Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Ο SSM απορρίπτει σχέδια συγχωνεύσεων ελληνικών τραπεζών και την πρόταση (LGD) για τα NPEs καθώς αυξάνουν το ρίσκο στα κεφάλαια

tags :
Ο SSM απορρίπτει σχέδια συγχωνεύσεων ελληνικών τραπεζών και την πρόταση (LGD) για τα NPEs καθώς αυξάνουν το ρίσκο στα κεφάλαια
Ο SSM ανησυχεί για σχέδια τα οποία θα μπορούσαν να πλήξουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών
Ο SSM, ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών, απορρίπτει τα σχέδια για συγχωνεύσεις μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, καθώς και τη νέα πρόταση για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), λόγω δραματικής αύξησης του ρίσκου στα εποπτικά κεφάλαια.
Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι σενάρια για συγχωνεύσεις μεταξύ των ελληνικών τραπεζών άπαξ και δεν έχει επιλυθεί το πιο σημαντικό πρόβλημα που είναι τα «κόκκινα δάνεια» θα προκαλούσε σοβαρές κεφαλαιακές επιπτώσεις στις τράπεζες, δημιουργώντας μεγαλύτερες ανάγκες κεφαλαίου.
Δεν μπορεί να συζητηθεί θέμα συγχώνευσης ελληνικών τραπεζών εάν δεν λυθεί οριστικά το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων».
Ως προς τη νέα λύση για τα NPEs που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η οποία θα συζητηθεί στο προσεχές ECOFIN, ο SSM έχει διατυπώσει αρνητική άποψη, καθώς επιδρά δυσμενώς στα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Ειδικότερα, η Danièle Nouy, επικεφαλής της SSM, σχολιάζοντας τα περί πώλησης των χαρτοφυλακίων NPEs σε τιμές χαμηλότερες των προβλέψεων [loss giving default - LGD], προκειμένου να επιταχύνουν οι τράπεζες την πώληση τους, είχε αναφέρει ότι αποτελεί μια λύση που μπορεί να προκαλούσε επιπλοκές.
"Δεν είναι σίγουρο τι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως LGD waiver (παρέκκλιση)", επισήμανε η ίδια.
Όπως ανέφερε, είμαστε υποχρεωμένοι να θέσουμε σε εφαρμογή το νομοθετικό πλαίσιο της οδηγίας CRD4 [οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις].
Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα μικρό περιθώριο για συγκεκριμένες καταστάσεις που επιτρέπει λίγη ευελιξία για τις συνέπειες των πολύ χαμηλών τιμών, που θα μπορούσαν να βλάψουν το LGD, αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις γι’ αυτό.
Κανονικά, πρέπει να γίνει για την πώληση ενός ολοκληρωμένου χαρτοφυλακίου, που σημαίνει ότι το χαρτοφυλάκιο θα καταστραφεί τελείως.
Εάν δεν συμβαίνει αυτό, δηλαδή να καταστραφεί το χαρτοφυλάκιο, πρέπει να έχουμε εποπτικό διάλογο μαζί με την τράπεζα, για να καταλάβουμε γιατί τα υπόλοιπα δεν παρουσιάζουν τα ίδια χαρακτηριστικά με το χαρτοφυλάκιο που έχει πωληθεί με χαμηλές τιμές.
Για παράδειγμα, έχουμε καταστάσεις στις οποίες οι τράπεζες έχουν διαφορετικά χρονικά διαστήματα και διαφορετική προέλευση των υπο-χαρτοφυλακίων, όπως αυτές που είναι αποτέλεσμα συγχωνεύσεων.
Αν η τράπεζα μπορεί να αποδείξει ότι, αυτό προέρχεται από την πρώην τράπεζα Α και η τράπεζα Α ήταν πολύ χειρότερη από τις άλλες με τις οποίες συγχωνεύθηκε, τότε έχουμε μια καλή περίπτωση για τον επιβλέποντα να λάβει υπόψη τη διαφορά.
Υπάρχει λοιπόν μια πιθανότητα, το περιθώριο να είναι στενό, αρκετά στενό, οπότε δεν θα αναλαμβάναμε τον κίνδυνο να μην υλοποιήσουμε σωστά τη νομοθεσία για μια μικρή επιχείρηση.
Εάν μια τράπεζα έχει βάσιμους λόγους για ένα τέτοιο θέμα LGD και επιπλέον είναι έτοιμη να κάνει μια πολύ σοβαρή εκκαθάριση, τότε η τράπεζα πρέπει να τεθεί υπό την επίβλεψη των αρχών.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης