Αμερική

Η Αργεντινή αναζητά επενδύσεις ύψους 15 δισ. δολαρίων το χρόνο στο φυσικό αέριο της χώρας

Η Αργεντινή αναζητά επενδύσεις ύψους 15 δισ. δολαρίων το χρόνο στο φυσικό αέριο της χώρας
Το μεγάλο δέλεαρ για τους επενδυτές είναι το κοίτασμα Vaca Muerta στην Παταγονία, το οποίο είναι το 2ο μεγαλύτερο σε αποθέματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου στον κόσμο.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής αναζητά επενδύσεις ύψους 15 δις. δολαρίων το χρόνο για τα τεράστια αποθέματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου της χώρας, υποσχόμενη ως αντάλλαγμα στους ενδιαφερόμενους τη μείωση του κόστους εργασίας και την επέκταση των κρατικών επιδοτήσεων.
Το μεγάλο δέλεαρ για τους επενδυτές είναι το κοίτασμα Vaca Muerta στην Παταγονία, το οποίο είναι το 2ο μεγαλύτερο σε αποθέματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου στον κόσμο και το οποίο μπορεί να οδηγήσει την Αργεντινή στην ανάκτηση της ενεργειακής της αυτάρκειας.
Ο Πρόεδρος της χώρας Mauricio Macri έκανε λόγο για «νέα εποχή» για τον χειμαζόμενο ενεργειακό τομέα της Αργεντινής, κατά την οποία όπως είπε, μεγάλες ξένες εταιρείες όπως η Chevron, η BP, η Shell και η Total, καθώς και κρατική εταιρεία ενέργειας της χώρας YPF, θα επενδύσουν αρχικά 5 δισ. δολάρια το 2017 και τα επόμενα χρόνια οι επενδύσεις θα φθάσουν τα 15 δισ. δολάρια ετησίως.
Σε αντάλλαγμα για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση δεσμεύεται μεταξύ άλλων για την επέκταση των επιδοτήσεων, που σταδιακά θα επιτρέπει στις εταιρείες να πωλούν το φυσικό αέριο τρεις φορές πάνω από τη διεθνή τιμή, με την τοπική τιμή να έχει καθοριστεί στα 7,50 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu.
Ο κ. Macri ανακοίνωσε επίσης την κατάργηση ενός 15ετούς δασμού στις εξαγωγές πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων.
Εν τω μεταξύ, τα συνδικάτα συμφώνησαν σε πιο ευέλικτες συνθήκες εργασίας, καθώς το υψηλό κόστος εργασίας θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Vaca Muerta, το οποίο έχει περίπου το μέγεθος του Βελγίου.
Επίσης, η κυβέρνηση της Πολιτείας του Νεουκέν, όπου βρίσκονται ως επί το πλείστον τα τεράστια κοιτάσματα σχιστολιθικού φυσικού αερίου, υποσχέθηκε να μην αυξήσει τους φόρους και να βελτιώσει τις υποδομές στον τομέα των μεταφορών.
Μετά τις εξαγγελίες αυτές οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μετοχές της κρατικής εταιρεία YPF, η οποία κατέχει το 50% των δικαιωμάτων στο κοίτασμα Vaca Muerta, αυξήθηκαν 12,9%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης