΔ
Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει η ΝΔ με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, ο οποίος έκανε λόγο για Μακεδόνες του Αιγαίου και για διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα.
Δηλώσεις, οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλου, ο οποίος έσπευσε σήμερα Τρίτη 4/12 να σημειώσει πως δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί αυθαίρετες ερμηνείες της Συμφωνίας.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως παρέμβαση στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έκανε και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Μακεδονικό, Matthew Nimetz, ο οποίος κάλεσε τον Zaev να συμμορφωθεί με τα όσα ορίζει και προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν σε πραγματικά αμήχανη, αν όχι δυσχερή θέση την κυβέρνηση Τσίπρα, μια και ανατρέπει όχι μόνο τις επιδιώξεις της αλλά και τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς όσον αφορά το ενδεχόμενο η Συμφωνία των Πρεσπών να εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Οι τοποθετήσεις του Zaev «εξασθενούν» το κυβερνητικό αφήγημα και τα επιχειρήματα Τσίπρα για μια προοδευτική συμφωνία που λύνει χρόνιες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, που παραπέμπει στο παρελθόν τις αλυτρωτικές διαθέσεις και που ανοίγει μια νέα σελίδα για τις σχέσεις των δύο χωρών στο μέλλον.
Αντιθέτως, φαίνεται να δικαιώνουν την τοποθέτηση που έχει διατυπώσει από την αρχή η ΝΔ, η οποία υποστήριζε πως η αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας συμβάλλει στην αναβίωση των αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων.
Μητσοτάκης: Πανηγυρίζει ο Zaev, άφωνος ο Τσίπρας
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης απέδωσε τις απαράδεκτες αυτές δηλώσεις του Zaev στην ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ περί διδασκαλίας της “μακεδονικής” γλώσσας στην Ελλάδα είναι απαράδεκτες.
Ήταν, όμως, και αναμενόμενες από το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό που η Νέα Δημοκρατία είχε πει από την πρώτη στιγμή.
Ότι αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων.
Ο κ. Ζάεφ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει γι’ αυτό που συμφώνησε.
Ενώ ο κ. Τσίπρας μένει άφωνος μπροστά στα αποτελέσματα της δικής του πολιτικής.
Λες και με αυτόν τον τρόπο θα κρύψει τις ευθύνες και την ενοχή του.
Ένας τρόπος υπάρχει μόνο για να περιορίσουμε το εύρος της εθνικής ζημιάς: Να μην κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.
Επαναλαμβάνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: H Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τη συμφωνία και καλούμε όλα τα κόμματα και όλους του βουλευτές να πράξουν το ίδιο.
Αυτή εξάλλου είναι και η εύλογη απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.
Μαξίμου: Να μην παίζει με κρίσιμα εθνικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης
Το Μέγαρο Μαξίμου κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να σοβαρευτεί και να μην παίζει με κρίσιμα εθνικά θέματα, στην προσπάθεια του να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου, αναφερόμενο στη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ταυτόχρονα δηλώνει πως η πΓΔΜ και ο κ. Zaev οφείλουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας τη Συμφωνία των Πρεσπών για να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Στην απάντησή του, στη δήλωση του κ. Μητσοτάκη, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρει:
«Δε φθάνει που ο κ. Μητσοτάκης ξεχνάει ότι επί των ημερών της παράταξής του αναγνωρίστηκε η ύπαρξη "μακεδονικής γλώσσας" το 1977 στη διάσκεψη του ΟΗΕ.
Δε φθάνει που σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico άνοιξε αυτοβούλως ζήτημα "αυτονομιστικών δυνάμεων" στην Ελλάδα.
Συνεχίζει τον επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο, ανοίγοντας τώρα αυτοβούλως και θέμα "μειονότητας", ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι και το τελευταίο παράθυρο σε μία τέτοια πιθανότητα κλείνει οριστικά η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών.
Μία συμφωνία που η πΓΔΜ και ο κ. Zaev οφείλουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας για να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να σοβαρευτεί και να μην παίζει με κρίσιμα εθνικά θέματα στην προσπάθειά του να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου».
ΝΔ: O Τσίπρας εκχώρησε τη «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς
Αυστηρή ήταν η απάντηση της ΝΔ στις δηλώσεις του Μαξίμου.
«O κ. Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που είπε “Ναι” σε αυτό που όλοι οι Έλληνες πολιτικοί έλεγαν “όχι” εδώ και δεκαετίες.
Δηλαδή στην εκχώρηση τάχα Μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας στους Σκοπιανούς», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
«Ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ο κ. Τσίπρας ότι δεν είναι εθνικιστές τα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαφωνούν με τη συμφωνία που υπέγραψε και ας κάνει επιτέλους και κάτι επωφελές για την χώρα: Να μετατρέψει το “Ναι” σε “Όχι”, όπως μόνον εκείνος ξέρει», προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μήνυμα Καμμένου στην ΠΓΔΜ: Κανένα περιθώριο συμφωνίας με όσους εκφράζουν αλυτρωτικές επιδιώξεις
Σαφές μήνυμα στην ΠΓΔΜ πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας όσο διατυπώνονται αλυτρωτικές επιδιώξεις σε βάρος της Ελλάδας έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος σχολιάζοντας τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev.
«Όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις θα πρέπει να ξέρουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας» είπε ο κ.Καμμένος, ο οποίος παραβρέθηκε σήμερα στον εορτασμό της προστάτιδας του Πυροβολικού, Αγίας Βαρβάρας, στη Σχολή Πυροβολικού, στη Νέα Πέραμο Αττικής.
Παυλόπουλος: Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών – Δεν θα δεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες
Tην θέση ότι δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί αυθαίρετες ερμηνείες διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις Σκοπιανών αξιωματούχων.
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.
Είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα.
Αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ' ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ» είπε ο κ.Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Έχουμε αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμούμε την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.
Αυτό προϋποθέτει την επίλυση του ζητήματος του ονόματος.
Μόνο όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων» υποστήριξε ο κ.Παυλόπουλος.
Σπυράκη: Να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα σε δηλώσεις της και η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, η οποία κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει στις προκλήσεις Zaev.
«Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να μιλήσει δια του πρωθυπουργού και να απαντήσει στον κ. Zaev που μίλησε για Μακεδόνες του Αιγαίου και για διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας.
Δυο μέρες τώρα ο κ. Τσίπρας σιωπά.
Κάνουμε τα πάντα για να μην ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών.
Βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε νέα πολιτικά δεδομένα.
Κάθε βουλευτής θα πρέπει να τα προσμετρήσει αυτά τα νέα δεδομένα.
Εμείς δεν θέλουμε να κυρωθεί αυτή η συμφωνία από την παρούσα Βουλή.
Αν δεν ψηφιστεί θα ξεκινήσουμε από την αρχή.
Αν ψηφιστεί την ευθύνη θα έχουν όσοι σηκώσουν το χέρι και πουν ΝΑΙ.
Οφείλουν όλοι να λάβουν υπόψιν τις νέες παραμέτρους» υπογράμμισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 η κα.Σπυράκη.
Ερωτηθείσα για το κατά πόσο η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης η εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ότι «έχουμε όλα τα όπλα στη διάθεσή μας».
Οι προκλητικές δηλώσεις Zaev
Οι αντιδράσεις αυτές προκλήθηκαν ύστερα από τις δηλώσεις του Zaev, ο οποίος απαντώντας σε αιτιάσεις του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE πως με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας «δημιουργείται ένα νέο κράτος και μια νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους «Μακεδόνες» στις γειτονικές χώρες», έκανε λόγο για «Μακεδόνες» στην Ελλάδα, που με τη Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει η πιθανότητα να διδάσκονται τη «μακεδονική» γλώσσα.
«Η χώρα παραμένει η ίδια, η γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η “Μακεδονία” θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών, αλλά δημιουργούνται προϋποθέσεις ακόμη και για πιθανή διδασκαλία της “μακεδονικής” γλώσσας στη βόρεια Ελλάδα» ανέφερε ο Zaev, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα Vecer, επεσήμανε πως ειδικά για τους “Μακεδόνες” του Αιγαίου, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια -από την ανεξαρτησία της “Μακεδονίας”- και ότι με τη συμφωνία υπάρχει η πιθανότητα η “μακεδονική” γλώσσα να διδάσκεται στη χώρα μας.
Η πρόοδος της πΓΔΜ στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ
Εν τω μεταξύ, η πρόοδος της πΓΔΜ ως προς τα κριτήρια για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο (4-5 Δεκεμβρίου 2018) στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Jens Stoltenberg.
«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχουν κάνει τα Σκόπια προς την πλήρη προσχώρηση στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Stoltenberg.
