Στη «ΔΕΠΑ Εμπορίας» οι δεσμεύσεις δυναμικότητας σε IGB και FSRU Αλεξανδρούπολης, ενώ τα μερίδια σε διακρατικά θα υπαχθούν σε θυγατρική της «ΔΕΠΑ Υποδομών»
Στην τελική ευθεία βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News οι νομοθετικές διατάξεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διάσπαση της ΔΕΠΑ, η οποία θα σημάνει και την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι διατάξεις αυτές θα «έρθουν» στη Βουλή εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, πιθανότατα ενταγμένες στο νομοσχέδιο για τη σύσταση της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.
Την ίδια στιγμή, με βάση πηγές της ΔΕΠΑ, η επιχείρηση έχει ολοκληρώσει την απαραίτητη προεργασία, έχοντας ετοιμάσει και παραδώσει τις σχετικές εισηγήσεις της προς το ΥΠΕΝ για τις στρατηγικές, οικονομικές, διοικητικές και φορολογικές παραμέτρους της απόσχισης, με τη συνδρομή χρηματοοικονομικού αλλά και νομικού συμβούλου.
Έτσι, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, έχει διασφαλισθεί πως η διαδικασία θα είναι νομικά αδιάβλητη και με τις μικρότερες δυνατές φορολογικές υποχρεώσεις.
Όσον αφορά το σχέδιο διχοτόμησης, έχει πλέον αποκρυσταλλωθεί η «τύχη» των συμμετοχών της επιχείρησης σε διεθνή projects.
Έτσι, τα μετοχικά μερίδια της ΔΕΠΑ σε μεγάλα διακρατικά έργα (π.χ. IGB, EastMed) θα μεταβιβασθούν σε μία ξεχωριστή εταιρεία, που θα «κρέμεται» στη «ΔΕΠΑ Υποδομών» ως 100% θυγατρική της.
H… προίκα της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Από την άλλη πλευρά, η δέσμευση δυναμικότητας στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB θα υπαχθεί στη «ΔΕΠΑ Εμπορίας», υποχρεώνοντας έτσι στην τήρησή της τον μελλοντικό ιδιώτη που θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
Στη «ΔΕΠΑ Εμπορίας» θα περάσει και η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στη πρώτη φάση του market test για το FSRU της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη, παρόλο που αφορά μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Όπως είναι ήδη γνωστό, στη «ΔΕΠΑ Υποδομών» θα υπαχθούν το 51% της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, το 100% της ΕΔΑ Αττικής και η ΔΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας, ενώ υπό τη «ΔΕΠΑ Εμπορίας» θα τεθούν το 100% της ΕΠΑ Αττικής και τα διακρατικά συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου.
Η ιδιωτικοποίηση θα ξεκινήσει από τη «ΔΕΠΑ Εμπορίας», με την εκχώρηση του 50,01% σε ιδιώτη.
Για τις εμπορικές δραστηριότητες της ΔΕΠΑ, έχουν ήδη εκφράσει δημόσια ενδιαφέρον μεγάλοι εγχώριοι επενδυτές, όπως η Μυτιληναίος και ο Όμιλος Κοπελούζου.
Θα ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση της «ΔΕΠΑ Υποδομών», με την εκχώρηση του 14% σε ιδιώτη, ώστε το Δημόσιο να διατηρήσει τον πλειοψηφικό έλεγχο.
www.worldenergynews.gr