Στο πλαίσιο της γενικής συζήτησης που θα γίνει για τα Δυτικά Βαλκάνια, θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει κάνει η πΓΔΜ, όσον αφορά τα ενταξιακά κριτήρια, υπό την αίρεση ότι τα Σκόπια θα επικυρώσουν πλήρως τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έως τα μέσα του 2020 «βλέπουν» οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η πΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ έως τα μέσα του 2020, μέχρις ότου η συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό θα έχει λογικά εφαρμοστεί πλήρως, δήλωσε, εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, Matthew Palmer.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος λόγος να μην πιστεύει κανείς ότι η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ σε 18 μήνες από τώρα», ανέφερε σε συνέντευξή του στο «Reuters» o Palmer.
«Είναι μια απόλυτα ρεαλιστική ημερομηνία», πρόσθεσε ο ίδιος, χαιρετίζοντας τη συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούνιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ ως «την πιο σημαντική θετική εξέλιξη» στις προσπάθειες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Ο ίδιος επισήμανε πως το ΝΑΤΟ έχει ήδη προσκαλέσει την πΓΔΜ να ενταχθεί στη συμμαχία, λέγοντας πως η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει γρήγορα μόλις ολοκληρωθεί πλήρως η συμφωνία για το ονοματολογικό.
Ωστόσο, ο Palmer εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την «κακοήθη επιρροή» της Ρωσίας τόσο στην πΓΔΜ όσο και σε άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων - τη Βοσνία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο.
Κατηγόρησε τη ρωσική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να υπονομεύσει κυβερνήσεις και θεσμούς, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η πρόοδος της περιοχής προς την ολοκλήρωση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
www.worldenergynews.gr
«Λυπούμαστε που τα σχόλιά του (σσ. Zoran Zaev) κατανοήθηκαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο» αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ, όπου τονίζεται η αφοσίωση του Zaev στη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Ο Πρωθυπουργός Zaev είναι πλήρως αφοσιωμένος σε μια πολιτική προσέγγιση που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων και δεσμεύεται να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις γίνονται καλή τη πίστει.
«Είμαστε σθεναρά δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλες οι ενέργειές μας και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη, προς στήριξη της Συμφωνίας» επισημαίνεται ενώ η κυβέρνηση των Σκοπίων υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία πρόθεση παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.
«Ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, καταλαβαίνουμε ότι οι χώρες φροντίζουν τους δικούς τους πολίτες και ότι χώρες στα Βαλκάνια δεν παρεμβαίνουν σε γειτονικές χώρες για οποιοδήποτε θέμα.
Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 (3) της Συμφωνίας των Πρεσπών βάσει του οποίου δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, μεταξύ άλλων για την προστασία των δικαιωμάτων οποιουδήποτε ατόμου που δεν είναι ο πολίτης μας.
Με αυτό το σκεπτικό, είναι κατανοητό ότι οι γλωσσικές πολιτικές και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία Πρεσπών.
Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα των γλωσσών που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Σφοδρά πυρά από τη ΝΔ
Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει η ΝΔ με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, ο οποίος έκανε λόγο για Μακεδόνες του Αιγαίου και για διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα.
Δηλώσεις, οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλου, ο οποίος έσπευσε σήμερα Τρίτη 4/12 να σημειώσει πως δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθεί αυθαίρετες ερμηνείες της Συμφωνίας.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως παρέμβαση στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έκανε και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Μακεδονικό, Matthew Nimetz, ο οποίος κάλεσε τον Zaev να συμμορφωθεί με τα όσα ορίζει και προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν σε πραγματικά αμήχανη, αν όχι δυσχερή θέση την κυβέρνηση Τσίπρα, μια και ανατρέπει όχι μόνο τις επιδιώξεις της αλλά και τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς όσον αφορά το ενδεχόμενο η Συμφωνία των Πρεσπών να εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Οι τοποθετήσεις του Zaev «εξασθενούν» το κυβερνητικό αφήγημα και τα επιχειρήματα Τσίπρα για μια προοδευτική συμφωνία που λύνει χρόνιες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, που παραπέμπει στο παρελθόν τις αλυτρωτικές διαθέσεις και που ανοίγει μια νέα σελίδα για τις σχέσεις των δύο χωρών στο μέλλον.
Αντιθέτως, φαίνεται να δικαιώνουν την τοποθέτηση που έχει διατυπώσει από την αρχή η ΝΔ, η οποία υποστήριζε πως η αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας συμβάλλει στην αναβίωση των αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων.
Μητσοτάκης: Πανηγυρίζει ο Zaev, άφωνος ο Τσίπρας
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης απέδωσε τις απαράδεκτες αυτές δηλώσεις του Zaev στην ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ περί διδασκαλίας της “μακεδονικής” γλώσσας στην Ελλάδα είναι απαράδεκτες.
Ήταν, όμως, και αναμενόμενες από το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό που η Νέα Δημοκρατία είχε πει από την πρώτη στιγμή.
Ότι αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων.
Ο κ. Ζάεφ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει γι’ αυτό που συμφώνησε.
Ενώ ο κ. Τσίπρας μένει άφωνος μπροστά στα αποτελέσματα της δικής του πολιτικής.
Λες και με αυτόν τον τρόπο θα κρύψει τις ευθύνες και την ενοχή του.
Ένας τρόπος υπάρχει μόνο για να περιορίσουμε το εύρος της εθνικής ζημιάς: Να μην κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.
Επαναλαμβάνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: H Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τη συμφωνία και καλούμε όλα τα κόμματα και όλους του βουλευτές να πράξουν το ίδιο.
Αυτή εξάλλου είναι και η εύλογη απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.
Μαξίμου: Να μην παίζει με κρίσιμα εθνικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης
Το Μέγαρο Μαξίμου κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να σοβαρευτεί και να μην παίζει με κρίσιμα εθνικά θέματα, στην προσπάθεια του να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου, αναφερόμενο στη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ταυτόχρονα δηλώνει πως η πΓΔΜ και ο κ. Zaev οφείλουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας τη Συμφωνία των Πρεσπών για να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Στην απάντησή του, στη δήλωση του κ. Μητσοτάκη, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρει:
«Δε φθάνει που ο κ. Μητσοτάκης ξεχνάει ότι επί των ημερών της παράταξής του αναγνωρίστηκε η ύπαρξη "μακεδονικής γλώσσας" το 1977 στη διάσκεψη του ΟΗΕ.
Δε φθάνει που σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico άνοιξε αυτοβούλως ζήτημα "αυτονομιστικών δυνάμεων" στην Ελλάδα.
Συνεχίζει τον επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο, ανοίγοντας τώρα αυτοβούλως και θέμα "μειονότητας", ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι και το τελευταίο παράθυρο σε μία τέτοια πιθανότητα κλείνει οριστικά η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών.
Μία συμφωνία που η πΓΔΜ και ο κ. Zaev οφείλουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας για να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να σοβαρευτεί και να μην παίζει με κρίσιμα εθνικά θέματα στην προσπάθειά του να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου».
ΝΔ: O Τσίπρας εκχώρησε τη «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς
Αυστηρή ήταν η απάντηση της ΝΔ στις δηλώσεις του Μαξίμου.
«O κ. Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που είπε “Ναι” σε αυτό που όλοι οι Έλληνες πολιτικοί έλεγαν “όχι” εδώ και δεκαετίες.
Δηλαδή στην εκχώρηση τάχα Μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας στους Σκοπιανούς», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
«Ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ο κ. Τσίπρας ότι δεν είναι εθνικιστές τα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαφωνούν με τη συμφωνία που υπέγραψε και ας κάνει επιτέλους και κάτι επωφελές για την χώρα: Να μετατρέψει το “Ναι” σε “Όχι”, όπως μόνον εκείνος ξέρει», προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μήνυμα Καμμένου στην ΠΓΔΜ: Κανένα περιθώριο συμφωνίας με όσους εκφράζουν αλυτρωτικές επιδιώξεις
Σαφές μήνυμα στην ΠΓΔΜ πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας όσο διατυπώνονται αλυτρωτικές επιδιώξεις σε βάρος της Ελλάδας έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένος σχολιάζοντας τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev.
«Όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις θα πρέπει να ξέρουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας» είπε ο κ.Καμμένος, ο οποίος παραβρέθηκε σήμερα στον εορτασμό της προστάτιδας του Πυροβολικού, Αγίας Βαρβάρας, στη Σχολή Πυροβολικού, στη Νέα Πέραμο Αττικής.
Παυλόπουλος: Δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών – Δεν θα δεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες
Tην θέση ότι δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί αυθαίρετες ερμηνείες διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις Σκοπιανών αξιωματούχων.
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.
Είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα.
Αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ' ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ» είπε ο κ.Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Έχουμε αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμούμε την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.
Αυτό προϋποθέτει την επίλυση του ζητήματος του ονόματος.
Μόνο όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων» υποστήριξε ο κ.Παυλόπουλος.
Σπυράκη: Να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα σε δηλώσεις της και η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, η οποία κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει στις προκλήσεις Zaev.
«Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να μιλήσει δια του πρωθυπουργού και να απαντήσει στον κ. Zaev που μίλησε για Μακεδόνες του Αιγαίου και για διδασκαλία της μακεδονικής γλώσσας.
Δυο μέρες τώρα ο κ. Τσίπρας σιωπά.
Κάνουμε τα πάντα για να μην ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών.
Βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε νέα πολιτικά δεδομένα.
Κάθε βουλευτής θα πρέπει να τα προσμετρήσει αυτά τα νέα δεδομένα.
Εμείς δεν θέλουμε να κυρωθεί αυτή η συμφωνία από την παρούσα Βουλή.
Αν δεν ψηφιστεί θα ξεκινήσουμε από την αρχή.
Αν ψηφιστεί την ευθύνη θα έχουν όσοι σηκώσουν το χέρι και πουν ΝΑΙ.
Οφείλουν όλοι να λάβουν υπόψιν τις νέες παραμέτρους» υπογράμμισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 η κα.Σπυράκη.
Ερωτηθείσα για το κατά πόσο η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης η εκπρόσωπος της ΝΔ είπε ότι «έχουμε όλα τα όπλα στη διάθεσή μας».
Οι προκλητικές δηλώσεις Zaev
Οι αντιδράσεις αυτές προκλήθηκαν ύστερα από τις δηλώσεις του Zaev, ο οποίος απαντώντας σε αιτιάσεις του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE πως με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας «δημιουργείται ένα νέο κράτος και μια νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους «Μακεδόνες» στις γειτονικές χώρες», έκανε λόγο για «Μακεδόνες» στην Ελλάδα, που με τη Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει η πιθανότητα να διδάσκονται τη «μακεδονική» γλώσσα.
«Η χώρα παραμένει η ίδια, η γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η “Μακεδονία” θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών, αλλά δημιουργούνται προϋποθέσεις ακόμη και για πιθανή διδασκαλία της “μακεδονικής” γλώσσας στη βόρεια Ελλάδα» ανέφερε ο Zaev, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα Vecer, επεσήμανε πως ειδικά για τους “Μακεδόνες” του Αιγαίου, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια -από την ανεξαρτησία της “Μακεδονίας”- και ότι με τη συμφωνία υπάρχει η πιθανότητα η “μακεδονική” γλώσσα να διδάσκεται στη χώρα μας.
Η πρόοδος της πΓΔΜ στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ
Εν τω μεταξύ, η πρόοδος της πΓΔΜ ως προς τα κριτήρια για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο (4-5 Δεκεμβρίου 2018) στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Jens Stoltenberg.
«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχουν κάνει τα Σκόπια προς την πλήρη προσχώρηση στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Stoltenberg.
Στο πλαίσιο της γενικής συζήτησης που θα γίνει για τα Δυτικά Βαλκάνια, θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει κάνει η πΓΔΜ, όσον αφορά τα ενταξιακά κριτήρια, υπό την αίρεση ότι τα Σκόπια θα επικυρώσουν πλήρως τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έως τα μέσα του 2020 «βλέπουν» οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η πΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ έως τα μέσα του 2020, μέχρις ότου η συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό θα έχει λογικά εφαρμοστεί πλήρως, δήλωσε, εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, Matthew Palmer.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος λόγος να μην πιστεύει κανείς ότι η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ σε 18 μήνες από τώρα», ανέφερε σε συνέντευξή του στο «Reuters» o Palmer.
«Είναι μια απόλυτα ρεαλιστική ημερομηνία», πρόσθεσε ο ίδιος, χαιρετίζοντας τη συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούνιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ ως «την πιο σημαντική θετική εξέλιξη» στις προσπάθειες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Ο ίδιος επισήμανε πως το ΝΑΤΟ έχει ήδη προσκαλέσει την πΓΔΜ να ενταχθεί στη συμμαχία, λέγοντας πως η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει γρήγορα μόλις ολοκληρωθεί πλήρως η συμφωνία για το ονοματολογικό.
Ωστόσο, ο Palmer εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την «κακοήθη επιρροή» της Ρωσίας τόσο στην πΓΔΜ όσο και σε άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων - τη Βοσνία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο.
Κατηγόρησε τη ρωσική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να υπονομεύσει κυβερνήσεις και θεσμούς, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η πρόοδος της περιοχής προς την ολοκλήρωση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
www.worldenergynews.gr